Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Elegük van a lakóknak a potyázó parkolókból

Szeged - Hétköznap este 6-7 óránál előbb nem tudják letenni saját parkolójukban autóikat a Nemes takács utca–Moszkvai körút sarkán lévő társasházak lakói.
Akinek drága az egész napos szegedi parkolójegy – 1130 forintba kerül –, és a környéken dolgozik, az a Nemes takács utca 15–17. szám alatt lakók legnagyobb bánatára házuk udvari parkolójában állítja le autóját. Mivel itt nem kell parkolójegyet váltani, a lakók állítása szerint a környéken dolgozók is itt hagyják járműveiket. Látogatásunkkor is telt házat találtunk.

– Szinte az egész belváros idejár. Akik a munkahelyükre kocsival mennek, egész napra itt teszik le a járművüket. A lakóknak így sokszor nem marad hely, ami már eddig is sok vitára adott okot – beszélt Dohányos Zsolt. A ház lakói azt mondják: problémájukkal már többször megkeresték az önkormányzatot, ahol mindössze azt a választ kapták, hogy az említett rész közparkoló, nem tehetnek az ügyben semmit.
Látogatásunkkor az említett parkolóban természetesen telt ház fogadott minket. Nemcsak a kocsibeállókban, hanem a parkolóba vezető kanyarokban is sorjáztak a négykerekűek. Harmincöt darabot számoltunk meg. Ezen a területen a Nemes takács utcai, valamint szintén a parkolót közrefogó Moszkvai körúti társasház ötvenhat lakásának kellene osztoznia úgy, hogy tucatnyi garázs is a lakók rendelkezésére álljon.

Szilvia is a házban lakik, de szabad beálló már nem jutott neki Fotó: Karnok Csaba
Szilvia is a házban lakik, de szabad beálló már nem jutott neki
Fotó: Karnok Csaba

Éppen ekkor kanyarodott be autójával a parkolóba egy fiatal nő. Megtudtuk, hogy Szilviának hívják, és a ház lakója. Azt pedig láttuk, hogy szabad beálló már nem jutott neki. Jobb híján két garázs között tette le a kocsiját. – Most még szellősen vannak. Néhány hónapja az egyik autónak nem volt elég helye, és meghúzta a kocsimat. Harmincezer forintomba került a javítás – mesélte a lány. Elmondása szerint helyet csak késő este lehet találni, amikor a környéken dolgozók már elvitték autóikat.

– Néhány kivételtől eltekintve az itt álló autók közül egyiknek a tulajdonosa sem lakik a házban. Csak azért van most helyem, mert már vasárnap beálltam a parkolóba, és ma még nem mentem sehova – mondta Keresztes Csaba. A szülész-nőgyógyász orvos szerint a lakók este 6-7 előtt nem jutnak szabad helyhez. – Többször előfordult, hogy a kukáknál kellett parkíroznom. Amikor pedig jöttek a konténereket üríteni, még én voltam a hibás, amiért ott álltam meg – beszélt az orvos, aki egy hónapja a parkolót pásztázó térfigyelőt szereltetett fel ablakába.

– A helyhiány és az ebből fakadó nézeteltérések miatt már többször meghúzták a kocsimat, vagy leeresztették a kerekeit. Legutóbb két hete szúrták ki az abroncsokat – mondta a férfi. Úgy gondolja, ha az illetékesek akarnák, akkor a parkolót vagy annak legalább egy részét magánterületté lehetne nyilvánítani: ezt a részt csak a házban lakók használhatnák.

Lehetőségek

Forrai Gábor, az SZKT forgalmi és parkolási üzletágának igazgatója elmondta: ilyen esetben három lehetősége van a lakóknak. Kezdeményezik, hogy a parkolóban mindenki számára tilos legyen megállni, vagy felveszik a kapcsolatot önkormányzati képviselőjükkel: az adott területet vonják be a fizetőövezetbe. Rendkívül indokolt esetben pedig megvásárolhatnák a lakók az önkormányzattól a területet. – Az első nem célszerű, utóbbira pedig nem igazán hajlanak az önkormányzatok – mondta az igazgató.

Olvasóink írták

 • 20. Viktor76 2008. június 01. 15:57
  „Van egy rém egyszerű megoldás:
  Fizetőssé kell tenni ezeket a parkoló helyeket is és akkor nem fognak odaállni. Az ott lakók pedig tudomásom szerint egészen minimális összegért (2-3000 Ft/év) tudnak parkolási bérletet vásárolni.
  Gondolom ennyit megér a nyugalom és a szabad parkoló az ott lakóknak.
  Ennyi!”
 • 19. Zg 2008. május 31. 10:22
  „16-18. Gondolkozzatok, AZ KÖZTERÜLET, senkinek sem az udvara. Az SZKHT, takarítja és nyírja a füvet ott a MI pénzünkből.
  Senki nem vette meg, fizette ki az árát és nem is gondozza! Konkrétan emlékszem, ha pár éve nyáron nem jött az SZKHT nyírni a füvet panaszkodás volt, hogy nem lehet a játszótéren játszani. Ki kell költözni magánházba, vagy MEG KELL VENNI a parkolóhelyet/garázst és nem kell azon sírni, hogy valaki odaállt. Ennyi erővel Tarjánban is mindenki követelhetné az ingyenes parkolót. Ja és szerintem a társasházban lakók nagy részének nem adatik meg, hogy a lakása előtt parkoljon.”
 • 18. NOS 2008. május 30. 23:27
  „A tömbbelső önálló összevont telek,lakó funkciót tölt be,belső udvarra szerveződik.Kivülállónak nem igazán kellene vitatni,hogy helyén való-e a parkolása.”
 • 17. web 2008. május 30. 23:14
  „A környező cégek létesitsenek, biztositsanak a dolgozóinak parkolót!Miért nem kötelezi az önkormányzat öket.Miért pont az ott lakóknak kell erre megoldást találni?Mindenki tegye ki kötelezően cége kártyáját az autó szélvédőjére.Vagy a társaház épitsen keritést ami zárható,ha udvarként van feltüntetve a tul.lapon.De ha tömbbelső az mit foglal magába?”
 • 16. G K 2008. május 30. 23:06
  „Vita ide, vita oda,ha azt nézzük senki nem megy be más udvarába parkolni.(legalábbis én nem szoktam).Ha egyszer tömbbelső vagy udvar a külsősöknek nem sok keresni valójuk.Gondoljuk csak el van egy szépen rendezett udvarom de amis stilusban nem épitek keritést csak sövény határolja a területem,s egyszercsak beáll oda valaki parkolni az udvaromba mert csak ott van hely????? Nos?”
 • 15. Kabai 2008. május 30. 21:03
  „A lakók egyszer már kérték a képviselőt, hogy intézkedjen, de a dolog abbamaradt, mert mint mindig, ebben az esetben is akadt, aki keresztbe tett. (Különben a Nemes takács u. 3-7. belső udvarában is ez a helyzet, oda már nem látott el az újságíró?)Érdemes lenne egyébként az ott parkoló gépkocsik tulajdonosait illetően körülnézni az egyetemen, talán ott van az a bizonyos erősebb kutya. A városban nagyon sok helyen van olyan hely, ahol csak engedélllyel lehet parkolni, itt miért ne lehetne bevezetni?”
 • 14. Nem parkoló 2008. május 30. 19:24
  „Tudjuk,hogy nem egyedi probléma,de ha valakinek a magánháza előtt mindennap ott parkolna egy autós rendszeresen,rögtön más lenne a leányzó fekvése...........”
 • 13. vélemyény 2008. május 30. 19:07
  „Hol van az leírva, hogy egy társasház előtt közterületen az ott lakóknak parkolni kell tudni? Ha meg nincs leírva, mi a probléma?”
 • 12. parkolo 2008. május 30. 18:08
  „Teo, bizony nem igy van. Az ott lakoknak is kell valtani akkor eves berletet es azzal csak ott parkolhatnak, ahova kertek (ti. a lakasukhoz legkozelebb). Es ha epp ott nem talalsz helyet, a parkoloor bizony feljelet es a buntetest meltanyossagbol sem engedik el. Sot, ha fellebbezel, meg 490 Ft. "kezelesi koltseget" is felszamitanak.

  ugyes.”
 • 11. Teo 2008. május 30. 16:46
  „9. edó 2008.05.30 16:36
  sziasztok én bemennék az önkormányzathoz és addig verném a balhét amíg fizető parkolová nem tennék az egészet és az ott lakóknak
  a kocsilyuk ingyen parkolhasanak mert akkor már senki nem állna be pláne ha többször arra járnának a parkolóőrők igy meg is lenne oldva a helyzet

  Majd ha nem sétálsz a házam elötti közterületnek számító járdán, akkor majd én sem parkolok a házad elötti közterületes parkolóba.

  ui: a belvárosban mikor nyitni akar egy vendéglátóipari egység, kötelezően X számú parkolót kifizettet az önkormányzat a tulajdonos/bérlő-vel.Bár igaz parkolót nem kap, csak fizet.”
 • 10. Skipper 2008. május 30. 16:36
  „Zg! Egyetértek veled.”
 • 9. edó 2008. május 30. 16:36
  „sziasztok én bemennék az önkormányzathoz és addig verném a balhét amíg fizető parkolová nem tennék az egészet és az ott lakóknak
  a kocsilyuk ingyen parkolhasanak mert akkor már senki nem állna be pláne ha többször arra járnának a parkolóőrők igy meg is lenne oldva a helyzet”
 • 8. k 2008. május 30. 12:50
  „Vidd az autódat a Parkolóházba ott nem huzzák meg!!
  Ha pölö vki a kocsiját a Parkoló házba viszi aznap ingyen utazhatna a tömeg közlekedésen!!”
 • 7. Vega 2008. május 30. 11:49
  „xarügy. en 300 metert gyaloglok a garazsomtol (makkoshazan) megsem lesz belöle ujsagcikk”
 • 6. asdfasdf 2008. május 30. 11:30
  „a dokotr úr meg ne csodálkozzon, ha véletlen elrepül az összes szelep a kocsijáról vagy ha karcos lesz a kocsija, mert nem mindenki olyan mint Z!”
 • 5. Z 2008. május 30. 09:14
  „A doktor úr önmaga által sajátjának vélt kuka melletti első parkolóhelyet nem egyszer zárta el autójával úgy, hogy az ott álló jármű nem tudott miatta távozni. Emiatt voltam már kénytelen autót otthagyni és tanulni az esetből, hogy arra a helyre akkor sem állok be többet, ha csak az az egyetlen szabad hely. Én magam nem vagyok egy agresszív típus, de ilyen magatartással tényleg nem kell furcsállni, ha valaki hasonló indulattal reagál.”
 • 4. E. 2008. május 30. 09:05
  „Ha fizető övezet lenne, az megoldaná. Annak aki nem ott lakik, tök mindegy, hol fizet a parkolásért. Minek állna oda. Bár akkor az ott lakók egy részének fájni fog hogy évente pár ezret ki kell adni a kedvezményes bérletért...
  Szerintem hamarosan me fog oldódni, ott ahol sokan parkolnak, előbb-utóbb mindig megjelenik a fizető tábla...”
 • 3. Zg 2008. május 30. 07:50
  „Mi az hogy illegális parkolás? Közterület? Igen. Aki megvette a lakását NEM fizetett szintén az ingyenes parkolási lehetőségért. Miért kell a kettős mérce??? Gondolom akik ott parkolnak, azok nem fizetnek:
  - a benzinnel útadót,
  - teljesítmény adót az Önkormányzatnak
  - SZJA-t sem fizetnek, hiszen dolgoznak
  Szóval szerintem azért mert ott vett valaki lakást, nincs ELŐJOGA. Mondom ezt úgy, hogy közel 6 évet ott laktam és már akkor is kezdődött a hiszti..
  Gondolom ha parkolási övezet lesz, akkor azért lesz a sírás... Megjegyzem a kukához megállni, vagy hasonlóan a garázsokhoz megállni attól még szerintem még szemetebb dolog, mert az még a forgalmat is akadályozza. Ja hogy így meg is húzzák, és ezen csodálkozik. Gondolkozzunk már mielőtt a saját butaságunkat az újságba kivetítjük.”
 • 2. Smokie 2008. május 30. 07:40
  „"aries" - Hogy jön ide az IKV? Teljesen más feladatot lát el, ha ne mgond!!! Először gondolkodjál, aztán utánna véleményezzél!!!”
 • 1. aries 2008. május 30. 07:04
  „Üdv mindenkinek! Az illegális parkolás a belvárosban is probléma csak azzal a különbséggel , hogy egy-két
  jogkövető autós fizet a többi meg pofátlanul használja.Az IKV még csak nem is ellenörzi,Még jó, hogy megint emelték a vezetők fizuját!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Budapest között egyre többen utaznak vonattal

Szeged - Országosan egyre kevesebben, a Szeged és Budapest vonalon azonban egyre többen utaznak… Tovább olvasom