Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Egy kerékpár, 11 ország, 8401 kilométer, mínusz 23 kilogramm

Szeged - Dovalovszki András vasárnap érkezett vissza arról a közel száznapos biciklitúráról, amelyen több mint 8000 kilométert tekert, keresztül a kontinensen. A 37 éves szegedi férfi korábban Lajosmizséig jutott legmesszebb kerékpárral.
„Gyerekkorom óta szeretek biciklizni. Most, hogy talán felnőtté váltam, ez az érzés továbbra sem halt ki belőlem, csak egyre kevesebb idő marad a tekerésre és álmodozásra. Hát, most álmodtam egy nagyot és erre a nyárra, hogy ne múljon el nyomtalan, terveztem egy nagy túrát, melynek során félkörbe járom Európát." – vallotta meg internetes blogján még az indulás előtt Dovalovszki András, aki a fejébe vette, hogy három hónap alatt keresztül teker a kontinensen. A 37 éves szegedi férfi július 18-án indult, és október 21-én, vasárnap érkezett vissza a 96 napos, 8401 kilométeres túráról. Végcélként Barcelonát jelölte meg, ahol egy repülőjegy várta. A visszaérkezést édesanyja kolbászos, tojásos krumplilevesével ünnepelte meg.

András fejéből három-négy héttel az indulás előtt pattant ki a szikra, kiégettnek érezte magát, valami komolyabb kalandra vágyott. – Nemcsak a kitűzött táv teljesítése volt kihívás számomra, hanem az is, hogy lefogyjak. Végül mindkettő sikerült. A tervezettnél majd 1000 kilométerrel többet tekertem, ráadásul 23 kilót fogytam – beszélt a biciklitúra eredményességéről. Az induláskor a csomagokkal együtt 66 kilogrammot nyomott a bringája. Ehhez jött még hozzá András – akkor még – 127 kilója.

Hősünk korábban Lajosmizséig jutott a legmesszebbre kerékpárral – ez is 20 évvel ezelőtt történt –, már csak ezért is tűnt merész és vakmerő vállalkozásnak a kaland. Az út során naponta átlagosan 100 kilométert kellett pedáloznia, de akadt olyan nap is, amikor 269 kilométert haladt 24 óra leforgása alatt. Nemcsak a távot, önmagát is le kellett győznie. Többször megfordult a fejében, hogy feladja. – Már Ausztriában nehezen viseltem a nehézségeket, az emelkedőket, a rengeteg kamiont, de valahogy mindig átlendültem a holtponton. Volt, hogy egy város széli kamionparkoló aszfaltján vertem sátrat, miközben kérlelhetetlenül szakadt az eső. Mindenütt csicsogott a víz, a matracom és a hálózsákom is átnedvesedett, de kibírtam – emlékezett vissza a kellemetlenségekre András, aki a Magyar Kerékpáros Klub szegedi titkára is egyben.

Kétkerekűjével is meggyűlt olykor a baja. A küllők rendszeresen kiszakadtak a felniből és egy alkalommal a drótszamár kerékcsapágya is széttört. Sokszor saját maga volt kénytelen nekiállni a javításnak, hogy ne vesztegeljen sokat egy helyen.

Honfitársaival is összefutott az út során. Barcelona környékén egy magyar kamionos kocsijának platóján töltötte az éjszakát. Persze, ha tehette olcsóbb (6-8 eurós) kempingekben szállt meg. Még csak néhány napja érkezett haza, de egy kellemes problémával már most meg kell küzdenie: a drasztikus fogyás miatt kétszer körbeéri a farmernadrágja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valódi eb vagy épületdísz?

A londoni háztetőkről jelent meg egy könyv Nagy-Britanniában. A homlokzatokat fotókon mutatják be… Tovább olvasom