Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Élményfürdőben is támadhat a veszelyes kórokozó

Csongrád megye - Wellnesshotel fürdőjében kapott halálos fertőzést egy férfi még 2010-ben – immár jogerősen kimondta ezt a bíróság. A legionella nemcsak a légkondicionáló berendezésekben, hanem az élményfürdőkben is előfordulhat, a megyei strandokon azonban azt mondják: kizárt, hogy itt ilyesmi előforduljon.
Többévnyi pereskedés után nemrég jogerősen is bebizonyosodott: 2010-ben egy wellnesshotelben kapott legionellafertőzést követően halt meg egy idős férfi Esztergom környékén. A főleg a légkondicionálók kapcsán emlegetett betegség élményfürdőkben is előfordulhat, a baktérium ugyanis vizes közegben telepszik meg. Ha vízpermettel belélegezzük – és ez történik a vízsugarat kilövellő élményelemeknél is –, betegséget okozhat.

– Enyhébb esetben csupán felső légúti hurutot alakít ki, amiről senki nem gondolja, hogy emiatt alakult ki. Súlyosabb esetben viszont tüdőgyulladást is okozhat, amely főleg az idősekre jelent komoly veszélyt, és végzetes is lehet – mondta Tombácz Zsuzsanna Csongrád megyei tiszti főorvos.

Az ÁNTSZ nem vesz rutinszerűen mintát legionella baktériumra, mert a fürdőkben nem kell külön vizsgálni a jelenlétét. – Mi csupán a medencében található szabad klór mennyiségét mérjük. Az élményelemek fertőtlenítését, vagyis hogy nincs-e bennük megtelepedve kórokozó, nem tudjuk ellenőrizni – mondta el a tiszti főorvos.

A megyei élményfürdők vezetői egyöntetűen azt állítják: nincs reális veszély arra, hogy valaki strandolás közben betegedjen meg.
– Ez a baktérium párás közegben telepszik meg, akár egy otthoni tusolóban is előfordulhat – mondta Pető György, a Napfényfürdő Aquapolis műszaki igazgatója. – Annak azonban jóval nagyobb az esélye, hogy a vízben lévő baktériumok okozzanak problémát, mint hogy legionellafertőzést kapjon valaki. Nálunk nincs porlasztott vízzel működő látványelem a belső térben, a kiköpőket pedig napi gyakorisággal takarítjuk.

Élményfürdőben is támadhat a veszelyes kórokozó. Fotó: Karnok Csaba
Élményfürdőben is támadhat a veszelyes kórokozó. Illusztráció/Fotó: Karnok Csaba

Farkas Gábor, a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő fürdővezetője emlékeztetett: a jogerős bírósági döntéssel záródott ügy egy wellness-szállót érintett. – Ilyen helyeken a szakembergárda nincs olyan szakmai szinten, mint a közfürdőkben. Ki is derült, hogy nem volt megfelelő náluk a fertőtlenítés. Nálunk ez automatizált, de kézi módszerrel háromóránként ellenőrizzük is. Mivel pedig az élményelemek is a medence vizével működnek, ha az megfelelően fertőtlenített, nem telepedhetnek le benne baktériumok.

Az algyői Borbála Fürdő fürdővezetője, Zsura Zoltán azt emelte ki: a vízforgatós, fertőtlenített medencékben ilyesmi csak hosszabb leálláskor fordulhat elő. – A pangó szakaszokban ilyenkor előfordulhat a baktérium elburjánzása, nálunk azonban a rendszerek éjjel-nappal működnek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent alatt vigyázzunk a mécsesekkel

Advent alatt majdnem minden háztartásban gyertyát gyújtanak az adventi koszorún, amely a fűtött lakásban hamar kiszárad és könnyen meggyulladhat. Tovább olvasom