Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Esélyt kapnak a munkára

Szeged - Megváltozott munkaképességűek álláshoz jutását könnyíti egy szegedi alapítvány.
– Szeretném megismerni a hasonló problémákkal küzdő embereket, ettől mentálisan én is erősebb leszek – mondta Isaák Péter. A 23 éves fiatalember csatlakozott a Progress Vállalkozásfejlesztő Alapítvány májusban indult kezdeményezéséhez, a Nyerjünk együtt! programhoz. A projekthez kapcsolódó konferenciát tegnap rendezték a Csongrád Megyei Iparkamara épületében Szegeden.

– Esélyt teremtő képzési programunk a megváltozott munkaképességűek sikeres foglalkoztatásában kínál képzési lehetőséget a munkáltató és a munkavállalói oldal szereplőinek – mondta Zoltán Péter, a projekt szakmai vezetője.

Isaák Péternek már több munkahelye volt. Fotó: Frank Yvette
Isaák Péternek már több munkahelye volt.
Fotó: Frank Yvette

12 százalék

A legutóbbi népszámlálási adatok szerint a fogyatékkal élő emberek 9, a megváltozott munkaképességű emberek 12 százalékának volt munkahelye. A mostani projekt az Új Széchenyi-terv segítségével, a magyar állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, valamivel több mint 109 millió forintos forrásból.

Isaák Péter júliusban csatlakozott a programhoz, természetesen a karrierépítés is érdekli, jelenleg diszpécserként dolgozik. Az átlagosnál jóval gyengébb immunrendszere miatt számít megváltozott munkaképességűnek. Az érettségivel rendelkező fiatalember dolgozott már jegyszedőként, de gyárakban is. Az alapítvány által szervezett 100 órás önmenedzselési tréningen vesz részt jelenleg, jelentkezett a virtuális asszisztens képzésre is, ami 380 óra, ez a távmunkában nyújthat segítséget.

– Jelenleg 35 fővel foglalkozunk, szerencsére mindenkinek, aki jelentkezett hozzánk, vagy akit mi kutattunk fel, jutott hely – mondta Matkó Eszter , aki mentorként segíti a programban részt vevőket.

Zoltán Péter hozzátette, a munkaadóknak is felvilágosítást nyújtanak a hasonló sorsú emberekről, és arról, hogy az ő alkalmazásuk a versenyképességét is növelheti egy cégnek. Megtudtuk, a megyei cégek nyitottak a kezdeményezésre. A projekt első fordulója szeptember végén, az egész program 2015-ben zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van-e hal a hasunkban?

Ki tudja, mi van a hasunkban? – kérdezte a Gyertyámos utcai óvodásokat tegnap Gyula doktor bácsi, aki az ultrahangkészülékkel ismertette meg a kicsiket. Tovább olvasom