Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Építkezések miatt dugul be Szeged

Szeged - Nap mint nap újra kell tervezni Szegeden, ki hogy jut el iskolába, munkahelyre. Villamosvonal-építés, gázcsőcsere, vízszivárgás miatt dugulnak el a város főútvonalai.
Egy hónapja, április 20-án avatták fel az M43-as sztrádát. Szegedről eltűnt a tranzitforgalom gépkocsi- és kamionáradata. A város mégsem lélegezhetett fel, mert meglódultak az útlezárásokkal járó építkezések. A 4-es villamosvonal felújítása miatt a József Attila sugárút környékén kötélidegekre van szükségük a sofőröknek csúcsforgalomban. Három csomópontban cserélik a síneket félpályás útzár mellett. A Makkosházi körúti kereszteződésben tegnap reggel hosszú, tömött sorok kígyóztak minden irányban. A Makkosházi körúton ráadásnak egy poroszkáló fűnyírógép, a Budapesti körúton egy csigalassú daru tartotta fel a forgalmat. A gyalogosok keresztbe-kasul vágtáztak az autók között. A lezárás a tervek szerint a hónap végéig tart. A sugárúton, félig a padkára állva teherjárművek várakoztak a vágányépítésnél. Ott ezek miatt szűkült az út.

A József Attila sugárút és a nagykörút kereszteződése volt a legdurvább – az M43-as előtti időszakokra emlékeztetett. Minden irányban dudáló járművek tolongtak. 8 óra előtt a dugó vége átért a Bertalan hídon keresztül Újszegedre. Román és bolgár rendszámú autósok bizonyították: bármikor bármerre elkanyarodnak. A hazai sofőrök türelmetlenségből vizsgáztak le; nem engedték besorolni egymást. A tömegközlekedési nagyprojektet lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója, Csanádi Zoltán elmondta, ott előreláthatólag vasárnap változik a forgalmi rend: a nagykörúti vágányzóna eddig járható felét zárja le a kivitelező egy hétre. A Glattfelder téri csomópont átjárható volt. Átépítése júliusra készül el.

Építkezések miatt dugul be Szeged
Építkezések miatt dugul be Szeged.
Fotó: Karnok Csaba

A busszal, trolival utazóknak június 7-éig kell várniuk, hogy visszaálljon a Tisza Lajos körúton a Centrum megálló megszokott rendje. A kivitelező befejezte a munkát, a bazaltbeton szilárdulásához még több mint két hét kell.

Gázszivárgás miatt bontotta fel a Sade Magyarország Kft. a Stefániát, a Vár és a Deák Ferenc utcát, 30 centi átmérőjű csövet cserélnek. Csanádi Zoltán építésvezetőtől (a Pólus vezetőjével csak a neve azonos) megtudtuk: hétvégére helyreállítják a gödröket, aszfaltozni jövő héten fognak. A javítás a hídi vásár után folytatódik a Vár és a Victor Hugo utcában.

Aki egérutat keres, és a nagykörúton menne végig, a Mars térig jól halad, az Árkád építkezése azonban visszafogja a tempót. Ott is szállító kamionok miatt szűkül az út.

A Rókusi körút egy éve rémálom; a 2-es villamosvonal építése miatt csak a fél pálya használható. A terelőúton is kátyúk nyílnak. A rókusi csomópontban a körforgalom Vásárhelyi Pál utcából csatlakozó ágán hónapok óta zárva egy sáv; a munkagödörben vízszivárgás okát keresik.

Hídzár, újabb útszűkület

A hídi vásár miatt szombaton üzemkezdettől vasárnap üzemzárásig az 5-ös troli csak a Vértói út és a Bartók tér között jár. Onnan módosított útvonalon trolipótló viszi az utasokat. A 9-es troli Makkosház és a Bartók tér között jár, onnan a Lugas utcáig szintén módosított útvonalú pótlóbusz közlekedik. Hétfőtől a nagykörúton a Mars tér és Bakay Nándor utca között, az Árkád felőli oldalon gázvezeték-rekonstrukció miatt félpályára terelik a forgalmat. A munka a tervek szerint két hétig tart.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. szeti 2011. május 22. 13:01
  „nagy szám, ki lehet bírni, take it easy. utána jobb lesz.”
 • 46. varadipal 2011. május 22. 09:37
  „37. DobóI. Te csak várd a forint erősödését és a tisztes nyugdíjadat.Te meg ezt vetted be. Meg mást is, csak azt nem lehet leírni.A nyelved meg húzd vissza, mert már poros a vége.”
 • 45. man 2011. május 20. 14:59
  „39. Arra gondoltam hogy nincs itt semmi ami miatt bárki fél napnál többet maradna.”
 • 44. macs 2011. május 20. 10:02
  „43. Mignon 2011.05.19. 23:04
  Bocsi, de abból mi hasznunk volt, abból hogy átmentek a városon? Aki Jugóba akart menni, az nem állt meg Szegeden túristáskodni.
  Hála Istennek, hogy ez a forgalom nem szegedi utakat rongálja, nem a szegedi zaj és porszintet emeli.”
 • 43. Mignon 2011. május 19. 23:04
  „Abban van igaza, hogy az "autosztradak" nem hozzak (!),
  hanem "elviszik" a turistakat...!

  Korabban, mindenki ha Jugoba ment, atutazott Szegeden!
  Ma?
  Az autopalyan elhuznak mellette a hatarig...

  Ez van.”
 • 42. Mignon 2011. május 19. 23:00
  „39. man-nak
  van igaza sajnos!”
 • 41. ifj. Nagy Gábor 2011. május 19. 22:53
  „40. antikos

  Látod, mégiscsak jobb, hogy a kiskörúti közös sávot a múlt héten csinálták és nem például most. ;-))”
 • 40. antikos 2011. május 19. 22:08
  „Káosz van!!! Borzalmas és az igazi káosz a hétvégi hídlezárás alatt jön majd el... Gratulálok a közlekedés szervezőnek:)”
 • 39. man 2011. május 19. 21:45
  „34. "jön a nyár, jönnek a turisták"
  Ide? Turisták? :D”
 • 38. pistimolnar 2011. május 19. 20:25
  „Dobai Tünde gratulálok, így is lehet az embereket megosztani! Ha ez volt a célja, sikerült. Ez legyen a legnagyobb boldogsága...”
 • 37. DobóI 2011. május 19. 19:50
  „21. varadipal 2011.05.19. 10:51

  Látom, hogy van aki még beveszi ezt a Botka rizsát, hogy ez káosz fokozás egyenlő Szeged fejlesztésével.. Aztán ha valami elkészül belőle, kiderül, hogy silány minőségű Botka érdekeltség lenyúlását elősegitő beruházás volt, amit röviddel elkészülése után lehet majd javitani (pl. Guttenberg utca, Boldogasszony sugárút stb.).”
 • 36. atomboy 2011. május 19. 19:44
  „6. szegarazs
  Eleg, ha eltavolitjak a bringatilost Zrinyi utcan...”
 • 35. Figyelő 2011. május 19. 19:27
  „Így jár az a város ahol a szakmai hozzáértés helyett egy politikus önös érdekeinek vetik alá a felújításokat!
  Ott ahol a szakma felett a politika uralkodik ott nagyon hamar kitör a káosz!”
 • 34. vino_veritas 2011. május 19. 18:48
  „Vitatkozhatunk azon, hogy Párizsban vagy Rómában mennyi a kátyú és az építkezés, de ettől még Szegeden nem lehet közlekedni. és jön a nyár, jönnek a turisták, élmény lesz nekik kiismerni magukat itt Szegeden a napfény városa helyett a káosz városában!”
 • 33. ízizí 2011. május 19. 18:26
  „33:
  Mégkedvesebb Moon!
  Csak érdekességként linkeltem a román esetet; pocsék kivitelező itthon is, máshol is akad a világban, nem szegedi sajátosság (egyébként a linkelt esetnél olasz, külföldi a kivitelező). De tudomásul veszem, hogy ami nem Szegeddel kapcsolatos, Önt teljesen hidegen hagyja. :)”
 • 32. Moon 2011. május 19. 18:11
  „Kedves ízizí!
  Tekintettel arra, hogy én ebben a városban élek engem az érdekel ami ebben a városban van.
  A szomszéd ország problémája nem igazán érdekel de gondolom őket sem a mi gondjaink érdeklik.
  Ennyire egyszerű.”
 • 31. Morpheus_RexXx 2011. május 19. 16:37
  „ha nem maradnak befuccsolt és félkész kivitelezések, akkor rendben... pesthez képest még mindig közlekedhetőbb... a folytonos elégedetlenkedés (magyarkodás) sem visz senkit előrébb...”
 • 30. Fatboy35 2011. május 19. 14:55
  „Metrót mikor kezdik építeni ? Első ütem Széchenyi tér-Baktó között. DM megtámogatná néhány tartalmas cikkel
  elmagyarázva hogy milyen jól járunk ha kész lesz. Senki ne okoskodjon, főleg ne tiltakozzon ellene mert Szeged ezzel nagyot fejlődik.”
 • 29. küzsu 2011. május 19. 14:24
  „én a vár u sarkán lakom a héten tegnap dolgoztak egy kicsit, csak szétverni volt sürgős csinálni már nem. Rövid idő alatt ez a harmadik bontás itt csak össze kellett volna hangolni a munkálatokat ,spórolni lehetett volna .Itt ez nem megy !bosszantó”
 • 28. seal2001 2011. május 19. 13:51
  „Hűűű, ezt még olvasni is borzalmas...”
47 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű iskolák: ki választ kit?

Szeged - A tervezett 45 helyett 43 első osztály indul szeptemberben Szegeden. Két iskolában nem jött… Tovább olvasom