Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Elton John-koncert Szegeden is!

Csongrád megye – De fellép Kovács Kati, Bodrogi Gyula és Voith Ági is. Itt vannak a víz világnapi programok is, Ópusztaszeren meg telet űznek – 22 fokban: íme hétvégi programajánlónk.
„Gyékényből szőtt falu..."
Szeged, Heller Ödön Művelődési Ház, péntek, 16.30

A „Gyékényből szőtt falu..." című helytörténeti előadás-sorozatban most Gyenes Károly szerkesztő-rendező „Szép, szőke szerelmünk, a Tisza" című filmsorozatának tápéi epizódját mutatják be.

Fekete István nyomában

Szeged, Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasója, péntek, 17.00
Fekete István nyomában – Rendhagyó életrajz című új kötetéről beszélget a szerző, Sánta Gábor irodalomtörténész, főiskolai docens és a Móra Kiadó szerkesztője, Dóka Péter.

Tizenöt év szorgos kutatómunkájának eredményét tartja kezében az olvasó: Fekete Istvánról még sosem jelent meg ilyen teljességre törekvő életrajz. Sánta Gábor nem elégedett meg a levéltári forrásokkal, hanem maga kutatta fel és kérdezte ki mindazokat, akik még találkoztak vagy leveleztek az íróval. A rendhagyó életrajz nem időrendi sorrendben mutatja be Fekete István életének állomásait, hanem kiemeli az író gyermek- és felnőttkorának legfontosabb helyszíneit, valamint részletesen beszámol vadász- és horgászkalandjairól. A tudományos alaposságú munka igazi hiánypótló kötet, amelyet nemcsak a szerző rajongói forgathatnak örömmel, hanem azok is, akik még csak ismerkednek Fekete István műveivel, és kíváncsiak arra, hogy lett a dunántúli uradalmi intézőből az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb magyar író. A könyvet több mint száz fekete-fehér fotó illusztrálja, amelyek egy részét a nagyközönség most láthatja először.

A Pillanat varázsa
Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, péntek, 18.00
A vándorkiállítás második állomása.

Női önvédelem
Szeged, Radnóti Miklós Gimnázium, péntek 18.00–19.30

Kifejezetten nőknek összeállított, kétalkalmas önvédelmi képzésre várják a hölgyeket, ahol egyszerű, hatékony és célravezető technikákkal ismerkedhetnek meg. Az első alkalomra most pénteken kerül sor, a tréninget vezeti: Si-Mei Kovács Eszter. Információ: 20/331-5409.

Tisza Banda – koncert és táncház
Szeged, IH Rendezvényközpont, péntek, 19.00

Zombori-koncert
Szeged, Cooltour Café, péntek, 21.00
Zombori-koncert: a Zombori 2008-ban alakult Székesfehérváron, és egy buszmegálló után kapta a nevét. Zenéjükben a magyar (főleg moldvai) népzene lüktető táncházi energiáját progresszív elektronikus és dzsesszes hangzásvilággal erősítik, ami ellazulásra és fékevesztett örömködésre egyaránt alkalmas. Világzenei „friss folk"-repertoárjukkal rengeteg klubot és fesztivált hódítottak már meg.Bábszínházi világnap
Szeged, Kövér Béla Bábszínház, péntek

A bábszínházi világnap alkalmából a Budapest Bábszínház kezdeményezésére országszerte bábosok lepik majd el a tereket, közlekedési járműveket és más helyszíneket. A szegedi Kövér Béla Bábszínház is csatlakozott a felhíváshoz, és Szegeden a délután folyamán több közlekedési járművön találkozhatnak majd az utasok jelmezes kollégáinkkal, akik a majd hetvenéves Kövér Béla Bábszínház műsoraira, a bábszínházi kultúrára hívják fel az utasok figyelmét, miközben szórólapokat is osztogatnak majd. Az SZKT dolgozóinak gyerekei részére is lesz külön bábműsor. A világnapi eseménysorhoz kapcsolódik még a Bábszínház új bemutatója: Pusztaszeren és Tömörkényben mutatják be a délelőtt folyamán A könyvmoly című bábjátékot.

Tavaszünnep
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, szombat

„Űzzük el együtt a telet!" – ez a mottója a tavaszfordulóhoz kapcsolódó rendezvénynek. Az ország hagyományőrei találkoznak és bemutatót tartanak, a Kárpát-medencében élő különböző korok kultúráját, életmódját, harcmodorát elevenítik fel. A napot látványos tűzgyújtással, ostorpattogtatással és harsogó kürtszóval zárják, így kergetik el közösen a telet.


Koncertek a Rongyban

Péntek, 22.00

Technoid Community Brothers Bday with Jade
Szombat, 22.00
JackDanimalZ.

10 órától: a Nomád parkban ismeretterjesztő előadás a korabeli hadiviseletről, védőfelszerelésről és fegyverekről, beöltöztetéssel szemléltetve. A X. századi magyar íj használatáról bemutatót tart Szöllősi Antal és csapata. Terelési bemutató a Terelő karámban. 11 órától: az avarok bemutatója a Csodaszarvas Népe Egyesület által, a Héttorony Hangászok zenekar hangulatteremtő históriás és népzenei előadása a haditáborok területén.
12 órától: csapatharc-betanulás, fegyverforgatási gyakorlatok, pajzsfalmozgások, szekértábor-védőalakzat gyakorlása a nagy réten.
14.30 órától: a pozsonyi csata egy ütközetének kosztümös megjelenítése közelharccal és a magyar íjászok nyugati vitézekkel való összecsapásával a nagy réten. Ezen túl még számos színes program várja a kilátogatókat. Részletes program: www.opusztaszer.hu.

Víz világnapi rendezvények
Szeged, Anna Fürdő, szombat, 15.00

Meridián torna (úszómedence – Termál oldal), aquafitness (úszómedence – Termál oldal), vízi hangfürdő (Anna gyógyvizes medence), vízi tai-chi (úszómedence – Termál oldal) várja a látogatókat. Ezenkívül „Védd a környezetet!" öko-kreatív foglalkozásokon vehetnek részt.
Szeged, Napfényfürdő Aquapolis, 9.00
10 százalék kedvezményt adnak 10 fő feletti iskolás csoportok számára.
Mórahalom, Szent Erzsébet Gyógyfürdő, 8.00
Az 50. éves fürdő ajándékaként minden 50. vendég ingyenesen részt vehet egy 20 perces Caracalla kádkezelésen. A délután folyamán szaunaszeánszokat tartanak.
Makó, Hagymatikum Gyógyfürdő, 8.00
Két teljes árú belépő vásárlása esetén a 2. jegy árából 50 százalékos kedvezményt biztosítanak, valamint féláron próbálható ki a vörösboros, a Kleopátra- és a holt-tengeri sós fürdő. A nap folyamán a látogatók megismerkedhetnek a makói gyógyvízzel és a marosi gyógyiszappal is.

Relaxációs utazás az európai hangok birodalmába
Algyő, Borbála Fürdő, szombat 20.30

Belépő: 900 forint.

Tájházi Kincskereső
Szeged, Napsugaras Tájház, szombat, 10.00–13.00

A foglalkozáson a gyerekekkel különféle kosarakat fonnak papírból. A foglalkozás ára: 400 Ft/fő. Minden érdeklődő gyermeket szeretettel várnak! További információ: 30/501-2822, www.napsugarashaz.hu.

Vinka Gameformance
Szeged, REÖK, szombat, 11.00

Palotaséta.
18.00
Homo Ludens Project: Vinka Gameformance. A produkció műfaja: gameformance. A programra előzetes jelentkezés szükséges (az info@focusmuhely.hu e-mail címen vagy Vinka Facebook-oldalán privát üzenetben).

Utazás szakkiállítás és börze
Szeged, Árkád Bevásárlóközpont, szombat, vasárnap

A szombaton 9.00–20.00-ig, vasárnap 10.00–18.00-ig tartó rendezvény helyszíne az Árkád Szeged Bevásárlóközpont sétálóutcája. A börzére számos szegedi utazási iroda, nemzeti park, hazánk régiói, wellness- és gyógyszállók, gyógy- és élményfürdők, erdélyi, székelyföldi magánszállások, valamint az Eurorégió és Palics is elhozza széles hazai és külföldi szabadidős kínálatát. A kiállítás ideje alatt előfoglalási kedvezmények, vásári akciók, nyereményjátékok várják a látogatókat. A kiállításra látogatók az idén is kóstolhatnak tanyasi „disznóságokat", erdélyi házi lekvárokat, borkülönlegességeket. Míg a szülők válogatnak az utazási ajánlatok között, addig a gyerekek a Szegedi Vadaspark standján lévő állatsimogatóban ismerkedhetnek különleges állatokkal. A rendezvényre belépődíj nincs, ingyenesen látogatható. Bővebb információ: www.majorosinter.hu.


Voith Ági és Bodrogi Gyula műsora
Szeged, Petőfitelepi Művelődési Ház, szombat, 18.00
Zongorán közreműködik: Jankai Béla. Belépő: elővételben 2500, előadás napján 3000 forint.


Borvacsora
Szeged, Art Hotel, szombat, 19.00

Lajvér Avantgarde borvacsora. Bővebb információ a hotel honlapján.

Tekerj!
Szentes, vasárnap, 10.00
A St. Jupát Sportegyesület nyílt napot tart Gördülő generációk kerékpáros kirándulás korhatár nélkül elnevezéssel.

Kovács Kati koncertje
Szeged, IH Rendezvényközpont, vasárnap, 18.00

A friss Kossuth-díjas Kovács Kati élő zenés nagykoncertje, amelyen közreműködik a No Commerce együttes, Kolta Gergő vezetésével.

Kovács Kati a magyar könnyűzenei élet élő legendája, évtizedek óta egyik legsokoldalúbb és legsikeresebb énekesünk. Rengeteg kislemeze mellett 27 nagylemeze, illetve CD-je jelent meg, közülük jó néhány többszörös arany- és platinalemez. Az egyetlen előadó, aki együtt dolgozott az Illés, a Metro, az Omega, az LGT, a V’Moto-Rock, a Gemini és a Fonográf együttessel is.


Több mint ötszáz dalt tart repertoáron, olyan zeneszerzők és szövegírók dalait énekelte lemezre, mint Szörényi Levente, Presser Gábor, Malek Miklós, Lerch István, Koncz Tibor, Gábor S. Pál, Aldobolyi Nagy György, Tolcsvay László, Victor Máté, illetve Adamis Anna, Sztevanovity Dusán, Demjén Ferenc, Bradányi Iván, Sülyi Péter, S. Nagy István és természetesen Szenes Iván. Bejárta az egész világot, kivételes hangjával számos nemzetközi versenyen kápráztatta el a közönséget és hozta el kis hazánk számára a fesztiváldíjakat.

Pódiumbeszélgetés
Szegedi Nemzeti Színház, vasárnap, 18.00 (az Othello-előadást követően)

Örökérvényű döntési dilemmák: ami nem biztos, hogy igaz, az nem biztos, hogy nem igaz. Pódiumbeszélgetés Bodolay Gézával és Baracskai Zoltánnal. A beszélgetést Gyüdi Sándor moderálja.Színházi kínálat

Szegedi Nemzeti Színház

Péntek, 10.00, 14.00
Ágacska
Szombat, 19.00
Othello, a velencei mór
Vasárnap, 15.00
Othello, a velencei mór

Kisszínház
Péntek, 19.00
Ők tudják, mi a szerelem
Szombat, 15.00
Ők tudják, mi a szerelem
Vasárnap, 19.00
Pipás Pista

Szegedi Pinceszínház
Péntek, 19.30
Marc Camoletti: Hatan pizsamában – vígjáték. A Szegedi Pinceszínház előadása.

A profi üzletemberek gyakran kerülnek a drámai hősökhöz hasonló helyzetekbe, ahonnan nincs helyes kiút. Érdemes elgondolkodni azon, miként hat a kiútkeresésre az ötletek ravasz és körmönfont bedobása. „A mór egyenes, nyílt természetű, / Könnyen hisz a becsület látszatának. / S orránál fogva úgy vezethető, / Mint a szamár." A pódiumbeszélgetésen Bodolay Géza a rendező szemüvegén keresztül elmeséli, milyen különböző olvasatok adhatók Shakespeare sorainak. Baracskai Zoltán erre egy-egy üzleti dilemmával reflektál, amelyet a résztvevők saját történeteikkel tarkíthatnak. A programbelépő ára: 12 700 Ft. A belépő tartalmazza a pódiumbeszélgetést és egy szabadon választott márciusi Othello, a velencei mór előadás megtekintését a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházában.

Elton John – „A milliódolláros zongora"
Szeged, Belvárosi Mozi, vasárnap, 18.00

Koncertközvetítés. Egy lenyűgöző koncert, amelyet az egész világon – így a magyar mozikban is – idén márciusában egyszerre láthatnak a rajongók. Elhangoznak a legnagyobb slágerek, amelyeket Elton John a karrierje során előadott: Rocket Man, Tiny Dancer, Saturday Night Alright for Fighting, I’m Still Standing, Goodbye Yellow Brick Road, Crocodile Rock, Your Song. Az előadás fókuszpontja maga a zongora, amely egy mérnöki csoda: több mint 68 LED-monitor által „feltuningolt" Yamaha zongora, a súlya közel másfél tonna.


A koncertet a legújabb technológia teszi tökéletes vizuális élménnyé a már ismert zenei tökéletessége mellett. A látvány kiegészíti a dalokat. Elton jegyezte meg: „Las Vegas igazán élvezetes számomra, mert mindig is egy kihívás: azt akartam, hogy bemutassuk a világ legjobb show-ját. A zene és a látvány ilyen keveréke roppant szórakoztató, és ezt érzik a rajongók is. Itt megvan erre a pénz és a szakértelem".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusiájusi hétvége a 22-es jegyében

22, 22, 22: ez lesz 21-én 22-én és 23-án is. Rengeteg napsütés, pici felhővel. Tovább olvasom