Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Fél éve üres az I-es kórház

Szeged - Tulajdonjogi, szervezési nehézségek és a hivatali bürokrácia miatt nem írta még mindig ki a fél éve üresen álló I-es kórház értékesítési pályázatát a szegedi önkormányzat. A szomszédos telekkel 1,2 milliárdra tartott ingatlanból származó bevétel több egészségügyi fejlesztés forrása lenne.
Bár már fél esztendeje bezárt a Kossuth Lajos sugárúti egykori I-es kórház, a tulajdonos szegedi önkormányzat azóta sem írt ki pályázatot az épület eladásáról. A 200 éves, lepukkant ingatlan ma is üresen áll, a város az őrzésére éves szinten nagyjából 1 millió forintot kénytelen költeni.

Pedig a volt I-es kórház és a szomszédos Pulz utcai telken álló pszichiátriai gondozó eladásából származó pénzre szükség van a szegedi egészségügyi fejlesztésekhez. A város és az egyetem közti integrációs szerződés szerint ebből a legalább 1,2 milliárdos bevételből kellene felújítani a Leányszállás közben lévő nővérszállót – ahová a Pulz utcai gondozó költözik –, és megépíteni az új klinikai tömbhöz tartozó infrastruktúrát. Emellett ebből kapna további 200 milliót a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi fejlesztésekre.

Ezeket az ajtókat már jó ideje nem nyitják és csukják. Fotó: Schmidt Andrea
Ezeket az ajtókat már jó ideje nem nyitják és csukják.
Fotó: Schmidt Andrea

Mint Molnár Lászlótól, a városüzemeltetési iroda vezetőjétől megtudtuk, az értékesítési pályázat kiírását az ingatlanok bonyolult tulajdonjogi helyzete és a hivatali bürokrácia hátráltatta eddig. Várni kellett a felújításra váró nővérszálló jogerős építési terveire, és az I-es kórház egyetemi kezelői jogát is töröltetni kellett. Mivel a pályázatban az I-es kórházzal együtt akarják eladni a pszichiátriai gondozót is – ami egyetemi tulajdon –, arról is meg kellett egyezni az SZTE-vel – tette hozzá Botka László polgármester. Szükség volt arra is, hogy az egyetemi ingatlan eladását a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő jóváhagyja. Erre még mindig várnak.

Nem adná a Fidesz

– A Fidesz-frakció eddig sem támogatta az I-es kórház eladását, mert szükség van rá az idősellátásban. Ezt fenntartani jóval olcsóbb, mint újat építeni. Ha megkapjuk a lehetőséget Szegeden a kormányzásra, az épület értékesítését – ha addig nem történik meg – azonnali hatállyal felfüggesztjük – mondta el Hüvös László, a szegedi Fidesz-frakció vezetője.

A jogi problémákat bonyolítják logisztikaiak is: a nővérszálló felújítása, átalakítása csak akkor kezdődhet el, ha az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet régiós igazgatósága kiköltözik onnan. Miután pedig nekiálltak a munkának – információink szerint leghamarabb szeptember végén –, akkor mérhető csak fel, mikorra tudják odaköltöztetni a Pulz utcai gondozót. A pályázatban ugyanis meg kell jelölni: a vevő mikor tudja elfoglalni a teljes ingatlant.

Úgy tudjuk, az átalakítás 3-4 hónapot vehet igénybe, de a pályázatot – Botka László szerint – már szeptember–októberben kiírják. A nyílt tendert az érdeklődők számától függően versenytárgyalás és licit követi. A polgármester megjegyezte: az I-es kórház helyi védettség alatt áll, ezért a befektetőnek az épület homlokzatát meg kell őriznie a felújítás során.

Időben meglesz a pénz

– Eddig minden a terveink szerint alakult, és a várossal is minden esetben korrekt volt az együttműködés. Amikor szükség volt az anyagi forrásokra, mindig időben megkaptuk a várostól – felelte Pál Attila, a klinikai központ elnöke a kérdésre, hogy meglesz-e a hivatalosan a Pulz utcai ingatlan eladásából származó 300 millió forint a nővérszálló átalakítására, mire a kivitelezés befejeződik.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. maradando 2009. szeptember 04. 16:43
  „A váratlan nagy dolgok előtt mindig ringatják az embereket !Aztán hirtelen ,mikor senki semmit nem tehett az űgy ellen, akkor lecsap a ménykű egy kész határozat formájában. (Ne feledjűk 1-év múlva egy kamionmentes ,gyöszörgö villamos nélkűli utcát fogunk találni ! Ki a fenét fog érdekelni az egészségűgy vergödése ha van egy milliárdokat érő telek ?”
 • 27. egal 2009. szeptember 03. 18:57
  „Vagy csak annyit: csúsztatás csaknem minden válaszod.”
 • 26. egal 2009. szeptember 03. 18:52
  „26.Logaritmus
  Attól,hogy átalakították,jobban mondva még jobban felújították a nőgyógyászatot,ill,szájsebészetet,ugye nem vonod kétségbe,hogy van az I. Kórháznál is "lepukkantabb"klinikai épület? Ugye?
  A többi hozzászólásodra nem kívánok reagálni.”
 • 25. Logaritmus 2009. szeptember 03. 14:29
  „24. hozzászólás geza: szerintem a lényeg az, hogy az épület HIÁNYZIK -E a szegedi egészségügyből? Mert láthatóan egyáltalán nem, megoldották máshol, gazdaságosabban, jobb körülmények között a kérdést. A vételárat pedig - ha valamikor eladják - az egyetem kapja. Tőlük nem sajnálom.”
 • 24. Logaritmus 2009. szeptember 03. 14:28
  „4. hozzászólás benq: ha te tudsz érte több pénzt kínálni, akkor egyértelműen a tiéd lehet

  8. hozzászólás egal: szerintem nézz el a II-es kórházban a szájsebészetre. Két ágyas kórtermek klímával, plazma tévével minden szobában.

  9. hozzászólás egal: a Régi Hungária felújítására EU és állami támogatást kapott a tulajdonos. Jövőre indul a felújítása.

  16. hozzászólás xray25: ettől 300 méterre van a hatalmas Feeling Center. Állítólag nagyon rosszul áll anyagilag, aki ilyesmit akarna csinálni annak jobban megéri azt megvenni nyomott áron, mint 100 milliókért ezt a kórházat kipofozni, a fűtésrendszert átépíteni.

  11. hozzászólás barkzso: a Fidesz-es városvezetés tényleg 0 Ft-ot költött az egészségügy fejlesztésére, az épület tatarozására. Az MSZP ezzel ellentétben pl. Debrecenben és Szegeden is sok új épületet, osztályt, gépeket lobbizott ki a kórháznak, klinikának, lsd. az Auguszta Projektet vagy a II-es Kórházat.”
 • 23. geza 2009. szeptember 03. 12:39
  „#23. Gondolom azért integrálták az egyetemhez, mert így már nem a városhoz tartozik, hanem, egy önállóan gazdálkodó szervezethez. Ettől kezdve az egyetem el tudja és fogja adni. (a magánbiztosítóknak akarták de nem jött össze). Megfigyelhető a "privatizáció", kiszervezzük majd eladjuk”
 • 22. theseus 2009. szeptember 03. 10:59
  „A lényeg, hogy a város két kórháza közül az egyiket megszüntették.
  Aztán gyorsan a másikon is túladtak, beolvasztották az egyetembe. Csak nehogy saját kórháza legyen egy megyeszékhelynek.
  A betegek meg tülekedhetnek és várhatnak, ha egyáltalán sorra kerülnek mielőtt meghalnak a folyamatosan csökkenő egészségügyi költségvetésből.”
 • 21. papsajt 2009. szeptember 03. 10:06
  „Szálloda lesz, ha minden terv sikerül.
  Valószínűleg előkészítő munka folyik a háttérben, de nem látványosan. Polgármesterünk vettett rá szemet. Biztos jó befektetés, én ehhez hülye vagyok sajna.”
 • 20. Mathiasking 2009. szeptember 03. 09:36
  „20. hozzászólás geza 2009.09.03. 09:29

  Látom ember, hogy az igazsághoz elég közel állsz! A lobby mellé fogott, de kiszeretnék húzni 2010 őszéig, az önkormányzati választásokig. A gazdasági helyzet viszont nem engedi meg. 22-es csapdája, avagy túl lőttek a célon!”
 • 19. geza 2009. szeptember 03. 09:29
  „Ha jól emlékszem, pont abban az időben lakoltatták ki a betegeket, mikor a több biztosítós egészségügyet akarták bevezetni. Jól is állt a dolog, nagy buli lett volna a magánbiztosító, le volt már szervezve hogy a kórház(ak) melyik biztosítóé lesz (klinikai tömbben is volt 1-2).Ezért gyorsan kilakoltattunk mindenkit (diliház, I-es kórház, fertőző), a város pénzén kicseréltük az ablakokat, átfestettük (nehogymár a szegény új tulajnak kelljen megcsinálni) Csak ez befuccsolt, és most itt áll üresen. Felelősségre kellene vonni azokat akik ezt csinálták...”
 • 18. Mike3 2009. szeptember 03. 08:31
  „Hehe... Na akkor itt a tuti: Az igazság az, hogy az egész cécót azért kezdték el, mert valami befektető (nyilván vadidegen) kinézte az épületet magának. Fitness, wellness hülyeségness szálót akart csinálni belőle. Ezért is picsázták ki gyorsan onnan az embereket. Ezek BÁRMIT eladnak. Csak egy dologgal nem számoltak, a válsággal. A befektető nyilván nem kockáztatta volna meg a dolgot ilyen időkben, ezért visszaléphetett. Most meg előadják, hogy ezt egy nagy tutiságnak szánták a köz érdekében? HAHAHA”
 • 17. maradando 2009. szeptember 03. 01:56
  „Rabkórháznak megfelelne,csak még várni kell,hogy legyen elég beteg elitélt !”
 • 16. hazám 2009. szeptember 02. 22:15
  „Hogy mi lesz a közkőrházból? Hát Casinó, vagy valami zsidó hitközségnek egy gyülekezeti helye. Vagy bank, hogy mégjobban tudják zsarolni a magyar népet a nagyorrúak és bandája, akik mindent átjátszanak a kezükre. Mindent eltékozolnak és a magyar nép meg csak szundikál. Ez a baj? Ébredj Magyar, harcolj a tied minden, a nép vagyonát játszák át. A Szent Korona és a Parlament is jelzálogjog a hírek szerint.”
 • 15. xray25 2009. szeptember 02. 22:08
  „Mi lenne?? Wellnes központ :) Baromi nagy park ,belvárosban van, na jó az épületbe bele kell tolni egy kis lovét, kiváncsian várjuk ki nyeri a pályázatot...”
 • 14. egal 2009. szeptember 02. 21:54
  „Kiváncsi vagyok,mi lesz a Városi Közkórház-ból!”
 • 13. Mathiasking 2009. szeptember 02. 21:21
  „Mondtam: Lastminut!!!!!!!!!!”
 • 12. lidocain 2009. szeptember 02. 19:25
  „ez az botka adj el mindent semmi nem számit csak a hatalom. fúúúúj....”
 • 11. barkzso 2009. szeptember 02. 19:08
  „Gyakorlatilag mindent leírtak az előttem, ingatlan panama - szoci recept lepukkanni kicsit, ráfogni hogy sokba van, és már kicsi pénzért is megéri tőle szabadulni, és jöhetnek érte a haverok fillérekért.
  Maszop-szadesz=maffia (itt pl. ingatlan).”
 • 10. Mathiasking 2009. szeptember 02. 18:53
  „A Botka Tours majd Lastminut-ban fogja, mint epilógust megpályáztatni, a holdudvarának kiírva a pályázatot!

  Az biztos, hogy ilyenre hivatkozni nem ildomos!”
 • 9. egal 2009. szeptember 02. 17:22
  „Csak nehogy ez az épület is "úgy járjon ",mint a régi Hungária !”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soha ilyen szabad nem volt

Nem tette boldoggá a nagyüzemként működő szegedi színház, ezért két éve kiszállt a mókuskerékből Mátyássy Szabolcs színművész. Tovább olvasom