Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Egynapos sebészet: nincs rá elég pénz

Csongrád megye - Spórolhatna az egynapos sebészeti beavatkozások számának növelésével az állam, az egészségügyi intézmény és a páciens is – Nyugat-Európához képest mégis kevés az ilyen műtét hazánkban. A kórházak, rendelőintézetek a finanszírozásra panaszkodnak. Néhol több hónapot kell várni az operációra.
Évi 1100 beavatkozásra köt szerződést az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet 2008-ban átadott, 5 millióból kialakított, 12 ágyas egynapos sebészeti részlege, holott duplaennyire is képes lenne. Ebből csak 6-700 operációt tudnak elvégezni – szürkehályog-műtétre decemberre van szabad időpont. Közben az ország bizonyos intézményei nem tudják kihasználni kapacitásaikat – avat be Dehelán Aurélia részlegvezető főorvos.

Hazánkban a szürkehályog-műtétek 22 százalékát végzik egynapos ellátásban, míg a nyugat-európai arány 80 százalék – állapítja meg az EgészségMonitor Kutató és Tanácsadó Kft. (EM) friss elemzése. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) márciusi adatai szerint a mandulaműtéteket Hollandiában 67, Finnországban 59, Angliában 77 százalékban egynapos ellátásban végzik – hazánkban mindegyiket fekvőbeteg-ellátásban. Holott az előbbivel a biztosító pénzt takarít meg, a beteg pedig hamarabb tér vissza a munkába.

Egynapos sebészet: nincs rá elég pénz
Egynapos sebészet: nincs rá elég pénz.
Fotó: DM/DV

Az EM rámutat: az OEP ugyanúgy finanszírozza a két ellátási formát – vagyis az egynapos ellátásra is kifizeti azt az összeget, amit a többnaposra. Az indokolatlanul többnapos ellátásként végzett beavatkozások további bevételektől fosztják meg az intézményeket – csak a szürkehályog-műtétek esetében legalább évi 260 millió forinttól. Az esetek 60 százalékában a betegek másik településre utaznak a műtétre – a legmagasabb arány éppen a Dél-Alföldön jellemző: a betegek 15 százaléka másik régióba utazik a beavatkozásra, igénybe véve az OEP-költségtérítést vagy a betegszállítást. Előbbire idén 4,2 milliárd forintot, utóbbira 5,8 milliárdot fordít az OEP. Ha a legközelebbi intézmény fogadná a beteget, sokat spórolhatna az állam – vagy a páciens, ha maga fizette volna útját.

Miért nincs több egynapos beavatkozás? – Csak a finanszírozó hatóság által kialakított keretek szabnak határt, a szakemberek és eszközök rendelkezésre állnak – szögezi le Kovács László, a vásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézet megbízott orvos igazgatója.

– Nincs pénz az egynapos sebészetre, csak ha máshonnan vesznek el. Nem találnak jogcímet a pluszkapacitás biztosítására, pályázatokat sem írtak ki. 2007-es nyitásunk óta nem nőtt az esetszámunk, nem bővültek lehetőségeink – ad választ Nagy Z. Zsolt, a kisteleki rendelőintézet vezetője. Pedig 50 százalékkal több beteget is elbírna a fül-orr-gége gyógyászati, kardiológiai, kézsebészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, sebészeti, szemészeti, traumatológiai, urológiai műtéteket is végző intézet. De csupán évi 1000 beavatkozást finanszíroz az OEP – ezek fele szürkehályog-műtét. – Elsősorban a kistérségből érkezőket látjuk el, de Szeged vonzáskörzetéből is vannak pácienseink. A nem ellátási körzetünkből érkezőknek 2–3 hónapot kell várniuk a szemműtétre – tájékoztatott.

8 százalék

Az egynapos sebészeti beavatkozásokat aktívfekvő-intézményekben 1994 óta finanszírozza a társadalombiztosítás; 2002-től végezhető járóbeteg-szakellátó intézményekben is. Az ÁSZ adatai szerint hazánkban az egynapos esetek száma 2006 és 2008 között 55,2 ezerről 115,6 ezerre emelkedett – de még mindig csak az itthoni műtétek 8 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Olvasóink írták

 • 5. Herli 2010. augusztus 20. 18:37
  „OEP a gyilkos, amikor korlátozza a műtétek számát. Le kell Őket csukni, szándékos veszélyeztetésért.
  Rájuk hivatkozva zsarolnak az orvosok a suskáért ! Hajrá Fidesz meg a 2/3-ad, haljunk meg értük !!!”
 • 4. qrumpli 2010. augusztus 19. 04:55
  „Ezmán a fene nagy demokrácia ugyi?
  A 2/3ad edönti éljek vagy haljak.
  Hiába fizettem sok évig a tb-t.
  Most éppen nincs péz hogy meggyógyitsanak.
  Majd a jövő évi költségvetésböl futja.
  Ha megérem és nem döglök bele.
  Ugye igy kell gondoskodni?
  Télleg ilyenekre kell szavazni?
  Várolistára teszem őket!”
 • 3. favágó 2010. augusztus 18. 14:21
  „Amiről beszéltek már régen ki van találva! Gijotin!:-))) (tudom, tudom! nemígy írják!):-)”
 • 2. Dema 2010. augusztus 18. 13:45
  „Mi a fenéért nem órabérért dolgoznak az orvosok????!!!!!
  Ott az ultrahang, röntgen gépe, meg a laborok kihasználatlanul!! 2 emberke várt a röntgenre, az orvosok beszélgetnek! Felháborodva kérdeztem miért nem hívnak be? Nincs rá pénz, nem fizet többet az OEP! Akkor meg miért nem mennek haza, és fizetést sem kellene adni erre az időre! Már is spóroltunk egy kicsit. A beteg meg már meg is gyógyult! Hopp! Nincs is szükség orvosokra! Deejóóó! :D”
 • 1. KolompárRómeó 2010. augusztus 18. 12:58
  „Butaság! Legyenek 0 napos sebészetek, ahol nincs se orvos, se műszer, se semmi. Így 0 Ft kiadással (esetleg egy bónusz járuléknöveléssel) pozitívba lehetne csapni a TB-kasszát. Na? Mikor mehetek államtitkárnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalámi és sör a vérért

Szeged - Retro véradást rendeznek ma a szegedi megyeházán délután 2-től 6 óráig. Tovább olvasom