Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C Még több cikk.

Első osztályú zöldség nem létezik?

Szeged - Csongrád megyében csak másodosztályú paprika és paradicsom terem – gondolhatja, aki a Mars téri piacon vásárol. Nem a termények minőségével van a gond: a kereskedők félnek ráírni a magasabb osztályt, mert ha megbuknak a szigorú ellenőrzésen, nagy összegű bírságot kell fizetniük.
Nincs a piacon első osztályú paprika vagy paradicsom – hívta fel a figyelmünket egy olvasónk. Bár a kínált áru kifogástalannak tűnik, mégis a másodosztályú besorolás szerepel rajta.

Mi lehet az oka annak, hogy hazánk első számú zöldségtermesztő területén, Csongrád megyében csak II. osztályú paprika, paradicsom terem? – kérdezte olvasónk, hozzátéve: az igényes vásárló jogosan keresi az első osztályú terméket, mert arra gondolhat, hogy a többivel valami baj van.

A piacon tegnap délelőtt valóban mindössze egyetlen helyen láttunk első osztályúként feltüntetett paprikát és paradicsomot. Pedig laikusszemmel úgy tűnt, ennél jóval több kiváló minőségű zöldséget kínálnak.

– Jön a növényvédelmis, talál az egyiken egy foltot, és máris kapom a minimum 15 ezres bírságot. Hát megér ez nekem ennyit? – adta meg a választ az egyik árus, miért osztályozta le egyébként gyönyörű paprikáját. Hamar kiderült: mindenki ettől fél. Olyan előírásoknak kell ugyanis az első osztályú terménynek megfelelnie, amelyeknek szinte lehetetlen. Tökéletes forma, hibátlan külső, egyforma méret – csak néhány a kritériumokból.

Nekünk jó ez is? Fotó: Schmidt Andrea
Nekünk jó ez is? Fotó: Schmidt Andrea


– Bármibe bele lehet kötni – érvelt egy másik eladó, aki hibátlan fürtös paradicsomot kínált. Még méretre is azonosnak tűntek a szemek, mégsem akarta kiírni rá, hogy első osztályú áru.

– Makulátlan zöldség nincs, márpedig csak az minősül első osztályúnak – jelentette ki Kiss Zoltánné ásotthalmi kereskedő. – Ha nem friss a paprika csumája, mert mondjuk már tegnap leszedtük, vagy a ládában találnak egy foltos darabot, máris megbírságolnak, ha nem másodosztályúként árulom. Annyi helyem pedig nincs az asztalon, hogy különválogassam a tökéletes darabokat. Így egyszerűbb az egészet alulértékelni.

– Minél magasabb osztályú egy zöldség, annál szigorúbb kritériumoknak kell megfelelnie – tájékoztatott Hódi László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi igazgatója. Az igazgatóság zöldség-gyümölcs ellenőrei nézik, hogy megfelelően osztályoznak-e a kereskedők, de az igazgató tapasztalatai szerint elenyésző, hogy emiatt kelljen bírságolni. Ennek összege egyébként ilyen esetben a tétel értékének kétszerese, de legalább 15 ezer forint, amelyet még terhel a 6300 forintos vizsgálati díj is.

Az árusok egyébként nem csinálnak problémát abból, hogy másodosztályú zöldséget árulnak, mert az árat ez nem befolyásolja. Ami valóban hibás vagy csúnya, paprikából és paradicsomból is 100 forint körül van kilónként, az igazán szép áruért azonban elkérnek akár 220 forintot is – függetlenül az osztályozottságától. – Az árat nem befolyásolja, hogy milyen minőségűként van feltüntetve. Mindenki annyit kér a termékéért, amennyit gondol – mondta Bodó József kereskedő. – Egyébként a vásárlót sem érdekli, hogy milyen osztályú, amit vesz, csak az, hogy mennyit kell fizetnie érte.

Olvasóink írták

 • 17. Naca 2012. augusztus 25. 15:12
  „Garantálom, hogy az ellenőrök jó része nem a piacon, hanem a nagyáruházakban vásárol, ahol lehet, hogy éppen ő minősítette első osztályúnak az agyon vegyszerezett tunéziai paprikát. Romboljuk még a magyar termelők önbecsülését, minősítsük igénytelennek a magyar vásárlót, mert csak osztályost vásárol. Sok hülye rendelet születik a klimatizált irodában terpeszkedő, termelést az életben nem látott hivatalnokok fejében. Kivinném a paprikaföldre dolgozni, akkor majd meglátnám, mire menne. Könnyű kritizálni.”
 • 16. paprikás 2012. augusztus 25. 09:33
  „Bocs,de a lilult paprika csupán esztétikai hiba,nem betegség!!!!!!!!”
 • 15. -bubu72- 2012. augusztus 25. 07:00
  „A képen lévő paprika,nemhogy 1 osztály de a lecsó minőséghez is messze áll!”
 • 14. deszkás 2012. augusztus 25. 05:22
  „A megszűnt Magyar Szabvány minek az most meg kapkodja a fejét a vásárló az összevisszaságban. Mert nemcsak zöldség hanem pl faanyagnál is van átláthatatlan káosz A, AB,BB, "minőség" isten tudja milyen előírásokat feltételez. És a sokat emlegetett Számlán nem is tüntetik fel. Anno a minőséget (faanyagnál) színjelölés jelezte : I.o,piros, II.o ,kék II.o ,sárga színjelölésű volt enélkül tilos volt eladni! Az általam említett Magyar Szabvány (MNO) bármelyik nyugati (tehát fejlett) országénál szigorúbb volt. Káoszelmélet mely az érintetteknek is talány. Hol tájékozódhat az eladó mi a követelmény? És a vásárló? És most ne linkre tessenek hívatkozni OK?”
 • 13. azbest 2012. augusztus 24. 20:54
  „csak nálunk idióták a szabályok, persze ezt is az eu-ra fognák:
  http://ec.europa.eu/magyarorszag/news/20090630_visszater__a_gorbe_uborka_hu.htm”
 • 12. mihaly-1 2012. augusztus 24. 20:35
  „Áll őstermelőnek kedvez a demokrácia 8 000 000ft ig adómentesek, a valódi őstermelők meg veszteségesen küzdenek a szárazsággal, aki nem hiszi el ,kikel próbálni a mezőgazdasági termelést, nem kell diploma hozzá!
  A külföldi áruknak miért nincs szállítási költsége,vagy ingyen kapják a kamionok a gázolajat?”
 • 11. Horthyszobor 2012. augusztus 24. 20:00
  „A MÁV kocsik osztályzást is így kellene, ha kissé koszos a vagon, akkor 150.000 bírság. Ott sokszor az első osztályú kocsi olyan mintha, IV. osztályban utaznánk...”
 • 10. acidrain 2012. augusztus 24. 19:46
  „A darabáras lila kis szálakkal rendelkező beteg paprika a teszkóban bezzeg I. osztályú volt röhej!

  ÉBRESZTŐ”
 • 9. Kaccat 2012. augusztus 24. 19:23
  „Most meglepődtem, eszembe se jutott soha azt nézni, milyen osztályba sorolták a zöldséget... tetszik vagy nem.
  Az meg mennyivel jobb, hogy azt nézik egyformák-e a zöldségek, meg nincs e rajta folt, de az a kutya sem ellenőrzi, hogy betartották-e a növényvédelmi előírásokat? Sikerült már venni vegyszerízű répát, meg karfiolt is, amit aztán ki kellett dobni (a piacon, mielőtt valaki jön a multik külföldi áruival)”
 • 8. roxper 2012. augusztus 24. 18:32
  „Legközelebb majd kitalálják, hogy a 2. osztályú terméket áron felül adják és emiatt fognak büntetni, vicccccország!”
 • 7. MPe 2012. augusztus 24. 18:28
  „1. szatyi 2012.08.24. 14:38

  Nem gondolod tán, hogy ebben az országban ingyen, csak úgy hobbiból <moderálva>atnak? Ki kell fizetni! :D”
 • 6. IVY 2012. augusztus 24. 18:10
  „Én egész nyáron II.o.-t vettem. Más se volt.”
 • 5. geza 2012. augusztus 24. 18:02
  „Termelő miért nem nyilatkozott a piacon? Csak kereskedő? :D
  Ott mindenki őstermelő nem? (a befizetett adója alapján biztos...)”
 • 4. vélemény 2012. augusztus 24. 17:03
  „Az 5-ös út melletti CBA-ban is a II. o-t írják ki a jó minőségű termékre is.”
 • 3. nyomdasz63 2012. augusztus 24. 15:31
  „Mostanság sűrűbben járunk a nagybanira vásárolni-nekünk ott is feltűnt.
  Már értem,miért.”
 • 2. megnincs 2012. augusztus 24. 15:00
  „Az a baj, hogy az Unióból érkező zöldségeket és gyümölcsöket senki sem ellenőrzi.
  Pedig azokra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség!!! Az rendben van, hogy az áru szabadon áramolhat, de az a minőségellenőrzésre nem vonatkozik.”
 • 1. szatyi 2012. augusztus 24. 14:38
  „"amelyet még terhel a 6300 forintos vizsgálati díj is."

  Aztán mit csinálnak ennyi pénzért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális kínzás a tanyavilágban - előzetes letartóztatásban a gyanúsítottak

Az ópusztaszeri tanyavilágban megkínoztak, és ágyhoz kötöztek egy 26 éves férfit - pénteken elrendelték a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Tovább olvasom