Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Falusi majális: igény volna, pénz nincs

Csongrád megye - Dócon évek óta nincs program május elsején, Balástyán nagyjából minden évben ugyanazt kapják a helyiek.
- Évek óta nincs majális Dócon. Falunap az igen, de majális nincs. Nincs rá pénz. Vagy hát a polgármesterünk így áll hozzá – mondta az egyetlen asztaltársaság egyik tagja a Nyárfás vendéglő teraszán Dócon kedden délelőtt. Arról beszélgettünk, van-e május elsején rendezvény a településen. Azt mondták: ez volna a majális, amit ők csinálnak. Söröztek.

- Korábban hatásos ünnepek voltak: 8-10 bográcsban főt a birka, a marha, rendeztek zenés ébresztőt, felvonulást. De ez 20 évvel ezelőtt volt.

- Igény azért volna rá?

- Persze. Mit gondol? Hogy nem tudnánk pörköltet enni? A környező falvakban van program, például Balástyán is. Csak itt marad ki. Távol vagyunk mindentől – mondták lemondóan. Kocsmai vidámságra azért futotta: „Lesz azért itt felvonulás, majd ha haza felé megyünk. Ha meg valaki az árokba fordul, akkor lesz forgó is."

Községi majális, 2012. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ha már Balástyát emlegették a dóciak, tovább autóztunk a közeli településre. Balástya lakosságszáma körülbelül négyszer nagyobb Dócénál, vagyis nem pont ugyanaz a kategória, de azért a 3400 fős település sem világváros. Itt 11 órakor még tartott a zenés ébresztő, a zenészekből álló baráti társaság – helyi big band, ahogy magukat nevezték – reggel hat óta járta a falut egy teherautón.

- Ez régóta hagyomány, már vagy 30 éve csináljuk. Sok szeretettel, étellel, itallal várnak minket az emberek – mondta az egyik zenész, Tari József. Egy társa hozzátette: van, aki inkább füldugóval. A muzsikusok szerint jó lenne, ha arról számolhatnának be, hogy mennyi minden történik Balástyán május elsején, de már alig van program. Mégis invitáltak, hogy nézzünk ki a sportpályára, mert ha történik valami, akkor ott fog. A pályán főleg gyerekekkel találkoztunk, pingpongoztak a nagyobbak, a kisebbek arcfestést kaptak. A hastánc csoport gyakorolt.

Községi majális, 2012. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


- Mezőgazdaságból élő falu vagyunk, sokan most is dolgoznak. Délután, a megye I-es focimeccsre viszont többen kijönnek majd – mondta egy polgárőr. Egy helyi nő szerint évről évre hasonló a program, ami leginkább a gyerekeket érdekli. Vurstli, céllövölde a településen nincs, a programválaszték itt is a település anyagi lehetőségein múlik.
Vurstlit a legközelebbi városban, Kisteleken sem láttunk. - Ha van is , nincs hirdetve. Mi is inkább Szegedre megyünk – mondták ketten a buszmegállóban.

Olvasóink írták

 • 4. csonakos 2012. május 02. 09:29
  „Talán a dóciak maguk is májulhatnának ha egy kis összefogás lenne bennük! Van ott szép hely bőven ahol összejöhetnének egy kis közös főzésre, ivászatra kalákában, úgy batyubálos módon. Nem csak körhinta van meg dobozdobáló! Van zsákbanfutás, kötélhúzás, foci, lángos evő verseny, liszt fújás verseny és még sok egyéb amivel teljessé lehetne tenni ezt a majálist.”
 • 3. info 2012. május 01. 18:42
  „Aki reklamál annak fogalma sincs, hogy miért nincs! A ´szórakoztató ipar biztos bevételre megy, ha csak a kocsma! a kocsma!érdekeli az embereket nyilván nem fog kitelepülni senki sem. Ennek húzós árai vannak, négyzetméterenként nem az önkormányzat fog te érted fizetni, hogy jól érezd magad hanem aki odaviszi a játékokat!!!!!!!És még ezután következik az un. belépő jegy egy egy játékra.Nyilván ha nem éri meg neki nem is fog odamenni senki. Egyáltalán gondolkozik aki a cikkben diktálja a témát ???és jót röhög a sör mellől a kocsma asztalon. Mondjuk van aki abból is ´megél.-Jaaa, hát igen ha ingyen kaja pia akkor jöhet. Ez a cikk akárhogyan is íródott, az biztos,ma ha ingyen lenne egy és más akkor minden nagyon jó lenne!”
 • 2. Torokn 2012. május 01. 17:47
  „1. vidékibetyár:akkor nézd meg jobban a képeket és ne oszd az észt feleslegesen :))”
 • 1. vidékibetyár 2012. május 01. 14:42
  „A cikk írója megnézhette volna pontosan melyik településen készít riportot. A képek alapján a cikk Balástyáról szól nem Bordányról. Javasolnám a Csongrád megye térkép településeinek tanulmányozását kedves Gonda Zsuzsanna!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent Darvasi László legújabb könyve: Pálcika, aki pálcika

Darvasi László új könyve, a "Pálcika, ha elindul" nagyszerű olvasmány gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Tovább olvasom