Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 szeptemberében

Csongrád megye – Négy nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év kilencedik hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki szeptemberi visszatekintésünkből!

* * *

Az első körben 6584, a pótfelvételis fordulóban 651 diák jutott be a Szegedi Tudományegyetemre. 7 karon nőtt, 5 karon csökkent a gólyák száma a múlt évhez képest – így 1369 elsőssel kevesebb hallgató kezdi meg tanulmányait.

Nyugat-Európában és Angliában már népszerű az a szemlélet, hogy
kifogni a halat sokkal nagyobb élmény, mint megenni. Így van ezzel két szegedi ifjúsági horgász, Konczos Bence és Halász Botond is, akik elsősorban a Holt-Maroson pecáznak.Tombol az allergiaszezon – Szegeden nem nehéz parlagfüvet és más, tüsszögést, könnyezést, fulladást kiváltó növényt találni. Az elhagyott építési területek a legnépszerűbbek a pollentelepek számára.A Tornyai János Kulturális Városnegyed átadását több ezren ünnepelték, köszöntötték Hódmezővásárhelyen.

Új belváros született Hódmezővásárhelyen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A hagymát kevésbé viselte meg a rendkívüli hőség, mint más haszonnövényeket: ahol tudtak öntözni,
jók a termésátlagok, és a minőséggel sincs gond. A vöröshagyma felvásárlási ára a tavalyihoz hasonló, a fokhagymáé viszont gyengébb.

Olimpikonok és humoristák is részt vettek
a lecsófesztiválon Szentesen. Az alapanyagokat tonnákban mérték, a legfontosabb hozzávaló mégis a szív és a lélek, tudtuk meg a bográcsok mellett.

Belecsaptak a lecsóba a szentesiek. Fotó: Králik Emese (galéria)

Késik annak a milliárdos közbeszerzésnek
az eredményhirdetése, amely miatt korábban egy építőipari cég fideszes politikusoknál is panaszkodott. A cég szerint az állam többször is úgy írta ki a csongrádi gát felújítására a pályázatot, hogy azzal a Közgépnek kedvezzen. Az NFÜ szerint továbbra is van esély arra, hogy időben befejezzék a munkát és az uniós pénz se vesszen el.

Villámgyors döntőn nyert a delmagyar.hu online valóságshowja, az Opel C-Mobil Szépek Szépe 2012 győztese, Kopasz Leonóra a Miss Alpok Adria Szeged 2012 szépségversenyén. A nézők már az első körnél a bikinis felvonulást követelték: megkapták.

A Szépek szépe 2012 győztese lett a Megye Szépe. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

20 általános iskolában 8850, 15 középiskolában 10 ezer 500 diák és 1500 pedagógus számára kezdődött meg
a 2012/2013-as tanév Szegeden. A hagyományos városi tanévnyitót ezúttal az 50. születésnapját ünneplő Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán tartották.A szavazatok 52,31 százalékát megszerezve Almási István, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást. Rendkívüli esemény egyetlen szavazókörben sem történt.Javában zajlik a máltai vízilabda-bajnokság fináléja: a bajnoki címe megvédésére készülő Neptunes-ban a szegediek háromszoros olimpiai bajnoka, Molnár Tamás ontja a gólokat. Vele és a még kint lévő két Beton-játékossal, Joseph Kayesszel és Hegedüs Gáborral beszéltünk a szigetországban.

Málta, a pólóparadicsom. Fotó: Gyúrós István (galéria)

Szeptember 1-jétől
a mellékvízmérők hitelességi ideje az eddigi 6 helyett 8 évre módosult.

Hódmezővásárhelyi olvasónk a kertjükben csodálatosan pompázó
„golgotavirág-kerítés" részletét fotózta le, amelyen naponta virágok tucatjai csalogatják a méhecskék sokaságát.Forgalmi dugó is akad a Mont Blanc-on, máskor függőleges fallal vagy bakancs szélességű ösvénnyel kell megküzdeni. A szentesi Baranyi Antal nemrég tért haza, de már a jövő évi, öt hónapos túrát tervezi.Lámpaoszlopra csavarodott egy autó hétfőn este Csongrádon, a Bökény alj úton. A kocsit egy 17 éves vezette lány, nagy sebességgel nem tudta bevenni a kanyart.

Fiatalokkal csavarodott fel egy autó az oszlopra. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Nagy eseményhez érkezett Móraváros:
letették a Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpont alapkövét Szeged elsősorban Sándor Csikarról és Kocsis Lajosról elhíresült városrészében, a Fraknói utca végében, a Sancer-tavaknál.

A Faceookon rendezett versenyen
a legtöbb lájkot a mórahalmi óvoda kapta. 300 ezer forintnyi bútort kap az intézmény.Egy nap alatt 502-szer intézkedtek a rendőrök Csongrád megyében: ezek közül 43 esetben bűncselekmény, míg 39-szer szabálysértés miatt kértek rendőri segítséget az állampolgárok. 22 illegális migránst fogtak el, 6 esetben pedig bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható embert állítottak elő a rendőrök.

Könnyű sérüléses baleset történt szerda a hajnalban Hódmezővásárhelyen, a Kacsa söröző előtt.
Ittasan, rendszám nélkül, kergetőzés után okozott balesetet két fiatal, a rendőrség eljárást indított ellenük. Az áramszolgáltatás helyreállítása közben egy szerelőt áramütés ért...


Ha sikerül pénzt szerezni a felújítására, és az érintett lakóközösséget sem zavarja, megvalósulhat az országos kuriózumnak számító bunkermúzeum Makón.

Egy fiatalember, a 19 éves Geiger Norbert volt a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának legutóbbi, a Putnok ellen 4–1-re megnyert mérkőzésének
hőse, hiszen két gólt is szerzett.Szegeden hét éve tiltják, hogy a polgármesteri hivatal dolgozói magáncélra használják az önkormányzat számítógépeit és telefonjait. Ezt rendszeresen ellenőrzik. Volt, aki olyan tartalmat töltött le az internetről, amiből büntetőügy lett. Vásárhelyen és Makón is szabályozták az internethasználatot.Átvette megbízólevelét Almási István polgármester a hódmezővásárhelyi közgyűlésen. A munka bombariadó miatt félbeszakadt.

Közgyűlés Hódmezővásárhelyen - beiktatták Almási Istvánt. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a Duna-2012 cseh-magyar
közös hídépítő kiképzésre készül, amelyet 2012. szeptember 10-14. között tartanak Szentesen.Szögedi-szer magyar napokat tartanak Vértón, ahol a negyedik emelet magasságában felállították a Fény - a magyar feltámadás emlékjelét is.

Van remény! Megkoronázták a vértói dombot! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Biacsi Ilona, az SZVSE atlétája bronzérmet nyert 1500 méteres síkfutásban a londoni paralimpián – éppen ikertestvére, a negyedik helyezett Bernadett előtt.
A testvérpár elárulta, ezúttal nemcsak az ellenfelekkel, de egymással is versenyeztek.

Biacsi Ilona bronzérmes, testvére Bernadett negyedik 1500 méteres síkfutásban. Fotó: MTI (galéria)

Szegeden, a városháza dísztermében
magyar állampolgársági esküt tett Kekezovics Marinko, a Pick Szeged balszélsője.A gyerekeken kívül kevesen örülnek a mindennapos testnevelésórának. A diákokat el is kell helyezni valahol.

Mindennapi testnevelésóra: kínlódva is megtartják. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Kommandósok közreműködésével fogták el a rendőrök Szegeden és Budapesten azt a három férfit, akik még augusztus közepén egy szegedi kocsmában
félholtra vertek egy embert.

Megszagoltuk az ambrózfalvi sertéstelepet, és nem találtuk büdösnek. A helyi polgármester azonban a lakosságra hivatkozva kifogást emelt a hizlalda engedélye ellen. Ha a hatóságok neki adnak igazat, ezzel együtt a nagyéri telep is bezár, megszűnik 26 ember munkahelye.Hamarosan befejeződik a 300 éves vásárhelyi református Ótemplom 271 millió forintos rekonstrukciója. Lassan minden a helyére kerül.„Triatlon lesz vagy duatlon?" – kérdezte a Maty-éri versenyközpontba érkezve egy győri többpróbás, miután kerékpárját bedepózta, majd a kajakpálya vizébe lógatta lábát. „Ha hoztad az úszószerkód, te triatlonozhatsz" – hangzott a válasz a szervezőktől.

200 induló a Maty-éri duatlonon. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Több betörés történt az elmúlt időszakban Sándorfalván. Gyömbér István házából például elvitték a kazánt, a zuhanykabint, a sütőt, de
még a vécékagylót és a piszkavasat is. A tolvajok távozáskor felszórták az egész lakást borssal, hogy ne vehessen szagot a nyomozókutya.

A középkorban épült, majd a nagy árvíz miatt elbontott
szegedi vár északi falából tártak fel egy szakaszt a Móra Ferenc Múzeum régészei a Stefánia Tisza felőli oldalán.Évek óta tényként kezelték Csongrádon, hogy előbb-utóbb megszűnik az intézmény, szeptember 1-jén pedig már valóban nem kezdődött új oktatási év a Kippkopp óvodában.

Sándorfalvánál lakott terület nem volt veszélyben, viszont nehéz volt megközelíteni a helyszínt és a vizet is messziről kell hordani. Négy város tűzoltói oltottak. A Makai úton egy kamionnyi szalmabála kapott lángra.

Embernagyságú lánggal ég az avar a sándorfalvi szeméttelep mögött. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A sándorfalvi avartűz - ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósítóink (galéria)

Égő bálaszállító kamion a Makai úton. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Égő bálák a Makai úton - ahogy olvasóink látják. Fotó: olvasó-tudósítóink (galéria)

Nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt
vádat emelt az ügyészég Keresztúri Farkas Csaba, a szegedi közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke ellen.

Bokrok, rosszul nyírt sövény, fák, máshol házak takarják a megfelelő kilátást egy-egy kereszteződésben Makón. Sokan a KRESZ-t sem alkalmazzák.
Makó kerékpáros város, a közlekedők mégsem elég óvatosak. A háztulajdonosok pedig hanyagok.Néhány napja saját vízesése van Csongrádnak. Nem természeti adottságra kell gondolni, hanem a kényszer szülte emberi beavatkozásra.

Vízesés fakadt Csongrádon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Hódmezővásárhelyen, a két Tóalj utcai autóbusz megállóban, július óta digitális információs táblák segítik az utasok tájékozódást. Utánajártunk, hogy használják-e a digitális menetrendeket.Közel ezer mázsányi hal pusztult el az egyik Csongrád közelében levő mintegy húszhektáros területű Tisza-holtágon, terített asztalt szolgáltatva a vízimadaraknak és a dögevő állatoknak.

Tömeges halpusztulás a Tisza-holtágon. Fotó: Palatinus Csaba (galéira)

A szegedi volt Cora áruház nyílt meg hivatalosan is
Auchan Fehér-tó áruház néven. Ismert: a Cora összes magyarországi áruházát az Auchan vásárolta meg.

Megnyílt az Auchan Fehér-tó Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Komoly szakmai elismerést jelent, hogy a fiatal makói trombitaművészt, Csikota Gergelyt eddig kétszer is meghívták az Európai Unió ifjúsági szimfonikus zenekarába, amely számtalan helyen fellépett az öreg kontinensen. Csikota Gergely a salzburgi Mozarteumban tanul tovább – jövőjét valamelyik szimfonikus zenekarban képzeli el.

1,5 milliárd forintból megújul a csongrádi árvízvédelmi gát fontos szakasza. A közbeszerzést a Közgép Zrt., a Kötiviép B Kft. és a Hídépítő Special Kft. alkotta konzorcium nyerte. A beruházás 2013 júliusában fejeződik be.

– Az a lényeg, hogy a gyerekek életében az igény szintjére emelkedjen a rendszeres mozgás,
a tehetség pedig úgyis utat tör magának – véli Kása Ferenc.

Elfogyott a pályázati támogatás a neves szegedi genetikus, Hadlaczky Gyula világon egyedülálló, mesterséges kromoszómát és őssejtet kombináló kísérletsorozatára.
Év végére lefeleződik a kutatócsoport, ha jövőre sem kapnak pénzt, a nemrég is kitüntetett tudós visszavonul.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Segítse a lengyel állampolgárokat ügyeik intézésében, képviselje a régióban Lengyelországot, és olyan programokat szervezzen, amelyek révén ezt a kultúrát minél alaposabban megismerhetik a Csongrád megyeiek: ezt várja Karol Biernackitól,
Lengyelország első magyarországi tiszteletbeli konzulától megbízója.

Megnyílt Szegeden a tiszteletbeli lengyel konzulátus. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Húsz éve a Feszty-körkép révén kapcsolódott be az ópusztaszeri ásatást vezető és a megyei múzeumot igazgató Trogmayer Ottó a panorámaképeket óvó szervezet megalapításába. Erről és a mindennapjairól faggattuk tegnap egy rangos kitüntetés,
az Aranytű átvételekor.Egy harci kutyát és egy búcsúlevelet találtak Szegeden egy fiatal pár albérletében. A rendőröket az ismerősök értesítették, mert a fiatalokat régóta nem lehetett elérni.

496 ezer forintos fűtésszámlát kaptak elszámoláskor a vásárhelyi Kovács Tündéék. A fiatalasszony igazságtalannak tartja a számlát – télen egy szobát fűtöttek, ott is langyos volt a radiátor. A távfűtést kezelő társaság igazgatója, Ádók János részletfizetést ajánlott.

Mintegy tíz roma gyerekkel nyit október elsején a
roma tanoda Szegeden, a Rákóczi utcában. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat a városvezetés és civilek segítségével közösségi házat alakított ki, ahol szakkörökkel és egyéb lehetőségekkel várják az érdeklődőket.

Lesújtó képet fest a magyarok idegennyelv-tudásáról a legfrissebb kutatás:
mindössze a lakosság 35 százaléka tud megszólalni valamilyen idegen nyelven.

Szekszárd a központja annak a cégnek, amely Csongrád ivóvízéért fog felelni – Tiszasziget és Újszentiván hidroglóbuszának működését pedig békéscsabai óriásvállalat szavatolhatja. Az új vízszolgáltatási törvény olyan helyzetet teremtett, hogy Csongrád megye településeinek megint nem érdemes összefogniuk.

Középkori freskómaradványokat rejt
a tápéi Szent Mihály-templom egykori szentélye. Perlaki György plébános elmondta, a szegedi önkormányzat egyházi alapjából nyert forrásból, több mint 10 millió forintból végzik az állagmegóvást.Németországban épségben megtalálták azt a szegedi férfit, akinek az eltűnéséről hétfőn érkezett bejelentés a Szegedi Rendőrkapitányságra. Egy harci kutyát és egy búcsúlevelet találtak Szegeden egy fiatal pár albérletében, írtuk - a férfi most előkerült.

Muzulmán hacker támadta meg a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat honlapját üzemeltető szervert.17. alkalommal rendezte meg a csongrádi Rádiós Modellező és Technikai Sportegyesület a
nemzetközi sebességi hajómodell versenyét a Serház-zugi holtágon.

Hajómodell verseny a Serház-zugi holtágon. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Tíz kiemelt jelentőségű szegedi projektet szeretne megvalósítani Szeged
a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban. A beruházások összértéke közel 60 milliárd forint. Szerepel ebben a déli Tisza-híd és két tudáspark megépítése, a Széchenyi tér és az Odessza lakótelep rehabilitációja, de energiaültetvényeket is telepítenének Szeged határában.Nem jutnak hozzá a magyar betegek több életmentő, modern kezeléshez – pedig lehetőségük lenne rá. Az OEP május óta egyetlen új gyógyszerre sem adott támogatást, így azok hiába alkalmazhatók az EU országaiban, nálunk csak saját költségre vehetnék meg az érintettek. A többmilliós készítményeket azonban senki nem tudja megfizetni.

Jogerősen 14 év fegyházzal sújtották azt a szegedi férfit, aki
saját lányát 8 éves kora óta rendszeresen megerőszakolta. A gyermek majdnem egy évtized után, csak tavaly mert feljelentést tenni a rendőrségen.

Tombácz-parádé a kapuban, a végeredmény pedig nem is lehet más, mint UTC-győzelem. A futsal NB I negyedik fordulójában a szegedi kapus volt a mezőny legjobbja, ennek is köszönhetően csapata nyert és
vezeti a tabellát.

Kétéves munka eredményeként elkészült Szegeden az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont, amely egy 265 millió forint összköltségű EU-s projektben épült.

Megnyitották az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontot. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Katonai teherautók és terepjárók
utaztak vasúton Hajdúhadházról Hódmezővásárhelyre.

Katonavonat érkezett Vásárhelyre. Fotó: Vörös Attila | Indóház vasúti magazion (galéria)

Nem mindennapi videó terjed a Facebookon.
A felvétel egy makói kocsmában készült. Jól kivehető: az egyik - feltehetőleg ittas állapotban lévő - férfi haja lángol.

Egy napraforgót szállító kamion pótkocsijának ütközött egy vonat.
A baleset Szegvár és Szentes között történt.

Kamionnal ütközött a vonat - több sérült. Fotó: Vidovics Ferenc (galéria)

Egy 17 méter hosszú, úgynevezett
horgonyzó dereglye vesztegel a tápéi komp szomszédságában. A daru, amely a partra emelte volna, nem bírta el, ezért egyelőre közvetlen közelről nézi a Tiszát, de a komp üzemeltetői felújítva munkába állítanák a vízi járművet.Teljesen egészséges, 20 méter magas juharfa tört össze egy Peugeot 407-est csütörtökön Szegeden. A várakozó autóban egy négytagú család volt: éppen kiszálltak, amikor dőlt a fa.

Autókat rongált meg a kidőlt fa Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Féltékenységből verte halálra egy 190 centis léccel a makói Farkas Zsolt riválisát 2 éve Makón. A Szegedi Ítélőtábla a támadót jogerősen 16 év fegyházzal büntette.

A szentesi Cseuz László hat olimpián járt kerékpárral, és elképzelhető, hogy
a londoni volt az utolsó. Nehezen viseli a nyugdíjas létet, szeretne még dolgozni, tanítani – ezért az ország másik végébe is elmenne.Az elmúlt hetekben több helyen is láttak rókát a Csongrád városszéli területein. Hogy a rejtőzködő életmódot folytató ragadozóktól ez a viselkedés szokatlan-e, ennek jártunk utána.

Amin korábban még csak jót mosolyogtunk, akár megtörténhet: olimpiai bajnok kajakosunk Douchev-Janics Natasa
visszatérhet Szerbiába.Egy vegyes funkciójú kereskedelmi központot és egy A kategóriás, luxusirodaházat épít Tarjánban a régi Gyevi temető területén a tulajdonos J. V. H. 2000 Kft., de a beruházás megvalósításához és a szerződésben vállalt 8000 négyzetméteres közpark kialakításához elengedhetetlen a telekcsere Szegeddel.

Telekcserével indul az építkezés a volt Gyevi temetőben. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A csongrádi Szentháromság téri parkban a díszköves sétány szélén álló és a szúk által elkorhasztott nagy fa
öles ágai leszakadtak, és a sétányra zuhantak.

Öles ágak zuhantak a sétányra. Fotó: Palatinus Csaba (galéria)

Barokk kori temetkezési kamrát találtak a felsővárosi, Munkácsy utcai minorita templom feltárása közben: az elsők között nézhettünk szét a szegedi nagy árvíz előtt lezárt kriptában.Az autómentes nap apropóján a korábbi évekhez hasonlóan ismét sok száz biciklis vonult fel Szeged utcáin a Critical Mass kerékpáros felvonuláson. „Kerékpározható Zrínyi utcát!" - ez volt a szervezők követelése, bár talán egyszer sem hangoztatták a rendezvény során.

1500-2000 bringás tekert a Critical Mass nászmenetben Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Három-négy hete lehetett halott az a fiatalember, akinek holttestére útjavító munkások találtak rá Szentes közelében néhány napja. Az első híradások szerint 9 és fél millió forint hevert
a hulla mellett a kocsiban, a rendőrség állítja: nem volt pénz az autóban.

Egy ejtőernyős
Szeged mellett életét vesztette, miután társaival együtt 3000 méter magasból kiugrott. A helyszínen tartózkodók beszámolója szerint a baleset oka nem egyértelmű, ugyanis az ejtőernyős kupolája valamennyire kinyílt, ennek ellenére a lezuhant.

Fél évszázaddal ezelőtt érkezett Szegedre a
Szabadság úszóház. Tizenegy éve került magánkézbe, nyár óta pedig hivatalosan is a nemzeti örökség része.Népi kezdeményezéssel, gyűjtéssel is be lehetne szerezni egy igazán jó, 40-45 millió forintos zongorát, amellyel maradandó élményt nyújtó koncertet lehetne adni a megújult Bessenyei Ferenc Művelődési Központban – hangzott el a legutóbbi közgyűlésen. A város művészetoktatási intézményének több zongorája is van, de nem elég testesek a tökéletes hangzáshoz.Negyvenhárom méter magasból láthattuk Makót. Megérte a sok lépcsőzés: a Víztorony kilátójából fantasztikus panoráma várt.

Őszi túra a makói víztoronyban. Fotó: Karajkó Gábor (galéria)

Közel 30 tanú meghallgatása után az igazságügyi szakértők vallomása sem segített abban, hogy egyértelmű választ kapjon arra a bíróság, kik lehetnek felelősek Farkas Péter haláláért.

A szegedi balett 25 évvel ezelőtt tartotta első bemutatóját. Juronics Tamás társulata az emlékezés és a megújulás jegyében kiállításokkal,
ünnepi Carmina Burana-előadással, új produkciókkal és fotópályázattal jubilál.

25 éves a Szegedi Kortárs Balett. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Tizenöt fiatal kezdi meg szakmai képzését ebben az évben a nordhauseni Feuer Powertrain főtengelygyártó vállalatnál.
Egyikük Csongrádról érkezett.Pusztul a szennyvízcsatornázás nyomán a növényzet Magyarcsanádon – panaszolja ottani olvasónk, Czinder Péter, aki azt szeretné, ha a csatornák lefektetése után azonnal pótolnák a fákat. A kivitelező szerint várni kell a próbaüzem miatt, és azért is, hogy tömörödjön a talaj.

Elfogta és őrizetbe vette a Csongrádi Rendőrkapitányság azt a
két 17 éves fiút, akik egy iskolatársukat rabolták ki az egyik helyi szakközépiskolában.

A 45 éves Vidovics Zoltán évtizede tanít a szentesi Deák Ferenc Általános Iskolában,
matematikát és testnevelést. Példaképét, a szintén testnevelő és a férfi vízilabdások mellett is dolgozó Benedek Tibort követte a pályán, olyan ember, tanár akart lenni, mint ő – sikerült.Vége a találgatásoknak. Douchev-Janics Natasa személyesen jelezte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában, hogy Szerbia színeiben folytatná a pályafutását.

Több mint 22 millió forint értékű műszert kapott
a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája egy magyar–román közös pályázatnak köszönhetően. A két ország orvosai meddőségi műtéteket végeznek közös, bemutató operációk keretében. Szegeden ez már rutinműtétnek számít – mostantól többet tudnak belőle vállalni.

Több mint 5 éves késéssel, de újjászületik
a Hajnóczy utcai Tiszavirág. Hotel lesz reggelizőhellyel, étteremmel, bárral. A csúszásért az önkormányzat 18 millió forint kötbért kérhet.Rácsatlakozhatott az a 20 székkutasi ingatlantulajdonos az áramszolgáltató által kiépített új vezetékre, aki évek óta nem kapott elegendő áramot a közeli transzformátorról, a már elavult hálózatról.

Kiegészítésekkel fogadta el a szegedi közgyűlés a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusra tervezett kiemelt szegedi projekteket. A garázdasággal vádolt jobbikos Keresztúri Farkas Csaba megköszönte, hogy kiáll mellette a Fidesz, amely az LMP-vel együtt nem szavazta meg a visszahívásáról szóló indítványt. A távhőszolgáltatás átalakításáról nem döntöttek. Tóth István Tibor SZKT-igazgató a helyén maradt.

Az első őszi közgyűlés Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

"Új törvények világa közeledik Európa felé. A formálódó új világ első parancsolata: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Összetartozás Emlékművének avatásakor Ópusztaszeren. Az ünnepség előtt 98 határon túli magyar tett állampolgársági esküt.

Orbán Viktor: erős politikai közösség az összetartozás megerősítésével jöhet létre. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Hol az egyik, hol a másik engedett, ezért működik jól
65 éve a vásárhelyi Búzásék házassága. A 89 éves Laci bácsi és a 84 éves Irénke néni annak idején egy bálon ismerkedett meg. A házasságkötés előtt még egymás kezét is alig merték megfogni.A Hódmezővásárhelyen 4,2 milliárd forintból megvalósult Tornyai János Kulturális Városnegyed egyik ékköve a megújult szerb ortodox templom, amelyet szombaton Lukijan Pantelic budai szerb ortodox püspök szentelt újjá.

Újraszentelték a hódmezővásárhelyi ortodox templomot. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A makói születésű Ferenczik Dávid - aki jelenleg a Kecskeméti Főiskola anyagmérnöki szakán tanul - egy igen érdekes hobbit mondhat magáénak, hiszen szinte egy átlagos háztartásban is megtalálható szerszámokból épített működőképes
„versenyautót".A folyónak és a császárnak is szerepe volt abban, hogy Szentesen postát alapítottak. Az épület gyakran változott, a szolgáltatás egyre bővült. A 225. születésnapját ünneplő szentesi posta kiállítással tiszteleg az évszázadok előtt.

Postaünnep kiállítással Szentesen. Fotó: Králik Emese (galéria)
Több százan vettek részt a
Szent Mihály napi búcsú alkalmából tartott szentmisén a tápéi templomban.

Ünnepi körmenet a tápéi búcsún. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk,
májusi összefoglalónk,
júniusi összefoglalónk,
júliusi összefoglalónk,
augusztusi összefoglalónk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diótörő - a karácsonyi klasszikus

24 órán belül akár két Diótörő-produkciót is meg lehetett nézni a Szegedi Nemzeti Színházban. Tovább olvasom