Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Esti program: tiszavirágzás

Szeged - Látványosan, tömegesen rajzik a tiszavirág, aki kíváncsi rá, ma és holnap még biztosan láthatja. A kérészek rendjébe tartozó rovar lárvái három évig élnek a folyó aljzatába fúrt járatokban. A kifejlett példányok a rajzás estéjén nem táplálkoznak – szájuk ki sem fejlődik –, csak párosodnak.
A nőivarúak folyásiránnyal szemben repülnek, hogy a vízre rakott, lesüllyedő petéik épp a megfelelő helyre kerüljenek. Ez a faj Európa-szerte elterjedt volt, a Loire-ból 1922-ben, a Rajnából 1952-ben tűnt el a szennyezés és a folyamszabályozás hatására.

A Tiszán is megritkult, de a víz tisztulásával újból elterjedt. Visszatért a Bodrogba, a Berettyóba, a Körösökbe, a Marosba, és a Keleti-Főcsatornán is megtelepedett. A tiszavirágzás a folyó életében fontos esemény, ilyenkor számtalan madár és szinte az összes hal a felszínre fölúszó, vedlő, repülő, lehulló kérészeket várja. Az első példányok este 6 körül bújnak elő, 7 és 8 között rajzanak a legnagyobb tömegben az agyagos szakaszokon. Ilyenkor a látvány mellett szárnyuk sustorgása is felejthetetlen élmény.

Esti program: tiszavirágzás. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Ha a napot is pontosan meg lehetne előre mondani, amikor ez a jelenség kezdődik, turistacsalogató programokat lehetne szervezni rá. A Kiskunsági Nemzeti Park korábban meghirdette, csónakos túrákat szervez a virágzás idején. Akik jelentkeztek, a minap kaptak válaszlevelet: elkezdődött.

Tiszavirágzás Algyőnél

Albert András, a park természetvédelmi őre a Délmagyarországnak azt mondta, előzetesen 40-en jelentkeztek nála az albandras@gmail.com címen, de akadtak, akik lemondták, így mások is jöhetnek. Ami biztos: ő szerdán és csütörtökön 6-kor a mindszenti kompnál fog várni 6 személyes csónakjával, és a jelentkezőket turnusokban, 25-30 percre elviszi oda, ahol a virágzás a leglátványosabb. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajtóba, falba verte a lánya fejét - két évet kapott

Jogerősen két év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla szerdán egy nőt, aki hosszú időn át… Tovább olvasom