Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Fegyelmit kaptak a drámais tanárok A legnagyobb magyar miatt

Információink szerint fegyelmit adott a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója, Tóth Tamás József azoknak a tanároknak, aki a drámatagozat diákjainak előadásait rendezték. Az etika szakos igazgató iskolai belügynek tekinti az ügyet, és nem kíván nyilatkozni.

Bácskai Mihály, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának megalapítója, a város díszpolgára tiszteletére már évek óta megrendezik Szentesen a Skabá Fesztivált. Azért Skabá, mert Bácskai Mihályt csak úgy hívták diákjai, hogy Miska bá' – Skabá. Az idei, szeptemberben megrendezett fesztivál jubileumi esemény volt, mert 35 éve működik a gimnáziumban drámatagozat.

A szervezők olyan programot is hirdettek, amelyre a drámatagozat egykori diákjait is várták a gimnázium Bácskai-udvarába és az intézmény egyéb helyszíneire – emlékezni, nosztalgiázni, ünnepelni, hiszen azt volt a céljuk, hogy találkozzon a jelen és a múlt. A fesztiválon bemutattak a diákok olyan darabokat is, ami máshol siker volt. A legnagyobb magyar című előadás például Szegeden és az Ördögkatlan fesztiválon is nagy sikert aratott a nézők körében. Szentesen nem tetszett az igazgatónak...

Részletek a Délmagyarország és Délvilág szombati számában.

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. tucat 2013. október 09. 11:33
  „Nem szerettem volna már foglalkozni ezzel, a kultúrszennyeződéssel, de miután a nyomtatott lapban elolvashattam mindkét opponens közleményét - azért nevezem opponensnek és nem érintettnek őket, mert az érintettek köre sokkal tágabb lett immár, beleértve engem is -, és elszámoltam vagy száztízig, csak idebiggyesztek még valamit.
  Kezdem azzal, ami legutóbb elkerülhette a figyelmemet, vagy csak a felesleges konfrontálódást akartam megelőzni, nem tudom. Azt mondja Dimari, idézem: "először EMBER legyen valaki, majd utána magyar és nemzeti". Ez nagyon nagy gáz, s ha sokan kezdenek ilyen vad-liberális módon viszonyulni a nemzet szent ügyéhez, akkor nem is kell sokáig bajlódniuk már a nyelvvel sem, amely jelenleg még - tán nem sérti őket a szó - az anyanyelvük, köszönhetően azoknak az elődöknek, akik elsősorban magyarok voltak, és megvédték a nemzet kulturális értékeit, olykor a vérüket is ontva azért, hogy ma, itt e nyelven oktathassák ki "emberségből" egymást a népek, akár az igaz hazafiakat is - aki közé magamat legalább hetvenhét okból nem sorolom, nem sorolhatom.
  Folytatom pedig azzal, hogy ha igaz és hiteles a lap tegnapi és mai számában olvasható, mindkét, a témával kapcsolatos közlemény, akkor itt az intézmény szakmai ügyeiért felelős vezetője, az igazgató is nagy mulasztásban van, ha valóban nem indított legkevesebb fegyelmi eljárást a kollégái ellen, akik, egyáltalán nem mellesleg, cseppet sem igyekeztek cáfolni az egyik, az interpretációja és rendezői-dramaturgiai eszközei okán kifogásolt darabban látható nyílt, mi több, általuk is elismerten egy trikolór felületén történő közösülés imitációjaként is bemutatott szexuális utalásokat. A "drámatagozat tanárainak támogatásával" írott és nyilván az egyetértésükkel közreadott közleménynek a főképp kifogásolt jelenetet maszatolva mentegető mondatai után ez áll: "(...) egyáltalán nem igaz, hogy durva lett volna a jelenet, mert az előadók 18 éves diákok". Amíg nem tudom eldönteni, hogy a zokogással és ruhaszaggatással kísért gyász, vagy a légzésemet bénító, egészségkárosító erejű röhögésnek adjam-e át inkább magamat, addig csak végtelenül lehangolt vagyok amiatt, hogy a jövő nemzedékének ilyen logikai képességű mesterek jutnak e honban bárhol is. Ha egy tízéves tollából látnék ilyen mondatot megszületni, akkor is úgy érezném, tennem kell valamit. Félek azonban, hogy ez esetben túl nagy a késedelem, már semmit sem lehet tenni, legfeljebb egy valamit: megkérdezni a tanári állású emberektől, komolyan alkalmasnak tartják-e magukat a pedagógusi hivatás gyakorlására. Persze, a további alkalmazásuknak nem a válaszuktól kellene függnie.
  De ha ez nem lenne elég, van tovább is, például így - ezt is idézem a drámatanárok által jóváhagyott, a lapban megjelent nyilatkozatból: "Egyébként azért fordul elő néha szexuális utalás a darabban, mert a gimnazisták életében a szexualitás egy fontos probléma". Mit mondjak, valóban az. Miként a szakiskolásokéban is, de szerencsére a hazai drámapedagógia kitűnő, forradalmian új, de általánosan még nem kötetező, egyes szakmákat is meghökkentően merész módszereivel mindez jól kezelhető lehet, hiszen - így folytatódik a nyilatkozat: "Ez nem összezavarja a szexuális fejlődésüket, hanem segíti a hasonló problémák feldolgozását". Aha! Van olyan olvasó, aki ezek után tengelyt merne akasztani a kitűnő, ám még kissé szokatlan metodikájú, a kialakulatlan személyiség szexuális (nem ám a kapcsolati, párkapcsolati, de még csak nem is a pszichoszexuális, hanem a szexuális!) szegmensét is gyámolító nevelési attitűd úttöröivel? De talán tovább is léphetnének, hisz az elmélet semmit sem ér gyakorlás nélkül. Hogy ez itt mit jelenthet, azt inkább hadd ne magyarázzam, mert félek, a lap felhasználói szabályzatát, sőt, a büntetőtörvényeinket is durván sértő jeleneteket és megjegyzéseket kellene leírnom, akár drámai formában, amelyek pedig, tekintve, hogy elmúltam 18, a drámatanárok "logikája" szerint igenis megférnének itt. Szerintem meg nem, és ez ügyben szerencsémre nem ők döntenek, hanem én - meg, persze, a moderációért felelős, ügyeletes munkatárs -, az ő munkaviszonyuk ügyébe pedig szerencséjükre nekem nincs beleszólásom. Ha lenne, azonnal elővenném a Btk-t is, és afelől senkinek se legyen kétsége, hogy találnék súlyos jogkövetkezményekkel fenyegetett ütközést a jog és az itt boncolgatott "tanári" módszerek között.
  Nem is boncolgatom tovább a dolgot, ki-ki döntse el maga, hogy a - drámaTANÁROK szerint ´dejszen´ már tizennyolc éves - kö-zép-is-ko-lá-sok tervszerű, a NAT-ban (Nemzeti Alaptanterv, amely egy tör-vény) foglaltaknak megfelelő személyiségformálása eszközrendszerében megengedhetők-e efféle anomáliák, akár a tanulók (mert azok) pszichoszexuális fejlesztése, akár a nemzeti érzelmeik kovácsolása, netán ezek, hogy úgy mondjam, sajátos ötvözetének formálása céljából.
  Tény tehát: a nyilvános és hosszadalmas, vitatható sikerű drámát rendező tanárok ellen nem indult fegyelmi eljárás, és, idézem: "A figyelmeztetés jogosságát nem ismerjük el". Azt is írják, hogy nem akartak a nyilvánossághoz fordulni, de ha már a főnökük szükségét érezte, hogy nyilatkozatban dorgálja meg e lapot a szerinte kétségbevonható hitelességű tudósítás miatt, amelynek - mily bosszantó - az információforrását sem sikerült felderítenie, akkor ők sem maradnak csendben. Pedig, talán e piszkálódás is elégségesen bizonyítja: jobban tették volna. Lehet, hogy megsértem őket, de egy javaslatom van a számukra: próbáljanak a városukban összegyűjteni a drámajátszás iránt érdeklődő, nappali tagozatos alap- vagy középfokú tanulói jogviszonnyal MÁR nem rendelkező, FELNŐTT és gondnokság alatt sem álló embereket, akiknek aztán, kivált a nyilvánosság szeme elől elzárva, olyan drámapedagógiai eszközökkel orvosolhatják a szexuális problémáikat, amilyenekkel csak akarják, feltéve, hogy mindenki beleegyezik, és törvényt sem sértenek. Ha azonban e színkörrel nyilvánosság elé lépnek, vigyázzanak, mert a művész urak és hölgyek jog előtti nagykorúsága sem menti fel a darab alkotóját és az előadás szereplőit minden felelősség alól!
  Végezetül, higgyék el, minden erőmmel azon voltam, hogy visszafogjam magam. Remélem sikerült is annyira, hogy a moderátor ingerküszöbe alatt besiklik a hozzászólás a szerveren át az olvasható felületre.”
 • 29. pajesz 2013. október 07. 10:24
  „22. dződvok:
  1./ Ne akard félremagyarázni, amit kijelentettem, pontosan értetted, amire utaltam: ami a gyermekeinkre tartozik!! Persze, ha a karbantartó, mondjuk, a gyermek fejbe veréséért kap fegyelmit, az persze megint más!
  2./ Szentséges ég! Szerinted csak FIDESZ-tag felel, avagy akar nagyon megfelelni a kurzusnak!? Szerinted (szerinted persze!) mostanság szakmai, vagy csak szakmai alapon történnek a kinevezések?? Szerintem ugyanis nem! És az sem mentség, hogy anno is így volt. Az is gusztustalan volt.”
 • 28. tucat 2013. október 07. 07:05
  „27. dimari
  Én, remélve, hogy ez is megnyugtatja kissé, úgy mondanám inkább, nem elég közel.”
 • 27. dimari 2013. október 07. 01:55
  „tucat,
  az ön nézeteitől megállna a világ fejlődése. Egyébként először EMBER legyen valaki, majd utána magyar és nemzeti. Az évszázadok során-és most is-, mennyi magyarnak van szégyellnivalója is, nem kellene kizárólagos érdemként kezelni, hogy ide születtünk. Szerintem a magyarság életét, "a nemzet megmaradását" nem a (szimbolikusan) egyenruhába öltöztetett, önálló gondolkodás és vélemény nélküli emberek pókhálószagú kinyilatkozásai fogják biztosítani. Remélem, távol van fiatalok tanítási és nevelési környezetétől...”
 • 26. tucat 2013. október 06. 19:33
  „24. Commander-V2
  Jól mondja, lehetnék.”
 • 25. Trollmacsi 2013. október 06. 16:10
  „23: mivel minden verseny eredményei április utáni, így igazából neked kéne levonni konzekvenciákat, ti. hogy az Országos Diákszínjátszó Találkozót áprilisban rendezik, így igazából később nem nagyon vannak találkozók. A Marie Curie meg hasonló versenyek döntőit meg meglepő módon máskor.”
 • 24. Commander-V2 2013. október 06. 14:34
  „9: ön egy nagyon gyáva alattvalója lehetne bármelyik diktatúrának, legyen az kemény vagy puha mint a mostani.”
 • 23. dződvok 2013. október 06. 09:21
  „Más: Megnéztem a versenyeredményeket. Az első 5 oldalon csupán 5 olyan eredmény szerepel, melynek köze van a drámához, irodalomhoz, szép magyar nyelvünkhöz, művészethez. A többi kémia, földrajz, matek és sport. A konzekvenciát mindenki maga vonja le!”
 • 22. dződvok 2013. október 06. 08:58
  „7. pajesz:
  1: Igenis vannak olyan dolgok, melyek csakis a tanári karra tartoznak és a diákokra, szülőkre nem. Talán azért, mert őket nem is érinti. Az mennyiben rendítette volna meg a kedves szülőt, ha pl a karbantartó kap fegyelmit? Na ugye....
  2: Tóth Tamást felesleges összehozni a politikával, mert ha megnézi a kedves szülő, akkor anno a 2 pályázó közül nem Tóth Tamás volt Fidesz tag, hanem H. Szabó Réka.”
 • 21. KaMill 2013. október 05. 22:32
  „A színésznek mindent el kell játszania. Alakítani jót, rosszat. Szépet és jót. Bármit! Mindezt meg kell tanulniuk! Mindazoknak, akiket láttam Szentesen, azt üzenem: gratulálok! Tehetségesek vagytok! Nagyszerűek vagytok! S ha Ti eddig, akkor most tanáraitok is megérdemlik a gratulációt! A GRATULÁCIÓT!!!
  Élmény volt megtekinteni a darabokat!
  És élmény most ide jegyzetelni: Hejh Ember! Eddig és nem tovább!!! Ön, Igazgató úr: menjen innen!”
 • 20. eternette 2013. október 05. 21:50
  „18. odivrob--köszönöm az infót...Viszont jó lenne, ha a drámaisokról is csak ott, a honlapon lehetne olvasni. Nem kellene a folyton a sajtóhoz rohangálni. Pl ebben az esetben ez tényleg az iskola belső ügye, a fegyelmi csak az igazgatóra és az érintett tanárra, esetleg a tantestületre tartozik. Kibeszélni az ilyet nem szokták ország-világnak.”
 • 19. havranek 2013. október 05. 21:47
  „Volt már több "csalhatatlan" és bírálhatatlan vezetőnk .Mind csak bajt hozott ránk . Az erős alapokon álló vezetést nyugodtan lehet kifigurázni is nekik nem árt a gyenge meg vessen magára .
  Aki Augsburg-ra hivatkozik tanulmányozza a történelmet és utána gondolja újra !”
 • 18. odivrob 2013. október 05. 21:30
  „Eternette!

  Ajánlom a gimi honlapjának bal oldali sávját, Versenyeredmények címmel. http://hmg.hu/”
 • 17. tucat 2013. október 05. 21:30
  „15. Hugika010
  Valóban nem.

  14. odivrob
  Vannak olyan idők, amikor a szinte korlátlan önmegvalósítás és az önazonosság nyílt vállalása és kifejezése esetleg megengedhető - mondom újfent: esetleg -, de a mostani, a Nemzet megmaradása súlyos kockázatának szorítását jelentő viszonyok közepette a közösségért meghozott áldozat helyett az önálló és korlátok nélküli, szabad gondolkodás, hacsak nem matematikai platformon jelenik meg (aligha, mert ott aztán igazán szigorú szabályok érvényesülnek, amelyek áthágása bizonyosan hamis eredményre vezet), olyan felelőtlenség és a közösség részéről megengedhetetlen luxus, amely már önmagában is a hazaárulás fogalmának a burkát repesztgeti. A Nemzet jelenleg nincs abban a helyzetben - ha volt és lesz egyáltalában valaha is -, hogy az efféle szabadelvűség súlyos következményeit kezelni és vállalni tudja.
  Az ellenőrzőm pedig továbbra is tabu a botcsinálta, az ifjúság erkölcsein keresztül a Nemzet jövőjét romboló, tanárnak mondott egyének számára.
  Ennyi. Jóccakát!”
 • 16. eternette 2013. október 05. 21:10
  „14. odivrob--szeretnék olvasni a többi osztályról, többi tanulóról, többi tanárról. Ne a drámaisok zűrjeiről szóljanak folyton a HMG-s hírek.”
 • 15. Hugika010 2013. október 05. 20:59
  „11.fractoros: teljesen egyetértek veled!
  tucat meg üljön már le, egyes, nem megmondták? :D na nem a gimibe járt az tuti----”
 • 14. odivrob 2013. október 05. 20:58
  „13.

  Kedves eternette!

  Az irodalmi-drámai tagozat nem színészeket, hanem az önállóan gondolkodó, magát és véleményét szépen kifejezni tudó, a világra nyitott embereket nevelt. Így megy ez 35 év óta, hála érte Miska bácsinak, Erzsike néninek, valamint az őket követő tanároknak.

  Szóval nem színészosztály és -tagozat, mint ahogy ezt ön emlegeti.”
 • 13. eternette 2013. október 05. 18:18
  „Csak kérdezem: hány tanulót vettek fel a legutóbbi színészosztályból a Színművészeti Egyetemre? Unom már, hogy állandóan a színésztagozat botrányiról szólnak a HMG-s híradások.”
 • 12. tucat 2013. október 05. 15:12
  „A nemzetünk ifjúságának erkölcsét aláásó, az utcát végigokádó, narkós, garázda és aberrált fiatalok sorait sokasító, a nemzeti értékeinket kiárusító, inkompetens egyének semmilyen értékelést nem írhatnak sem az ellenőrzőmbe, sem az elektronikus üzenőfüzetembe! Tanár úrnak titulált egyén, kérem, távozzon a tanteremből, és haladéktalanul hagyja el Nemzetünk jövőjének kovácsműhelyét, az iskolát is! És még a környékére se merészkedjék, ha normakövető, fegyelmezett, hazaszerető és agg korában Önről is önkéntesen kötelező szeretettel gondoskodó ifjúságot szeretne viszontlátni a gyártósor kimenetén!
  Nem tűjük meg sorainkban a mézesmázos-liberális hazaárulókat! Ezért vannak az autentikusan egészséges lelkületű többség által támogatott törvényeink is, ezért fogunk fennmaradni, ha tetszik Augsburgnak s a világnak, ha nem! A colostokként összecsukló gyengéket pedig, épp e célból, kíméletlen következetességgel, a Nemzet egészségének megőrzése érdekében, eltakarítjuk!
  Csak a Nemzet! Csak a Magyar!”
 • 11. fractoros 2013. október 05. 14:45
  „9. tucat 2013.10.05. 13:31
  Csak remélni tudom, hogy Önnek semmi köze nincs és nem is lesz semmiféle oktatási intézményhez. A nézetei inkább illenek egy bigott fegyintézet falain belülre, mint bármiféle iskolába.
  "Ilyképpen nekem is van véleményem: a közoktatási intézményekből haladéktalanul száműzni kell minden erkölcslazító, "művészien" liberálisnak álcázott, beteges attitűdöt, gondolatot és magatartásformát, amely a nemzet jövőjét alááshatja. Ehhez pedig ütésre feljogosított, kemény kéz kell és acélos következetesség"
  Nos ez az, ami rémületet keltő és visszataszító. Ön emberségből, gyermekek iránti érzékenységből símán megbukott. Leülhet, egyes.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőröket intett le a prosti

A Kálvária sugárúton kéjelgett egy 22 éves lány. Pechjére rendőröket fogott ki, akik őrizetbe… Tovább olvasom