Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Elhúzódó plakátszüret

Szeged - A közgyűlés hozhatna olyan rendeletet, amely büntetné a pártokat, ha nem szedik le a határidőig választási plakátjaikat – jelenleg nincs erre vonatkozó szankció. A pártok után a környezetgazdálkodási kft. takarít, még legalább két-három hétig.
Hiába járt le a választási plakátok eltávolításának határideje kedd éjfélkor, még mindig tele van velük a város. Mosolyognak ránk a jelöltek például a Csongrádi sugárút, a Berlini körút, a Mars tér, a Lechner tér, az Árpád tér, a Szentháromság utca villanyoszlopairól, de a Mátyás téri trafóház is őrzi még az önkormányzati választás emlékét.

A pártoknak a törvény szerint a választást követően harminc napjuk volt, hogy eltávolítsák hirdetéseiket a közterületekről. Nagy lendülettel kezdtek neki a munkának az MSZP-sek, csapatokat alkotva járták végig a várost – tudtuk meg Mészáros Tamástól, a párt kampányfőnökétől, aki elmondta: elkerülhette figyelmüket még néhány plakát, de bejelentésre ezeket is leszedik. A lakosság a 423-868-as telefonszámon, vagy a csongrad@ mszp.hu e-mail címen jelezheti, hol vannak még takarításra váró oszlopok.

– A választásokat követő néhány napban megkezdtük a takarítást. Ifjúsági szerveztünk, a Fidelitas más pártok ifjúsági szervezeteivel végezte a munkát. A város 60–70 százalékát tudták megtisztítani – mondta el lapunknak Csepreghy Nándor, a Fidesz volt kampányfőnöke.

A határidő lejárt – de Szeged több pontján még mindig mosolyognak ránk a politikusok. Fotó: Frank Yvette
A határidő lejárt – de Szeged több pontján még mindig mosolyognak ránk a politikusok.
Fotó: Frank Yvette

– Két héttel ezelőtt felhívást küldtünk a pártoknak: kezdjék meg a plakátok leszedését. Ezt követően a Fidesz és az MSZP is felkeresett bennünket. Mindkét párttal megállapodtunk: eltüntetjük a fennmaradt plakátjaikat. Kollégáink nyolc napja kezdték el a munkát a napi takarítás részeként, és külön brigád is járja a várost. Száraz időben nehezebb letépni a politikai hirdetéseket, esőben jobban halad majd a munka, de két-három hétig még biztosan eltart – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától, aki elmondta: bár csak a két említett párt plakátjait kellene leszedniük, mindegyikét letakarítják.

Eltakarítják helyettük

A törvény szerint a politikai plakátot annak kell eltávolítani a választást követő 30 napon belül, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében elhelyezték. Szankció azonban nem szerepel a törvényben, vagyis nem lehet büntetni a pártokat – tudtuk meg Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől. A közgyűlés alkothatna erre vonatkozó rendeletet, amíg ilyen nincs, addig az önkormányzat csak annyit tehet, hogy udvarias levelet ír a pártoknak – ha azok nem teszik meg a feladatukat, a környezetgazdálkodási kft. elvégzi helyettük a munkát.

Olvasóink írták

 • 10. varadipal 2010. november 06. 09:51
  „Lefényképezni, közmunkással leszedetni, párttal kifizettetni a fényképezést, a munkabért és járulékait.
  Úgy is túl sok a lopott pénz a pártkasszában, legalább oda kerülne, ahol eredetileg helye lenne.Pártfüggetlenül.”
 • 9. Lacimaci 2010. november 06. 04:30
  „A pártok a mi pénzünkön( adófizetők) nyomtatták ki és rakatták fel a plakátjaikat, hogy tudjuk kikre lehet szavaznunk, szóval nem értem miért a felháborodás, nekünk is kell fizetni érte, hogy valaki leszedje őket. Valószinű elfogyott szegénykék pénze amit adtunk ,azért megvárják a következő pénzátutalást és ha a fizetéseik után még marad pénz (amit kétlek) akkor fizetnek a takaritásért is. Vagy az is lehet , hogy a tekintetüket felfrissítsék valami széppel a sok szenny után majd inkább elmennek a pénzünkön nyaralni mi meg csak nézzük továbbra is őket a plakátokon.”
 • 8. Moon 2010. november 05. 18:17
  „Birságot az összespártnak! Szigorúan bahajtani. Na ez az ami nem lessz soha. Ha a graffitiért büntetés jár akkor az idiótán összevissza ragaszgatott plakátokért miért nem? Jó kérdés.”
 • 7. papsajt 2010. november 05. 10:52
  „"A közgyűlés hozhatna olyan rendeletet, amely büntetné a pártokat, ha nem szedik le a határidőig választási plakátjaikat "- és azt is megszabná, hová lehet kihelyezni!!! Undorító hogy az oszlopokról nem is jön le csak félig. Miért nem lehet csak furnér lapokon feldrótozni, minek ragasztani ?!?!?”
 • 6. Kerekes 2010. november 05. 08:26
  „Az egész felháborító!

  Az hogy a közterületekről határidőre el kell távolítani a pártok plakátjait, az nem azt jelenti, hogy össze lehet ragasztani a város köztárgyait.

  Ha az én fiam pl. a krácsony alkalmából a lakásom bútorait és ablakait és lámpáit összeragasztaná karácsonyi plakátokkal, és január 30-ig eltávolítaná úgy, ahogy a pártok teszik a közterületen a sajátjukával, én "letörném" a derekát.
  Egyáltalán nem nézném ilyen rácsodálkozóan az egészet, mint ahogy a közvélemény nézi.

  Nem mainpulálja valaki a közvélemény értékítéletét. Pedig a normális értékitélethez nem kell több ész, mint amennyi egy háziasszonynak van. (Ezért tiszteletem minden háziasszonynak, mert tudnak még normálisan gondolkodni a napi életben. Bár egyre nehezebb a napi TV, rádió és újság agymosása után.)

  Ezt jobb helyeken egyszerűen rongálásnak hívják!! Nem kell bonyolítani a dolgot.

  De ha nem az, akkor a graffiti miért az. A gyerek havonta lefestené a házam falát és új rajzolná. Mint a pártok csinálják a közterületen. Még lehet, hogy szebb is lenne.

  A plakátok leszedése után pedig az eredeti állapotnak kéne előállnia a lámpavasakon.
  Tényleg úgy néznek ki ezek a lámpavasak ahogy korábban? Ugye nem. Tehát rongáltak.

  Kíváncsi lennék, mennyibe kerül újrafesteni a azokat a dolgokat, amiket összerondítottak a választás ürügyén. Megjegyezm, hogy a frissen festett új lámpákat sikerült tönkre vágni. De jó, hogy több milliárd forintos beruházás eredményeként úgy fognak kinézni ezek a területek, mint Budapest v. Párizs valamilyen külvárosi utcája!

  Közpénzből csúfítják el a várost, és mindenki azt hiszi, hogy ennek így kell lennie. Miért? Nem lehet másként csinálni? Egy pártnak ennyi fantáziája van? Egy képvielőjelölt a saját portáján is ugyanezt tenné? Kapna a felesésgétől, férjétől!

  Ez egyszerű igénytelenség. Ha én csinálnék ilyet, akkor megbüntetnének, majd újra festetnénk velem az elrondított felületeket. Miért is van több joguk a pártoknak, mint egy honpolgárnak?”
 • 5. GAgyi 2010. november 05. 08:20
  „Töröljék el az ide vonatkozó rendeletet többséggel és kész. Erőből kell az ilyezt is csinálni. Csak semmi cicó.
  Probléma megoldva.”
 • 4. zoltanszabo 2010. november 04. 15:24
  „Akinek a képe fennt van valahol kötelezném SAJÁT kezével szedje le!Amikor feltették elég volt 1-2 óra leszedni 1-2 hónap is kevés!Olyan sok "JÓ" törvényt hoztak ezt elfelejtették??”
 • 3. K.T. 2010. november 04. 13:59
  „"Szankció azonban nem szerepel a törvényben, vagyis nem lehet büntetni a pártokat - tudtuk meg Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől. "

  Ez nettó hülyeség.
  Hogy ne lenne ilyen szabály?!
  PTK. rongálás.
  Többmilliós kárt okoznak, amit pl. az áramszolgáltatónak tűrnie kell.
  Csak meg kell nézni a nemrég kihelyezett vagy átfestett kandelábereket! Mindet végigkarcolták az eltakarítással. Eleve ragasztottak a pártok, tisztelet a kivételnek, amiből kiderül, eszük ágában sem volt azokat leszedni.

  Az LMP ebben is előrelátó volt. Ők többnyire kötözték a hullámlemezre kasírozott plakátjaikat és nem újságban kampányoltak még a "plakátszedés" kapcsán is, csak tették a dolgukat.”
 • 2. maug 2010. november 04. 13:01
  „Nem is lesz ilyen szabály, mert azoknak kellene meghoznia, akiknek a képét még mindig láthatjuk!”
 • 1. szatyi 2010. november 04. 09:51
  „"A közgyűlés alkothatna erre vonatkozó rendeletet"

  Ez is lenne olyan fontos, mint az "Emlékcsarnok bizottság"!
  Tisztelt közgyűlés! -Ideje lenne munkához látni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb hallgató az egyetemeken

Átalakítja a felsőoktatást a kormány. A törvénytervezet ismertté vált részlete az is, hogy a jelenleginél kevesebb hallgatót vesznek föl az egyetemekre és bent maradni is nehezebb lesz. Tovább olvasom