Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 11°C Még több cikk.

Életfogytiglant kapott a férjét elégető Sápi Andrea

Szeged, Berettyóújfalu - 35 év után bocsátható először feltételesen szabadságra a 29 éves Sápi Andrea. A berettyóújfalui nő három éve bestiális körülmények között végzett tőle válni akaró férjével: begyógyszerezte, megszúrta, majd elevenen elégette a férfit.
Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta Nyírőné Sápi Andreát a Szegedi Ítélőtábla kedden: a 29 éves nő legkorábban 35 év múlva bocsátható szabadságra. A BVOP kérdésünkre közölte: nőt a rendszerváltás után ilyen súlyos büntetéssel még nem sújtottak Magyarországon.

A fejlesztőpedagógusként dolgozó berettyóújfalui nő 2010 februárjában bestiális kegyetlenséggel végzett az őt egy másik nő miatt elhagyni készülő, bírósági titkárként dolgozó férjével. A pár a vád szerint 2008-ban kezdett elhidegülni egymástól: a nőnek és a férfinak is több alkalmi kapcsolata volt. A férj 2010. január végén közölte a nővel, hogy nem kíván vele tovább élni.

Életfogytiglant kapott a férjét elégető Sápi Andrea. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Sápi Andrea összeomlott, de nem törődött bele a helyzetbe: a férfi tudta nélkül ételébe és teájába altatót adagolt egyre nagyobb dózisban, a fellépő tünetek valódi okának leplezésére pedig azt mondta ismerőseinek, hogy a férje beteg. Mivel a gyógyszerekkel nem sikerült eltenni láb alól a férfit, február 8-án a bódítószerektől védekezésre képtelen férfi kezét összekötözte, és egy késsel többször megszúrta. Amikor a férj ezt is túlélte, a nő egy 5 literes, gázolajat tartalmazó kannából nagyjából 4,2 liter gázolajat öntött rá, majd meggyújtotta. A férfi a fürdőszobába menekült, ahol az akrilkádban akarta eloltani égő testét. A gázolaj itt reakcióba lépett az akrillal: a férfit fél órán át 1000 fokos égési hőhatás érte, amiben elhunyt.
A rendőröknek a nő először tagadta tettét, arra hivatkozott, hogy nem emlékszik semmire a bűncselekménnyel kapcsolatban, férje vélhetően öngyilkos lett, de az sem kizárt, hogy valaki más ölte meg.
A keddi tárgyaláson az előzetesben lévő nádszálvékony, alig 160 centis nő elegáns blúzban és magas sarkúban jelent meg: a szakértői vélemények egyike szerint Sápi Andreának fontos, hogy mindig megnyerje magának környezetét. Az első fokon meghozott ítélet elhangzása után Fábián Bernadett kirendelt védő a nő ártatlansága mellett érvelt: elsődlegesen bizonyítottság hiányában felmentést, eljárási hibák miatt az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, az előre kitervelt minősítés mellőzését, végül a büntetés enyhítését kérte. Szerinte nem volt egyértelmű bizonyíték arra, hogy védence megmérgezte férjét: vásárolt ugyan gyógyszert, ám az nem bizonyított, hogy ölési célból. A férj már halála előtt 2 héttel is beteg volt, amit tanúvallomások támasztottak alá: a szakértő is kijelentette, hogy tünetei sima betegségtől, és nem feltétlenül mérgezéstől lehettek.

Életfogytiglant kapott a férjét elégető Sápi Andrea. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A védő szerint első fokon nem vizsgálták meg azt sem körültekintően, hogy a gyilkosság alatt lehetett-e más a házban. A hatóság csak a bezárt bejárati ajtón rögzített nyomokat, pedig a házba még két másik ajtón is be lehetett menni, amelyek nyitva voltak. Egy szék háttámláján lévő vérfoltot sem vizsgáltak, pedig az a sértett mozgási irányán kívül esett. A késről szintén nem tudtak használható ujjlenyomatot venni. Nem állt meg véleménye szerint az előre kitervelt szándék sem: a gyilkosság után 2 órával csengettek a rendőrök a házban, ami idő elég lett volna a terhelő nyomok eltüntetésére. Sápi Andrea az utolsó szó jogán háromnegyed óráig bizonygatta ártatlanságát: kitartott amellett, hogy férje saját magát gyógyszerezte be, vélhetően valaki más is volt rajtuk kívül a gyilkosság időpontjában a lakásban, a gázolajat férje öntötte magára, majd gyújtotta meg. Az ügyészség szerint az elsőfokú bíróság a lehető legszélesebb bizonyítási eljárást vitte végbe, és mindenben jól következtetett a nő bűnösségére.

Harangozó Attila büntetőtanácsa a védelem fellebbezését nem tartotta alaposnak, és az életfogytiglani fegyházbüntetést a 35 évvel együtt jogerőre emelte. – A halálbüntetést 1990-ben törölte el az Alkotmánybíróság Magyarországon. Az emberölés e két minősítő tényezője a korábbi gyakorlat szerint halálbüntetést érdemelt volna – mondta a büntetőbíró. Harangozó Attila megjegyezte: a nő tette olyan elvetemült volt, hogy az ilyen embereket hosszú időre ki kell vonni a társadalomból.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Tshabalala 2013. április 11. 13:42
  „Ha én védem 5-6 év gyógykezelés!”
 • 40. Tshabalala 2013. április 11. 12:53
  „Ügyvédet kellett volna cserélni, aki ilyen mértékben képes féltékenységre azt kezelni kell, nem büntetni. Amúgy ha valaki csinos megszokja hogy minden a lába elött, ha még nem sikerül valami elveszíti az onkontroljat és kivetkezik magából!”
 • 39. Emberségetavilágnak 2013. április 11. 07:10
  „Szörnyeteg.”
 • 38. történész 2013. április 10. 21:56
  „Háát a mai viszonyok alapján én erről a hölgyről nem mondanák semmit..ki tudja kit jelenthet majd fel...”
 • 37. soligor 2013. április 10. 21:35
  „Az én sógornőm se különb , bár ő boszorkányhoz fordult inkább, és egy kislányt átkoztatott meg. Hála Istennek a kislánynak semmi baja, de ő rákos lett. Visszaszállt az átok. Útjában volt a kislány / pasiügy/.”
 • 36. CsengeleMSN 2013. április 10. 16:58
  „Szegény nő életfogytiglant kapott, pedig lehet, hogy ártatlan!”
 • 35. queenmargareth1 2013. április 10. 16:35
  „<moderálva>”
 • 34. Mike3 2013. április 10. 14:50
  „ejha, jó kis csaj!”
 • 33. OkosKata 2013. április 10. 13:57
  „A Csillagba vele. Oda a nehéz fiúk közé.”
 • 32. Ányez 2013. április 10. 13:00
  „Nekem is a fejlesztőpedagóguson akadt meg a szemem, ezt eddig nem is tudtam. Nagyon durva... Bárkiről bármi elképzelhető, de tényleg furcsa, hogy ez a törékeny nő egyedül ilyet tudjon csinálni.”
 • 31. queenmargareth1 2013. április 10. 11:13
  „28. bambulla 2013.04.10. 08:33 és mit fog csinálni?tarlót éget aratómunkásokkal?Esetleg benzinkút?”
 • 30. szandokán 2013. április 10. 11:13
  „Szerintem ez a nö ártatlan,a hapsija öngyulladásba halt meg a nemlétezö harmadik személy pedig szétlocsolta a gyulékony anyagot és azután nem emlékszünk semmire,csak a lángokra.Nem baj most már adtak neki gondolkodási idöt,hogy eszébe jusson a valóság.”
 • 29. Mjuriele 2013. április 10. 10:49
  „26. Judge31 2013.04.09. 22:30

  szerintem nem látszik rajta a gonoszság.
  Ha a bűnözőkön látszana hogy milyenek, akkor alig lenne bűntény.
  Sokszor megnyerőek, és ártatlannak tűnnek.”
 • 28. bambulla 2013. április 10. 08:33
  „most mondták néha kiengedik "közmunkára" :)”
 • 27. dilidoki 2013. április 10. 07:32
  „4. rolee: a csaj kezdte a megcsalások sorozatát, a pasija folytatta; a nőnek nem tetszett, hogy másnak is szabad, amit neki, ráadásul a pasija az egyik numeráért el akarta hagyni.

  Erre ez a <moderálva> bedurrant.

  Ennyi.”
 • 26. Judge31 2013. április 09. 22:30
  „Látszik rajta, hogy egy velejéig gonosz <moderálva> !!! A tanult és jó családból származó férjének már nem kellett és ezért kellett meghalnia!!!!! Aki azt mondja rá ezek után, hogy ez egy szép Nő..azzal komoly gondok vannak! Ez egy vidéki <moderálva> !!! Undorító! A Mi pénzünkön fog bent éldegélni...”
 • 25. egyiptomimao 2013. április 09. 22:12
  „2012.11.22.

  "Hiába tagadta körömszakadtáig Nyírőné Sápi Andrea, hogy begyógyszerezte, összeszurkálta, majd gázolajjal leöntötte és felgyújtotta berettyóújfalui házukban a férjét, a Gyulai Törvényszék nem hitt neki. Ma délelőtt nem jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték.

  Három fogdaőr kísérte a tárgyalóterembe a pedagógust, aki rezzenéstelen arccal hallgatta az ítéletet. - Nyírőné Sápi Andrea bűnös emberölés bűntettében, feltételes szabadlábra bocsátása legkorábban 35 év múlva lehetséges - hirdette ki a bírónő, majd részletesen ismertette azokat a bizonyítékokat, amelyekre alapozta a bírói tanács az ítéletét.

  Kiderült: az asszony napok óta gyógyszerezte a férjét, aki öt nappal a 2010. február 8-i gyilkosság előtt mondta meg neki, hogy válni akar. Az elemorvos-szakértő szerint befelé forduló, de a külvilág felé nyitottságot mutató, fejlesztő pedagógusként dolgozó nő teljesen beszámítható volt a gyilkosság idején, nincs személyiségzavara, viszont indulati élete rapszodikus, kiszámíthatatlan. A nő és bírósági fogalmazóként dolgozó férje elhidegült egymástól.

  Az asszony nem tudta elviselni, hogy férje el akarja hagyni, és mással kezdene új életet. Nyírőné Sápi Andrea 2010. február 8-án a gyógyszerezéstől már legyengült ember kezét összekötözte, testét összeszurkálta, majd gázolajjal leöntötte és meggyújtotta. A bíróság megállapította, hogy az asszony védekezésére felhozott érvei kivétel nélkül megdőltek. A férj nem lehetett öngyilkos. Főleg, miután a gázolajat tartalmazó kannát a nő letörölte a gyilkosság után, és megpróbált minden terhelő nyomot a házukban eltakarítani.

  Az asszony fellebbezett. Abban bízik, hogy a másodfokon eljáró bíróság felmenti."

  borsonline.hu”
 • 24. howatowabb 2013. április 09. 21:55
  „És ahhoz mit szóltok, hogy fejlesztő pedagógusként dolgozott. Ha ott borul ki a bili? Mert ugyibár, akinek fejlesztőpedagógusra van szüksége, az néha tud olyat mondani( sokszor, és egymás után!), ami kiborító!”
 • 23. joee 2013. április 09. 21:54
  „<moderálva>”
 • 22. Amplitudó 2013. április 09. 21:09
  „szúrnám :D”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabat Mater a szegedi dómban

A Szegedi Szinfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus idén is rendez ingyenes hangversenyt a dómban. Tovább olvasom