Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 03. 04. szerda - Kázmér

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Erzsébet királyné ükunokája nem cserélne Sisivel

Erzsébet királyné ükunokája nem cserélne Sisivel

Szeged - Egy Linz melletti kis farmon gazdálkodik Valerie Habsburg-Lothringen, a magyarok körében is közkedvelt Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné ükunokája. A főhercegnő férjével két gyermeket nevel, szeretnek utazni, síelni a tiroli hegyekben. Vele készült exkluzív interjúnkból kiderül, hogy az emberek inkább barátságosak a neve hallatán, kislánya Sisi nyomán hercegnőnek készül, ő maga pedig nem cserélne neves felmenőjével.

Farkas Judit - 2009.08.22. 08:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
- A főhercegnői rang illeti meg önt és nővérét, de a családja nem használja a titulust. Miért nem?
– Ausztriában hivatalosan már nem engedélyezik.

– Ezek szerint nincsenek protokollfeladatai?
– A családi összejöveteleken, ünnepeken kívül nincsenek.

– Tartják a kapcsolatot a kiterjedt Habsburg rokonsággal? Az összejöveteleken Habsburg Ottó is részt vesz?
– Inkább az ausztriai rokonsággal tartjuk a kapcsolatot. Keresztelőkön, esküvőkön, temetéseken és születésnapokon találkozunk, ahogy minden más család. Habsburg Ottó már idős, nem annyira mobilis, ritkán jelenik meg.

– Hogyan él egy mai Habsburg főhercegnő?
– Tulajdonképpen ugyanúgy, mint a többi modern nő. Egy néhány hektáros kis farmon gazdálkodunk Linztől félórányira, a Dunánál. A férjemmel mindketten mezőgazdasági technikát tanultunk. Bioalma-ültetvényünk van, emellett főként erdészettel, erdőgazdálkodással foglalkozunk és neveljük a két gyermekünket. Nagyon jó vidéken élni!

Erzsébet királynő ükunokája nem ad gyakran interjút, lapunkkal kivételt tett. Fotó: Miskoczi Róbert
Erzsébet királynő ükunokája nem ad gyakran interjút, lapunkkal kivételt tett.
Fotó: Miskoczi Róbert

– A Habsburg név összefonódott az európai és a világtörténelemmel. Hogyan reagálnak az emberek a hétköznapokban és az utazásaik során, ha meghallják a vezetéknevüket?
– Amikor utazunk, nem írjuk ki az autóra a nevünket. Otthon teljesen normálisan és barátságosan. Néha autogramot kérnek, olykor pedig rajongókkal találkozunk, akik örülnek nekünk. Persze nem mindig könnyű, érnek negatív élmények is, mert nem mindenki szerette a császári házat.

– Mit jelent önnek Sisi öröksége?
– Nagyon szép és megtisztelő örökség, a kislányunk már most lelkesedik a Romy Schneider-féle Sisi-filmekért. Ahogy minden lány, ő is arról álmodozik, hogy hercegnő lesz.

 
 Névjegy

Marie-Valerie Habsburg-Lothringen főhercegnő, Erzsébet királyné ükunokája – legkisebb lánya, Mária Valéria dédunokája – 1982-ben született Ausztriában. Férje Martin Habsburg-Lothringen főherceg. Mindketten mezőgazdász végzettséget szereztek, egy kétéves kisfiút és egy ötéves kislányt nevelnek. Nővére, Margaretha Habsburg-Lothringen máig abban a kastélyban – az alsó-ausztriai Schloss Wallsee – él családjával, amelyet Sisi ajándékozott lányának, Mária Valériának az esküvőjére.

– Ön is álmodott erről kislányként?

– Természetesen, mi is a Sisi-filmeken nőttünk fel. És tudatosan is, elvégre valóban hercegnők vagyunk. Egy kastélyban nőttünk fel a nővéremmel. Szép volt, izgalmas és romantikus.

– Gyakran összehasonlítják az ükunokákat Erzsébettel?
– Igen, nagyon! Újra és újra felfedeznek hasonlóságokat. Mindenki másképp látja, hasonlítunk-e vagy sem. Én magam nem tudom megmondani.

– Erzsébet királyné nagyon szerette Magyarországot és a magyarokat. Hidak, közterek, egész városrész is viseli a nevét, mint például Pesterzsébet. Mennyire ismeri az országunkat?
– Tudom, hogy Erzsébet királynénak rengeteg rajongója volt-van Magyarországon, és a hivatásomból kifolyólag tanultam az ország mezőgazdaságáról. Olvastam a fővárosról és a nagyvárosokról, két napot töltöttünk Budapesten, és meghívtak minket az Elisabeth bemutatójára a Szegedi Szabadtéri Játékokra. Szeretnénk még visszatérni, hogy jobban megismerjük az országot.

– Mivel foglalkozik a szabadidejében? Szokott jótékonykodni?
– Sportos család vagyunk, kirándulunk, telente síelünk, snowboardozunk a tiroli hegyekben. Gyerekként lovagoltam is, mint Sisi, de már nem ülök lóra. Szívesen utazunk, igyekszünk megismerni a legtöbb európai várost és a világot, amennyire lehet. A kedvencem Prága, Európán kívül Marokkóban is nagyon jól éreztem magam. Megjelenek bizonyos jótékonysági eseményeken is: bálokon, megnyitókon, kiállításokon, és szeretek színházba járni.

– Ha már a színháznál tartunk, hogy tetszett Lévay Szilveszter és Michael Kunze Sisiről szóló darabja, az Elisabeth?
– Nagyon szeretjük, a férjemmel mindketten nagy rajongói vagyunk. Már több alkalommal láttuk, de szabadtéren és magyar nyelven most először.

Melyik időszakot találja szebbnek? Erzsébet korát vagy a mai világot?
– Azt hiszem, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. Annak idején körülrajongták a nőket, ami szép lehetett, de mint emancipált nő, szívesebben élek a mai világban. Azt hiszem, Erzsébetnek is jobban tetszett volna a mi korunk, hiszen ő is igazán felvilágosult asszony volt. Semmiképpen nem cserélnék vele.

A Habsburg-törvény

Német-Ausztria parlamentje 1919. április 3-án hozta meg a törvényt, amely a Habsburg–Lotaringiai család tagjainak és vagyonának jogállását szabályozta az első Osztrák Köztársaságban, az I. világháború befejezése és az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után. Megvonta a ház tagjainak uralkodói címeit és jogait, kitiltotta őket a köztársaság területéről, a visszatérést lemondó jognyilatkozat megtételéhez kötötte. A törvény a Habsburg–Lotaringiai-ház teljes vagyonát az állam javára elkobozta. Hatályát 1935–36 között részben felfüggesztették, 1939-ben a náci megszálló hatalom ismét hatályba helyezte, 1945-ben a második Osztrák Köztársaság eredeti, 1919-es formájában alkotmányerejű törvénnyé emelte. 1955-ben az osztrák államszerződésbe is belefoglalták. Az elkobzott Habsburg-vagyon visszaszolgáltatásáról ma is jogviták folynak. (Forrás: Wikipédia)

Erzsébet királyné, az emancipált

Erzsébet Amália Eugénia, becenevén Sisi (München, 1837. december 24–Genf, 1898. szeptember 10.) osztrák császárné, magyar királyné, Ferenc József felesége volt. A kor egyik legszebb nőjének tartották, máig az egyik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon. Eredetileg nővérét szánták Ferenc József feleségének. 1855-ben született első gyermeke, Zsófia, 1856-ban Gizella. 1858-ban megszületett Rudolf trónörökös, Sisi rá egy évre betegsége miatt elutazott. Két év után tért vissza a bécsi udvarba szellemileg megerősödve, ettől kezdve jelentős dolgokban vitte keresztül az akaratát. Legnagyobb győzelmét a magyarkérdésben érte el, kitartóan küzdött a magyarság előnyben részesítéséért. 1867-ben koronázták Magyarország királynéjává, a gödöllői kastély kedvelt menedékévé vált. Sisi Rudolf 1889-es öngyilkossága után levágatta híres, bokáig érő tincseit, majd romlott az idegállapota, és a spiritizmusban keresett menedéket. 1898. szeptember 10-én a Genfi-tó partján egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista egy hegyes reszelővel szíven szúrta.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 14 hozzászólás
Moderálásra küldöm 14. IVY 2009.08.25. 08:45

Tiszta ükanyja.:) (mármint, arcra)

Moderálásra küldöm 13. True 2009.08.23. 12:11

A felkarhájból itélve valszeg nem Ő kapálja az almafák környékét :D

Moderálásra küldöm 12. flexsnake 2009.08.22. 17:10

dagadt, oszt? me öszik, nem önne nem volna dagadt. <moderálva>

Moderálásra küldöm 11. Yucca 2009.08.22. 15:12

theseus! Bocs, én az előnytelen ruháról mondtam véleményt! Az, hogy telt a hölgy, nem negatív kritika, - itt-ott én is az vagyok, nem is mutogatom. Az arca tényleg szép, látszik rajta a kedvesség, de az öltöztetője, ha van ilyen, szólhatott volna neki, hogy a ruha felül nem előnyös. Én mindössze ennyit jegyeztem meg. Amúgy nekem sem tetszenek a piszkafák, akár tehetnek róla, akár nem. A telt, formás nő viszont akkor mutat igazán, ha alakjához illően ízléses ruhát hord.

Moderálásra küldöm 10. .suhym. 2009.08.22. 14:31

moderálva OFF

Moderálásra küldöm 9. adri19 2009.08.22. 14:20

....és ezek az általad említett információk kit érdekelnek rajtad kívül.....?!

Moderálásra küldöm 8. flexapja 2009.08.22. 13:28

moderálva off

Moderálásra küldöm 7. varadipal 2009.08.22. 11:41

Én sem cserélnék a néhai Sissyvel. Nem kedvelem, ha egy sötét alak váratlanul mellbeszúr a kikötőben.
A kritikusoknaK:
Nagyon bájos és korának megfelelően nagyon csinos, finom arcú hölgy. Sokan szeretnének ilyen anyóst, tán még az asszonyról is lemondanának. Csak később el nem sárkányosodjon.

Moderálásra küldöm 6. Johnson 2009.08.22. 11:15

Totál romantika: Kastély meg egyebek,tényleg bájos cikk,akár egy szappanopera! Ha most ezt nem olvastam volna el,akkor ténylegesen is sokat vesztettem volna,mivel most jöttem rá,hogy vennem kel egy kastélyt nekem is,ja meg egy csokornyakkendőt is-áááááááááá........... Jó irás több ilyet kérünk!!!!!!!!!!

Moderálásra küldöm 5. theseus 2009.08.22. 11:11

OK, bocs - én azokra a modellekre (és sztárokra) gondoltam, akik szándékosan koplalnak, bár tőlük ezt általában el is várják az ügynökségek.


14 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...