Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Előlép Antal Fiatal lánya

Szeged - Épül a daganatos betegek sugárkezelését szolgáló berendezést rejtő betonbunker. Ezért új és látogatottabb helyre költöztetik a klinikakertbeli carraraimárvány-szobrot. Az áthelyezés költségeinek fedezésére támogatót keres az onkológiai klinika.
– Uniós pályázaton, magyar–román együttműködéssel nyertünk 320 millió forintot. A szegedi onkológiai klinikára egy korszerű, a daganatos betegek kíméletesebb sugárkezelését biztosító műszer kerül, amelynek fogadóhelye, az újabb betonbunker alapozása már elkezdődött – magyarázza Kahán Zsuzsanna professzor. Ám az onkológiai klinika vezetője azt is hozzáteszi: a munkát csak akkor tudják folytatni, ha előbb elhelyeztetik a szemészeti és az onkológiai klinika közötti kerekded udvart 1961 óta díszítő szobrot. Ennek több mint félmillió forintos költségét azonban nem tartalmazza a pályázati pénzkeret. Támogatók jelentkezésében reménykednek.

– Az egészséget szimbolizálja a Fiatal lány. Antal Károly carrarai márványból készült alkotását eddig kevesen vették észre a klinikakert félreeső zugában. A városlakók alig tudnak a kissé akadémikus fölfogásban készült aktról, pedig ez a szép szobor méltó lenne arra, hogy látogatottabb helyre kerüljön – mondja Tóth Attila művészeti író. Az Egészségügyi Minisztérium anyagi támogatásával készült, avatásáról lapunk is beszámolt 1961 szeptemberében. Akkoriban rendelet írta elő, hogy minden beruházás költségének 2 ezrelékét művészeti alkotásra kell költeni. Így készült a klinkertéglával burkolt medence szélén álldogáló akt is.

Épül az új bunker, új helyre kerül Antal Károly szobra, a Fiatal lány. Fotó: Frank Yvette
Épül az új bunker, új helyre kerül Antal Károly szobra, a Fiatal lány.
Fotó: Frank Yvette

– Az egyetem kezelésébe tartozik a klinikakert. De az ottani műalkotások közterületről is jól láthatók, ezért egy ottani szobor áthelyezését a szegedi önkormányzat is véleményezi – halljuk Pappné Zánthó Ritától. A művészeti főtanácsostól megtudtuk, hogy város megrendelte és finanszírozza a lektori szakvéleményt. Rantal János építész az úgynevezett körintenzív mögötti, aránylag rendezett parktükörben tervezte meg az Antal Károly-alkotás új posztamensét. Így jól látható helyre lép elő a Fiatal lány.

A gyógyítótól az Életmentőig

A köztéri művészeti alkotások száma alapján Szeged – Budapest után – a második leggazdagabb város. A második világháború után fölhúzott klinikák közelébe az úgynevezett „kétezrelékes" beruházási keretből több szobrot is elhelyeztek. Így például a Korányi fasoron áll Hajdú Sándor A gyógyítás című műve, Margó Ede Anya gyermekével című bronzszobra; míg a szülészeti klinika kertjét díszíti Bicskei Karle István Anya gyermekével című kifejező, de nem különösebben értékesnek ítélt szoborcsoportja. A volt városi kórház Kossuth Lajos sugárúti kertjéből mostanában került a Tisza-partra Szomor László Életmentője. Így aztán szobrokkal díszített közpark is a klinikakert.

Olvasóink írták

  • 1. Thropus 2011. július 31. 12:05
    „"Az egészséget szimbolizálja a Fiatal lány. Antal Károly carrarai márványból készült alkotását eddig kevesen vették észre a klinikakert félreeső zugában."
    Halálos betegek járnak oda, ha tudnak még járni, ha nem, akkor ott vegetálnak az omladozó falak között.
    Remélhetőleg az új műszer hamarosan bevetésre kerül, kíméletes, szakszerű sugarazással.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyógyellátást remél a tüdőbeteg

Csongrád megye - 325 forinttal maradt a jogosultsági határ alatt, ezért nem kapott közgyógyellátást… Tovább olvasom