Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Egyre több drog áramlik be a délről

Szeged - Az elmúlt évekhez képest egyre többen próbálnak drogot becsempészni Magyarországra a déli határszakaszon keresztül. Az illegális cigarettaszállítmányok felderítése kismértékben nőtt az elmúlt év első negyedévéhez képest, és egyelőre nem érzékelhető a feketekereskedelem átrendeződése a keleti határra.
 Bűnszervezetre csaptak le

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei több helyszínen csaptak le egy 50 éves Csongrád megyei férfi által irányított cigarettacsempész hálózatra. A banda a szerb–magyar zöldhatáron cigarettát és vágott dohányt hozott be Magyarországra, a behozott árukat egy raktárban rejtették el, ahol továbbosztották és porciózták a vevők megrendelése szerint. A férfi a szervezet munkájába bevonta 27 éves fiát, valamint több bizalmasát. A NAV pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei tavaly novembertől többször, garázsban, raktárban, családi házakban, járművekben 133 ezer doboz magyar adójegy nélküli cigarettát és két mázsa adózatlan vágott dohányt foglaltak le 160 millió forint értékben. A napokban történt házkutatások után bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás elkövetésének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták meg őket: a bűnszervezet vezetőjét és hat tagját őrizetbe vették.

Alig telt el úgy hét ebben az évben, hogy a keleti határszakasz közelében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ne csapott volna le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy a rendőrség csempészett cigarettára.

Múlt héten egy 36 millió forint értékű ukrán szállítmány, egy héttel azelőtt egy 11 millió forint értékű illegális cigarettaszállítmány akadt fent a rostán. A Dél-Alföldön tavaly szintén hetente történtek ilyen lefoglalások, ám az utóbbi időben inkább az ukrán határ közelében aktivizálódtak a csempészek – az országos híradások alapján.

Némedi-Varga Éva, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense az év eddigi statisztikái alapján azt mondta, a felderítési adatok, valamint az ellenőrzések során szerzett tapasztalatok alapján nem érzékelhető az illegális kereskedelem átrendeződése a keleti határra.

– A Dél-Alföldön az első negyedévben, az előző év azonos időszakához képest kismértékű, ötszázalékos növekedés tapasztalható a cigarettalefoglalások esetszámában. Ennek eredményeként közel kétezer esetben megközelítőleg 90 ezer doboz cigarettát foglaltunk le.

Az őrnagy elmondása szerint nagyobb volumenű változás inkább a fogyasztási, vágott dohány esetében figyelhető meg: az említett időszakban több mint száz esetben, közel 500 kiló illegális vágott dohány került a hatóság kezére a régióban. A kábítószer felderítési arányok ugyanakkor a dél-alföldi régióban, különösen Csongrád és Bács-Kiskun megyében a legnagyobbak az országban, egyre többen próbálnak kábítószert becsempészni a déli vonalakon át: a legtöbb kábítószert Röszkén keresztül próbálják behozni.

A határon kutyák is segítik a drogok felkutatását. Illusztráció: Karnok Csaba
A határon kutyák is segítik a drogok felkutatását. Illusztráció: Karnok Csaba

– Idén eddig 13 alkalommal összesen 128 kiló kábítószert foglaltak le a pénzügyőrök: 102,6 kiló marihuánát, 24,7 kiló heroint és 0,7 kiló egyéb kábítószergyanús anyagot találtak a régióban. Az egyik legnagyobb fogás január végén történt Röszkén, amikor nyolc és fél kilogramm, mintegy 52 millió forint feketepiaci értékű heroint találtak a pénzügyőrök egy belépésre jelentkező bolgárnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a licit Tomiért

Továbbra is 110 ezer forintnál jár a licit a brazil labdarúgó, a Milan 7-es számú játékosa, Robinho mezére. Tovább olvasom