Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Feketén-fehéren – Rembrandt- és Somogyi Győző-tárlat a REÖK-ben

Rembrandt és Somogyi Győző alkotásaiban gyönyörködhetnek a REÖK-ben az őszi hónapokban. A világ legismertebb holland művészének 72 rézkarcát és a Munkácsy-díjas, kiváló művész több mint 60 grafikáját nézhetik még a szecessziós palota termeiben.
Rembrandtot szülei tudósnak szánták, ám neki ez a hivatás nem tetszett, otthagyta az egyetemet, és egy leideni festőmester tanítványának állt – és milyen jól tette: több ezer műremeket alkotott és hagyott az utókorra. Rembrandt egész életében a boldogságot kereste, több-kevesebb sikerrel. Életének szomorú és vidám eseményei művészetét is jelentősen befolyásolták. Érdekházasságnak gondolták, bár szerelemből köttetett: a számára otthont adó műkereskedő unokahúgának lányát, Saskiát vette el. Nem volt boldog a magánéletük, hiszen három gyermekük halt meg nem sokkal születésük után, csak a negyedik fiuk, Titus élte meg a felnőttkort. Felesége elvesztése után Rembrandt mérhetetlen magányán fia gondozójának segítségével próbált enyhíteni. Azonban a boldogság ekkor sem találta meg: az asszony beperelte őt, hitegetés vádjával. Később a nála jóval fiatalabb szobalányával vigasztalódott, akitől egy lánya is született. Kalandokban gazdag élete hatott más művészeti ágak képviselőire is – írókat és filmrendezőket ihletett meg.

Gyönyörködtetnek Rembrandt rézkarcai
Gyönyörködtetnek Rembrandt rézkarcai.

Somogyi Győző ars poeticájának meghatározó eleme nemzetünk történelme. Mint mondta, soha sem a száraz történelemi tények, évszámok érdekelték, sokkal inkább hatottak rá az adott korra jellemző élethelyzetek, az emberek, a viselkedésükkel, a kinézetükkel és az öltözködésükkel. A művész nem idealizálja az embereket, pusztán úgy ábrázolja, ahogyan látja őket: „rajtuk van a nyomorúság, az élet súlya, vagyis emberi tekintetük van". A REÖK-ben megrendezett kiállítás válogatás a művész korai grafikáiból, amely segítségével munkásságának sokrétűségébe is bepillantást nyerhetnek.

Rembrandt rézkarcai és Somogyi Győző grafikái október 31-éig láthatók a szegedi REÖK-ben, a Tisza Lajos kör út 56. szám alatt.

Önképzőkör a REÖK-ben

Ha ősz, akkor Önképzőkör a REÖK-ben. A Cserjés Katalin és Újvári Edit tartotta foglalkozások alkalmával a REÖK aktuális kiállításai kapcsán számos érdekes témával foglalkoznak: a művészek életétől kezdve a képértelmezéseken át a tárlatvezetés titkaiban is elmélyülhetnek az érdeklődők. Az Önképzőkör foglalkozásait szerdánként 16.30 és 18 óra között tartják a REÖK-ben, a belépőjegyek 600, 400 és 4 alkalmas bérlettel 1400 forintos áron kaphatók.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion söpört el az útjából két furgont

A Makai úti benzinkútnál szombat reggel egy kamion ráfutott egy előtte haladó furgonra, amit… Tovább olvasom