Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Elszámolási és fűtésszámlagond az újszegedi toronyházban

Szeged - Nyolc hónapja hiába várja az IKV elszámolását az újszegedi toronyház lakója. Tavaly kiderült, kétszer annyit fizetett a fűtésért, mint amennyit fogyasztott – most visszatartja a pénzt.
– Az újszegedi toronyházban lakom önkormányzati bérlakásban. A 120 lakásos tömböt az IKV kezeli, de a társaságnak mind a mai napig nem sikerült elkészíteni az elszámolást a 2011 májusa és 2012 áprilisa közti időszakra. Annak ellenére sem, hogy a céget törvény kötelezi rá, hogy május végéig kiküldje az összesítést a távfűtésről és melegvíz-használatról. Ez évek óta probléma, az előző elszámolást például öt hónapos csúszással kaptuk meg – kereste meg szerkesztőségünket a Temesvári körút 36. egyik lakója. Juhász Krisztina elmondta: sem telefonon, sem e-mailben feltett kérdéseire nem kapott választ az ingatlankezelőtől. A bérlőknek a fűtés-költségmegosztót és a melegvíz-órát leolvasó cég tavaly május közepén elküldte az adatokat, de a lakók azokon a számokon nem tudnak eligazodni.

Juhász Krisztina a számlákkal. Amíg nem kap éves fűtéselszámolást, csak részét fizetni be a havi díjaknak. Fotó: Frank Yvette
Juhász Krisztina a számlákkal. Amíg nem kap éves fűtéselszámolást, csak egy részét fizetni be a havi díjaknak.
Fotó: Frank Yvette

A biztonsági szolgálat sem biztos

Úgy hallották az újszegedi 17 emeletes toronyház lakói, hogy péntektől megszűnik az ingatlan őrszolgálata. Értesítést nem kaptak, aggódnak a biztonságuk miatt. Kulcsuk nincs, van, aki a kapukódját sem tudja. Az IKV vezetőjétől megtudtuk: a biztonsági szolgálat átszervezése valóban folyamatban van, amint lezárult, erről is tájékoztatják a lakókat.

 
Az elszámoláson kívül Krisztinának a fűtésszámlával is problémája van. Egész évben előleget fizet a távhőért és a meleg vízért, és a fiatal nő úgy látja, a házban az azonos méretű lakások fizetnivalója óriási eltérést mutat: havonta 3000 és 30 ezer között számláz nekik az ingatlankezelő. Krisztina az előző számlázási időszakban, vagyis 2010–2011-ben 23 ezer 675 forintot fizetett minden hónapban. Elszámoláskor kiderült, hogy a tényleges költsége 103 ezer volt, és 171 ezer forinttal többet fizetett, vagyis több mint a szükséges összeg dupláját. A többletet a társaság visszautalta neki. Ennek ellenére az IKV nemhogy csökkentette volna a bérlője rezsiszámláját, hanem még meg is emelte több mint ezer forinttal. Most majdnem 25 ezret kell lerónia. Illetve csak kellene, mert a lakó elszámolás hiányában egy éve önkényesen csak 17 ezer forintot fizet be.

Minden hónapban készpénzben szedik be náluk a lakbért és a rezsit, ezért tudja ezt megoldani. Többször felszólította már az ingatlankezelő a tartozása miatt, a fiatal nő pedig mindannyiszor jelezte, hogy míg nem számol el vele a társaság korrekt módon, nem hajlandó többet adni a fűtésért és meleg vízért. Nem szeretné, ha megint az ő pénzét használnák.

– Az elszámolás valóban nincs készen minden bérlő számára, de hamarosan elkészül. Úgy gondolom, a pontos elszámolás miatti csúszás jobb megoldás, mint egy tévesen, de határidőre kiküldött – utalt vissza az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra a Kereszttöltés utcai házra, amelyről három hete írtuk meg, hogy szintén nyolc hónapja várják a bérlők az elszámolást. Nagy Ferenc hozzátette: az összesítéseket készítik, ellenőrzik, és hamarosan küldik. A fűtéselőlegeket évek óta ugyanolyan szabályok szerint állapítják meg, vagyis több év átlaga alapján, így jártak el a panaszos esetében is.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Anmari51 2013. február 01. 10:41
  „Anmari51
  22. Igazságkereső! " Sajnos ez a fajta sötétség, mintha magyar mentalitás lenne"! Azért ez a mondat minden bérlakásban élőre igaz, remélem te sem gondolod komolyan, hogy önkormányzati bérlakásban "csak agyilag és kulturálisan" lemaradott embertársaid élnek"! Én, mi bizonyára minden tekintetben elérjük az átlag értelmi és képzettségi szintet, és még sem tudjuk mi sem a kapu beléptető kódunkat több éve lakunk a házban, nem a toronyházban. És tudod miért, mert kulturáltan a többi lakó nyugalmát életét másokkal ellentétben nem kapu csapkodással és csatazajjal közlekedünk, ha nem kulccsal. A toronyházban ha jól gondolom kezdetek óta volt 24 órás biztonsági szolgálat és a biztonsági őr engedte be a házba a lakókat és az oda érkező vendégeiket. Az, hogy milyen hatékony lesz az új biztonsági szolgálat abban a néhány önkormányzati tulajdonban lévő házban ahol eddig volt biztonsági szolgálat még nem tudjuk, de azt igen, hogy a korábbiak jelenléte intézkedési jogosultság hiányában nem volt sikeres. Ráadásul a toronyházban van egy rendőrőrs is, igaz a Bérkert utca felől teljesen különálló részeként a háznak, de közrend, közbiztonság és a ház nyugalmának biztosítását ez a tény nem befolyásolja. Természetesen az is igaz minden lakó mellett nonstop nem állhat sem egy rendőr, sem a ház biztonsági őre! Az írott és íratlan együttélési szabályok tiszteletben tartását kinek, kinek saját magától kéne őrzés nélkül is tudnia és betartania!
  18. Kormoska! Sok igazság van abban amit leírtál de pontosítani szeretném Soós Ferenc nem műszaki igazgató helyettes, Ő a kezelési igazgató és valószínű ha még nem történt meg életkora miatt hamarosan nyugdíjas lesz.”
 • 22. igazságkereső 2013. január 31. 17:04
  „"...van aki a kapukódját sem tudja..." Sajnos ez a fajta sötétség, mintha magyar mentalitás lenne! Gondolom nem tegnap költözött be az, aki még a kapukódját sem ismeri?!!”
 • 21. Elendur 2013. január 31. 13:52
  „14. Logaritmus

  "...IKV felügyelőbizottságának tagjai...ha ilyen a csúcsa a cégnek..."

  A lényeg kedves Logaritmus, a felügyelő bizottság, mint a nevéből is következik felügyel, nem vezet!! Tehát nem a csúcsa a cégnek. Nem mintha jól mennének ott a dolgok szerintem, de azért ne keverjük már a dolgokat, mert ez így csak hangulatkeltésre alkalmas, a kampányt pedig nem itt és nem most kell folytatni, szerintem...”
 • 20. chopper 2013. január 31. 12:35
  „"A bérlőknek a fűtés-költségmegosztót és a melegvíz-órát leolvasó cég tavaly május közepén elküldte az adatokat, de a lakók azokon a számokon nem tudnak eligazodni."
  Ha a költségmegosztással és az elszámolással kapcsolatban nem értesz valamit, szívesen segítek. (koltsegmegosztas@gmail.com)”
 • 19. macs 2013. január 31. 10:41
  „Nem kell hozzá nagy fantázia, mit válaszolna az igazgatóm, ha ezzel a mondattal indokolnám a több hónapos csúszásomat:
  "Úgy gondolom, a pontos elszámolás miatti csúszás jobb megoldás, mint egy tévesen, de határidőre kiküldött" anyag.
  A cég a vezetésének is megszavazták a prémiumot? Amikor ilyen és hasonló dolgokról olvasok az önkormányzat tulajdonában lévő cégekről, felmerül bennem a kérdés, azok a képviselők, akik ott ülnek az FB-ban, miért veszik fel a pénzt? Sokan Botkát szidják, hogy a közgyűlésen nem simogatja meg a cégvezetők buksi fejét, és árasztja el dicsérettel a bizottságok tagjait, most elmondhatnák, mit gondolnak az eset kapcsán!
  2. csakegyalampolgar,
  nem értelek, mi köze a színeknek ehhez a problémához? Amennyiben az igazgató nem veszi komolyan a határidőket, miért vennék komolyan a beosztottak?”
 • 18. kormoska 2013. január 31. 09:54
  „Amióta nem Németh István a cégvezér és Soós Ferenc a műszaki helyettese az IKV folyamatosan leépül!
  Annak idején rend volt,legalább is nem voltak féléves késések az elszámolásban,a díjbeszedők is fegyelmezettebben-pontosabban dolgoztak.
  Az külön"fasza ötlet",hogy megszüntették az állandó őrséget,nem csak Újszegeden hanem a Kereszttöltés utcában és a Székely soron is.
  Eddig is voltak hangos üvöltözések,kisebb verekedések,postaládából lopások ezután még több ilyen lesz,a"kisebbség" hamar átveszi az uralmat!
  El akarják gettósítani ezeket a tömböket??
  Azt meg végképp nem tudom miért itt spórolnak:A lakók által fizetett lakbér ugyanis aránytalanul magas,(most hogy nincs őrség majd csökkentik?).
  Az önkormányzatnak így is tartozik a cég nem kevés pénzzel,az hová lett?Gondolom a bérlők visszatartott pénzének kamatából akarnak törleszteni.....,jobboldali rabló banda!”
 • 17. SP 2013. január 31. 09:35
  „""A fűtéselőlegeket évek óta ugyanolyan szabályok szerint állapítják meg, vagyis több év átlaga alapján, így jártak el a panaszos esetében is.""

  A SZETÁV éves periódusában
  az előleg számlákra igaz lehet, ami minden fogyasztóra igaz.

  De
  minden szezon végén,
  az egyéni fogyasztás leolvasások után történik egy elszámolás plusz és mínusz eredménnyel.

  2011-12 fűtés szezon 2012 már márciusban véget ért. Lassan a 2012-13 is befejeződik.”
 • 16. KamuNeni 2013. január 31. 09:07
  „Ez a tobb ev atlag meg elmult ev atlag ugye semmi mas mint csalas. A tenyleges havi hasznalatot kellene kiszamlazni. Ha a kommunista korszakban tudtak leolvasot kikuldeni havinta akkor szerintem a szysztema mar reg ki van dolgozva hogy most is megtudjak csinalni.

  Konnyu masok penzebol gazdalkodni. Gazdalkodjanak a sajatjukbol, vagy valtsak le a tehetetlen vezetot aki nem kepes az organizaciojat rendben tartani. Az a szemely alaklmatlan akarmilyen vezetoi feladatra.”
 • 15. pog 2013. január 31. 08:37
  „az a lényeg,hogy a vezetés fel vette a "megérdemelt" jutalmakat...most lehet, hogy ennek összegét beépítik az elszámolásba..”
 • 14. Logaritmus 2013. január 31. 08:37
  „Sorolja fel valaki az IKV felügyelőbizottságának tagjait. Kezdem én: Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik). Majd ti mondjátok a többi zsenit. Nem szabad csodálkozni, hogy az IKV ilyen késésben van, ha ilyen a csúcsa a cégnek milyen lehet az alsóbb szinteken? De biztosan Botka lesz a hunyó, mint mindig. :)

  Azért hátha a cikk miatt összekapják magukat!”
 • 13. SP 2013. január 31. 08:33
  „Nem akarom
  mentegetni a mostani IKV vezetőt, de az
  2012 évben IKV vezető posztra a nincsumbuldás is pályázott.

  A város,
  önkori szerencséjére most nem nyert.

  Eredmény az lett volna,
  hogy dupla áron, garancia nélküli
  technológiailag hibás munkavégzések lehettek volna valótlan tartalmú számlákkal. Mint itt is.

  A bérlők, ökori gatyája ráment volna.”
 • 12. Szilviusz86 2013. január 31. 08:20
  „Szegeden a Tápai utcában is már tavaly május óta várjuk az elszámolást...”
 • 11. pakundekni 2013. január 31. 08:20
  „8 hónapja kamatozik a bérlők pénze...valakik jól megszedik magukat ebből. Tipikusan magyaros...
  Felháborító!
  Bezzeg,a csekkeket határidőre be kell fizetni ,különben jön rá a büntetés .
  Egyébként,évek óta ugyanez a helyzet : az előző évi fogyasztást ,köv.év közepén számolják el.”
 • 10. spiler 2013. január 31. 08:12
  „Börtönbe velük,ott ráérnek kiszámolni....ha elöbb végeznek elöbb szabadulnak
  elvenni a jutalmukat ,ellenőrizni és ha hibásak a számok feljelenteni”
 • 9. kowalsky 2013. január 31. 08:05
  „A biőrök átszervezésének vajon az lesz a vége, hogy a Tigers, vagy Piedra lesz a befutó ugye?”
 • 8. csonakos 2013. január 31. 07:58
  „Toronyház biztonsági szolgálat nélkül? Ez az emberi balgaság netovábbja! Mi lesz ha tűz üt ki egy arra járó elmebeteg miatt? A tűzoltóságnak ehhez a házhoz nincs eszköze! Katasztrófát idézhet elő ez a hozzánemértés! Vagy így akar az igazgató szabadulni a lakóktól?”
 • 7. kakoszeged 2013. január 31. 07:53
  „Kizárólag csak panaszt olvastam még az IKV-val kapcsolatban, eddig akkkáár mivel írtak róluk. Nem kellene a kupiban a k.vákkal is foglalkozni és békén hagyni az ágyakat?”
 • 6. okz63 2013. január 31. 07:42
  „"...van, aki a kapukódját sem tudja..."

  Miért nem hívják fel telefonon a szerelőt ezek az emberek? Ott van a telefonszáma a kapuegységen.
  Valószínűleg az elmondaná nekik, bár áramszünet esetén a kód sem elég...”
 • 5. csonakos 2013. január 31. 07:39
  „Ez a Fidesz által odaejtőernyőzött "szakértő" dilettantizmusa! Már egy hónapot csúszni egy végelszámolással is bűn hát még az öt hónap és akkor is rosszul! Ez meg egyenesen kirúgásért kiállt, hogy tavaly óta nem készült el a végszámla! Teljesen alkalmatlan az a vezető ahol ezt csinálják!
  2./ Tudd, elküldték azt is aki értett az informatikához! Tehát ott is az Ő emberük ül!”
 • 4. SP 2013. január 31. 07:29
  „Nincsumbulda
  mekkmesterházmesterblockgyörgy
  házkezelő sem küldi meg a főmérő- almérős rendszerek
  költségmegosztási listáit soha senkinek. Vagy nem teszi nyilvánossá azt pl. a tablón.

  A hideg víz főmérő
  mellékmérők költségelosztás mérési adatai is ilyen, pl.
  A vízmű, nagyon jó listákat állít elő, amit meg is küld a házkezelőnek pedig.

  Értékelhető benne
  minden fogyasztó jellemző, pl. napi számított vízfogyasztása is.
  Analizálva kibukhat, melyik lakásban van alkalmi vízeltulajdonítási kísérlet a társasház közös pénze rovására.

  A fűtés is hasonlóan főmérős
  al-mérő szerű költségmegosztós. Itt is keletkezik
  egy teljes lista a fogyasztókról. Minden egyénre is lebontva értékelhető, százalékban is kimutatott a leosztással.

  Elvileg betekinthető
  az irodájukban minden adat. De ez inkább csak elvi jellegű.

  Még az elmúlt nyáron kértem
  mailben alkalmas időpontot pl.betekintésre többször is,
  amire több mint féléve választ sem kaptam. Mail pedig automatikusan visszaigazolja, hogy a címzett elolvasta.

  Van ügyfélfogadási időpont is.
  Ez tartalmában inkább ügyfél lefárasztási, megalázási esemény.

  Az ügyfélfogadó
  ezen házkezelőnél hisztérikus rohamot kap a kérdésekre,
  ha a leírtaknak megfelelő adatokról érdeklődünk. Ha be szeretnék tekinteni pl. valamely számla részletezésekbe.

  A többi várakozó,
  meg még hosszabb várakozásra ítéltetett ilyenkor,
  ott toporog melletted, ami tovább rontja a célzott látogatás hatásfokát.

  Tehát lényegében
  egy ellehetetlenítés a gyakorlat.
  Sem ügyfélfogadással sem mailban előre kért időponttal nem akar a dolog összejönni.

  Az oka az,
  hogy nincs szakértő,
  tulajdonosi (bérlői) érdekeit képviselő objektív felügyelő büntető hatóság. A fogyasztóvédelem is tesz rá.

  Elvileg a közgyűlés a felügyelet,
  de ez nem szakértői. Könnyen megvezethető, megdumálható, kijátszható.

  Nagy a rendetlenség
  a házkezelésnél, ami nagy veszteséget, magasabb közös költségeket indikál a zsebekre.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a gyerekek keverik a b és a d betű hasát

Az elmúlt 10-15 évben megszaporodott a diszlexiával, a diszgráfiával, illetve a diszkalkuliával küzdő gyerekek száma. Tovább olvasom