Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Egymilliárdból épül iskola

Algyő - Jövőjét akarja megalapozni Algyő, a több mint 5 ezer lelkes nagyközség azzal, hogy több mint egymilliárd forintból új iskolát épít. Ehhez 800 milliót saját erőből teremt elő.
– Algyőn az oktatás most 3 külön épületben, egymástól távol történik. Ezek közül kettő 100 éves, korszerűtlen létesítmény. Évek óta valljuk: szükségszerű az új iskola megépítése – indokolja Piri József polgármester, miért fog egymilliárdos beruházásba az ötezer lelkes nagyközség. Holnap teszik le az új iskola alapkövét.

A fürdő, a sportcentrum mellett fekvő területen új oktatási-kulturális centrum jön létre. A XXI. század követelményeinek megfelelő új iskola révén komplex szolgáltatási egység épül, amelyben összekapcsolódnak a helyi közoktatási, köznevelési, kulturális (faluház, könyvtár, tájház), turisztikai és sportszolgáltatások.

– Az alsósok most teljesen külön vannak, szinte csak iskolai rendezvényeken találkoznak a felsősökkel. Hiányzik egy aula, egy közösségi tér is – halljuk a közel 300 gyermeket nevelő ökoiskola igazgatójától, Iván Zsuzsannától. Ezek a gondok is megoldódnak: a 16 tantermes épületben speciális szaktantermek, önálló természettudományi rész, számítástechnikai és nyelvi laborok, aula, könyvtár, díszudvar, étterem is lesz. Többfunkciós tornacsarnok is épül. Az új iskolát termálhővel fűtik majd, ez jelentősen csökkenti a fenntartási és üzemeltetési költségeket. Az épület teljesen akadálymentes lesz.

A XXI. század követelményeinek megfelelő iskola épül. Látványterv
A XXI. század követelményeinek megfelelő iskola épül.
Látványterv

– Hosszú időre biztosíthatjuk a település jövőjét ezzel a beruházással. Olyan extrabevételünk van, amely a hozzánk hasonló nagyságú települések közül nem adatik meg mindenkinek. Ennek felelősségteljes felhasználására van szükség – vallja Piri József. A település 200 millió forint támogatásra pályázott, ennek elbírálása novemberre várható. Az építkezés több mint egymilliárd forintba kerül – a fennmaradó 800 milliót helyi bevételekből és kötvénykibocsátásból származó hitelből fedezik. Jövő év végére készülhet el az új iskola.

Algyő nem tagja intézményfenntartó társulásnak, továbbra is önállóan működteti általános iskoláját. Megírtuk: erre – megyénk 60 települése közül – már csak 7 település vállalkozik.

Látványtervek az új algyői iskoláról - GALÉRIA

Alapkőletétel

Holnap 12 óra 30 perckor teszik le az új iskola alapkövét a Borbála Fürdő és az Algyői Sportközpont melletti területen. Köszöntőt mond Varga Zoltán önkormányzati miniszter, Botka László, Szeged polgármestere és Piri József polgármester. Így teszik emlékezetessé Algyő napját, a település visszaszerzett önállóságának ünnepét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tett vallomást a férfi

Nem tett vallomást tegnap kezdődött büntetőperében a gyálaréti hármas gyilkossággal vádolt M. Viktor Gábor a Csongrád Megyei Bíróságon. Tovább olvasom