Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Esély a fiataloknak - tehetséggondozással

Szeged - A nyelvvizsga díját, a jogosítvány megszerzését is finanszírozza az Arany János tehetséggondozó program, amely a hátrányos helyzetű, de tehetséges diákokat karolja fel. A szegedi Radnóti-gimnázium speciális osztályaiban már 141 tanuló végzett – orvos, tanár, informatikus lett belőlük.
Szegeden tartották a közelmúltban a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának tizedik országos konferenciáját. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium által szervezett háromnapos rendezvényen a tehetségnevelésről tanácskoztak.

Az Arany János tehetséggondozó programot 2000-ben indította útjára az Oktatási Minisztérium, amelyhez alapítóként csatlakozott a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, valamint a Szeged Városi Kollégium Ortutay Gyula Tagintézménye. A programban jelenleg országosan 23 iskola és kollégium vesz részt, 3000 hátrányos helyzetű, de tehetséges diáknak biztosítva lehetőséget a gimnáziumi továbbtanulásra, a felsőfokú tanulmányokra.

A programot az 1990-es évek szociológiai felméréseinek eredménye hívta életre: a különösen népszerű egyetemi karokra mindössze másfél százaléknyian érkeztek kistelepülésekről. E lehetőséget így először az ötezer főnél kisebb településeken élőknek hirdették meg. Három évvel később változtattak: kiderült, hogy a diákok teljesítményére, lehetőségeire az egyéni hátrányok jobban hatnak. Célként tehát a továbbiakban az egyéni szociális és kulturális hátrányok leküzdését jelölték meg, így lett a program neve Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja, amely immár a városi fiatalok számára is elérhető. A Radnótiban először végzett osztály diákjaiból például tanár, közgazdász, orvos, biológus, informatikus lett.

– Szegeden eddig 141 diák fejezte be a programot – mondta el Szöllősy László programfelelős. – Az öt év alatt mindannyian megszerezték a jogosítványt és a számítástechnikai ismereteket igazoló ECDL-bizonyítványt, 106-an pedig nyelvvizsgát is tettek. És ami a leglényegesebb: valamennyien felvételt nyertek valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Jelenleg 149-en vesznek részt a szegedi programban – külön osztályokat alkotnak a Radnóti-gimnáziumban. A diákok mindannyian kollégisták is. Az osztályok így valódi közösséget alkotva segítik egymást. – Szinte olyanok vagyunk már, mint egy család – fogalmazott Kiss Melinda. A végzős lány számára hatalmas lehetőség volt a program: egy dóci tanyán élt munkanélküli édesanyjával. Házukat januárban a belvíz tönkretette. – Továbbtanultam volna mindenképpen, de biztos nem lenne ennyi esélyem. Lelkileg és pénzügyileg is rengeteg támogatást kapok.

– A számítógép-kezelői és a nyelvvizsgadíjat, valamint a jogosítvány megszerzéséhez szükséges alapóraszámot is finanszírozzák, de többször utazunk külföldre, és megtanulhatunk síelni is – hallottuk a pitvarosi, 12. évfolyamos Danyi Bélától –, ezek nagy részét valószínűleg önerőből nem engedhetnénk meg magunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zombori: A megye vagyonát védtem

Személyes elfogultságról beszél a nyugdíjba küldött múzeumigazgató. Zombori István tiszta lelkiismerettel búcsúzik munkahelyétől. Tovább olvasom