Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Elúszott a strandterv Sándorfalván

Sándorfálva - A képviselő-testület nem szavazta meg a 30 millió forint kiegészítő önerőt, ezért nem indulhatott meg a sándorfalvi vízi paradicsom kialakítása. Vissza kellett adni a 86 millió forintos uniós támogatást.
– Lehet, hogy soha többé nem lesz ilyen kedvező lehetőség, mint amit most elszalasztottunk – hallottuk Kakas Bélától, Sándorfalva polgármesterétől, aki értetlenül áll a képviselő-testület döntése előtt. A város első embere elmondta: az önkormányzat még 2007-ben vásárolt meg két bányatavat, ahová vízi paradicsomot terveztek abban bízva, hogy a Szegedhez való közelsége, gyors megközelíthetősége miatt vonzó turisztikai célponttá válhat.

– Eddig közel 100 millió forintot költöttünk a szabadidőpark kialakítására, amelyre további 86 millió forint uniós támogatást kaptunk. Emellé azonban 30 millió forint kiegészítő önerő hiányzott még, aminek a megszavazásához minősített többség kellett volna. Mivel ennyi szavazat nem gyűlt össze, a projekt nem indult be, így vissza kellett adnunk a 86 millió forint uniós támogatást – hallottuk a polgármestertől. Kakas Béla csalódott, hiszen így egyelőre nem valósulhatnak meg a tervek a tavaknál: a strandolók mellett a vízi sport szerelmesei is teret kaptak volna, többek között kajak-, kenu- és szörfkölcsönzőt terveztek, csónakázásra is lett volna lehetőség. A terület wakeboardpálya kialakítására is alkalmas. Pályázati úton kalandparkot építhettek volna. Gyermekpancsoló, strandfutballpálya, több homokos strandpálya, lelátók, óriáscsúszda is szerepelt az elképzelésekben. A strandra ráadásul nem kellett volna belépőt fizetni, a nyitást idén augusztusra tervezték.

Nem lesz vízi paradicsom a bányatavakból. Fotó: Schmidt Andrea
Nem lesz vízi paradicsom a bányatavakból.
Fotó: Schmidt Andrea

– Ez az egyetlen beruházás, amely pénzt is hozott volna Sándorfalvának, a többi látványfejlesztés – mondta a polgármester. Szerinte a strand már a második-harmadik évben várhatóan közel 20 millió forint bevételt produkálhatott volna, lehetőséget teremtve a vállalkozóknak, munkahelyet adva a sándorfalviaknak.

A polgármester nem hagyja

Kakas Béla azonban nem mond le tervéről, nem hagyja veszni a kifizetett közel 100 millió forintot. Tény: strandra nagy igény lenne. Napsütéses időben több tucatnyian fürdőznek illegálisan a sándorfalvi bányatavakban.

– Nem vita tárgya, hogy szükség van egy strandra Sándorfalván, de nem mindegy, hogy milyen áron és formában. Ami a pályázati anyagban szerepelt, távol állt az eredeti elképzelésektől – hallottuk az egyik ellenzőtől, Sümegi Sándortól. A volt alpolgármester elmondta: az eredeti terv szerint kis költségvetésből megvalósítható élő vizes fürdőhelyet terveztek, szerény sportolási lehetőséggel, ahol szörfözni, horgászni is lehetne, valamint lehetőség lett volna egy kemping kialakítására is. Ez nem kerülhetett volna többe az önkormányzatnak 100 millió forintnál. Ehhez képest azonban egy több mint 230 millió forintos beruházás került a képviselő-testület elé úgy, hogy a pályázati támogatás 86 millió forint volt. Ekkorra már az önkormányzat elköltött közel 100 millió forintot a beruházás előkészítésére.

– Tekintettel arra, hogy a strand csak nonprofit formában, időszakosan üzemeltethető, de egész évben nagyon magas fenntartási költséggel jár, megtérülése több mint bizonytalan. Így nem lett meg a minősített többség a költségvetés módosításához. Véleményem szerint felelőtlenség lenne további milliókat kifizetni az önkormányzat kötvényéből (ami egy hitelkeret) szórakoztató komplexum kialakítására egy olyan településen, ahol 30 millióval kell kiegészíteni a bölcsőde és az idősek napközi otthona beruházási önerejét. Nem beszélve arról, hogy a most épülő új iskolaszárny berendezéséhez nincsenek megfelelő bútorok, berendezési tárgyak, a régi iskolaszárny beázik, évek óta még tisztasági festés sem volt. Ez is több mint 30 millió forintot igényel – magyarázta Sümegi. Szerinte gazdaságosabb lenne, ha a régi strandot újítanák fel, amely később egész évben üzemelhetne, ténylegesen integrálható lenne a település egészségügyi, gazdasági és oktatási vérkeringésébe.

Olvasóink írták

 • 5. török 2010. június 21. 14:26
  „Ez gáz...”
 • 4. síkvidéki 2010. június 21. 13:25
  „Sümegi Úr: nagyon sok a pontatlan csúsztatás...képviselőként illene tájékozottabbnak, naprakészebbnek lennie!”
 • 3. K.T. 2010. június 21. 13:25
  „Ezt nem a 100 misi elköltése előtt kellett volna tisztázni?!
  Vagy csak pusztán cserbenhagyásról van szó?”
 • 2. magyarock1 2010. június 21. 11:42
  „Hát ezt elbaltázták rendesen.”
 • 1. papsajt 2010. június 21. 10:39
  „Járhatunk továbbra is Mórára, meg Majsára.

  Jó lett volna egy közeli strand,ami olcsóbb és nyugisabb mint a szegedi lehetőségek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági Rotary-parti

Szeged - Kellemes környezetben, az újszegedi Hunguest Hotel Forrásban tartotta szombaton hagyományos… Tovább olvasom