Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Eltűnik a nagyállomás szégyenfoltja Szegeden

Szeged - Még az idén elkezdődhet a nagyállomás kisposta felőli oldalának rekonstrukciója. A MÁV pénze és tervei megvannak, most a szakhatóságoknál a labda. A posta tovább bérel, az emelete kiadó.
A szegedi nagyállomás felújított műemlék épületét 2006 karácsonyán adták át. Az évekig húzódó felújításról mi is beszámoltunk, végül pedig megírtuk, hogy 1 milliárd 168 millió forintból elkészült az épület. Legalábbis annak háromnegyede, mert a posta felőli szárnyához nem nyúltak. A közlekedési nagyprojektben szereplő térfelújítás kapcsán nem került szóba az épületrész rendbetétele.

A nagyállomás jobb szárnyán lepusztult a homlokzat, elszomorító a kontraszt a felújított Indóház téri főépületrészhez viszonyítva. Az ötvenes években készült fényfelirat mára ipartörténeti múzeumba illene. Bent a posta csinosította a helyét. Mivel a küldeményeket már nem vonattal szállítják el Szegedről, a felső szintre nincs szükség. A posta összébb húzta magát a földszinten, ott korszerűsítette a helyiségeit. Fölötte az emelet üresen áll.

Megvan a pénz a kisposta rendbehozatalára. Fotó: Frank Yvette
Megvan a pénz a kisposta rendbehozatalára. Fotó: Frank Yvette

Az egész épületszárny is a vasúté, a posta csak bérlő – tudtuk meg Szentes-Bíró Ferenctől, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóság területi vezetőjétől. A két éve zajlott felújítás keretébe ennek a résznek nem fért bele a rekonstrukciója. Annak ellenére nem jutott a vasúttársaság büdzséjéből a renoválásra, hogy az indóház nagyobb felén majdnem 150 millió forintot spóroltak. Ennek a két szintnek az újjáépítésére is elkészültek a tervek, a műszaki engedély is megvan. Márciusban adta be a MÁV az örökségvédelmi hivatalhoz elbírálásra. Ha mindent elfogad ez a hatóság, elindítható a közbeszerzés. Ez pedig azt jelenti, hogy a tendernyertes akár az idén hozzáfoghat az építkezéshez. A költségeket a vasút saját erőből teremti elő.

Az épületrészt a posta bérli hosszabb távra, a felső szint is kiadó. A nagyállomásnak ez a szárnyát tehát „pénztermelésre", vagyis bérbeadásra rendezik be.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2008. május 16. 21:00
  „Meg esetleg kihelyezhetnének egy atm-et is, miután a felújításkor eltakarították...”
 • 5. Mese 2008. május 16. 18:49
  „Rég jártam arrafele,remélem azt a nagy és ronda reklámot már levették az épületről. Ha még ott van,akkor inkább azt nevezném szégyenfoltnak.Mondjuk az is ciki,hogy milyen kevés biciklitároló van az állomás elött.”
 • 4. bakter 2008. május 16. 09:09
  „Annak ellenére nem jutott a vasúttársaság büdzséjéből a renoválásra, hogy az indóház nagyobb felén majdnem 150 millió forintot spóroltak.Ez az összeg prémiumként kifizetésre került!”
 • 3. 78683 2008. május 16. 09:07
  „Egy ódon épület, ódon homlokzata nem szégyen, de az állomás előtti aszfalt IGEN!”
 • 2. Vasúttörténeti Alapítvány 2008. május 16. 08:57
  „Az elmúlt években zajlott felújítási munkálatok során - és ezek szerint most is - elkerülte az illetékesek figyelmét a Nagykőlyuk felett álló egykori állomási vítorony épülete. Sokan nem tudják, hogy a szegedi állomásnak ez a legöregebb darabja, ugyanis 1860-ban épült, tehát egyidős az eredeti állomásépülettel, amit 1901-ben bontottak el. Véleményünk szerint a kis vízház renoválása nem kerülne sokba, a megtakarított költségeket erre is lehetne fordítani.”
 • 1. sevenof9 2008. május 16. 05:09
  „a postai resz sittjebol meg temessek be a katyukat. lassan az ikarusok is belefernek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Mórahalmon: kísérettel kézbesítenek a postások

Mórahalom - Továbbra sem azonosították azt a férfit, aki rozsdás kerékpáron, sárga láthatósági mellényben, a feltételezés szerint házilag készített fegyverével szerdán megölte az egyik mórahalmi postást, majd magával is végzett. Tovább olvasom