Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Felét fűtik a panelban, mint felújítás előtt

Szeged - Feleannyi távhőt használ, mint a panelprogram előtt az egyik elsőként felújított szegedi bérház. Egyetlen télen 1,6 milliót takarítottak meg, a közös villanyszámlán 60 százalékot spórolnak.
Az első évben 1,6 millió forintot spórolt a távfűtésen a szegedi Építő utca 2. szám alatti tízemeletes oszloppanel, amelyet a legelsők között újítottak fel. Gargya Csaba, a házban lakó közös képviselő azt mondja, egyértelmű, hogy megérte a házrekonstrukció. Precíz kimutatást vezetett és vezet minden egyes, rezsire és felújításra kiadott forintról.

A számok magukért beszélnek. Gargya Csaba havi számlákon – a távhőszolgáltató számlázási módszere miatt – nem tud differenciát mutatni. A Szehő három év átlagfogyasztása alapján becsült fűtési díjat számláz, és a fűtési szezon végén, a leolvasáskor állapítja meg az egész lakóház valós fogyasztásából, hogy mennyit kell még fizetni. Az Építő utcai ház közös képviselője felírta: a felújítás előtt – a mai fűtéstarifákkal, hogy összehasonlíthassuk – egy télen a ház 6,6 millió forintot fizetett. A felújítás utáni évre a Szehő előre összesen 4,878 millió forintot számlázott ki a lakóknak. Elszámoláskor kiderült, az addiginak a felét fűtötték, visszajár a háznak 1,6 millió forint. Volt, akinek 1300, de volt olyan is, akinek 74 ezer forintot térített vissza a szolgáltató. Gargya Csabáéknak például 31 ezer többletet fizettek vissza.

A tízemeletes lakói szerint megérte felújíttatni a házat. Fotó: Schmidt Andrea
A tízemeletes lakói szerint megérte felújíttatni a házat.
Fotó: Schmidt Andrea

Az energiatakarékos közös villannyal és az új lifttel is spóroltak: majdnem 60 százalékkal kevesebb villanyszámlát fizetnek. A pénz beszél, de a komfortérzet is sokat számít. Gargya Csaba azt mondja, felújítás előtt bement a lakásba a kánikula. Mióta új ablakok és szigetelés van, azóta nem mértek még melegebbet 25-26 foknál.

A pénteki szegedi közgyűlés szab majd határidőt az idei panelrekonstrukciós pályázat beadásához. Várhatóan szűk lesz az idő, mert a koordináló IKV Zrt.-nek legkésőbb október végéig kell átnézve továbbítania a szaktárcához.

Átcsomagolva

Az önkormányzati és állami támogatással megvalósuló bérház-korszerűsítési program 2002-ben indult, de akkor elvétve kapcsolódtak be lakóközösségek, és részfeladatokra kértek pénzt. Az első komplex rekonstrukcióra – homlokzatszigetelés, tetőjavítás, nyílászárócsere – 2005-ben pályáztak az első szegedi panel- és téglablokkos házak. 2006-ban készültek el vele. Így az Építő utcai 60 lakásos társasház is, amire három éve összesen 54 millió forintot költöttek. Az akkori feltételek szerint 19 millió forint önrészt biztosított a ház, a 48-53 négyzetméteres lakások egyikének sem került többe 400 ezer forintnál. Aki nem tudott egy összegben fizetni, annak a közösség vett fel hitelt, és a közös költséggel együtt fizetik a részleteket: 8 évig havonta 3600-4500 forintot. Tetőt és homlokzatot szigeteltek, nyílászárót cseréltek, az állandóan működő lépcsőházi világítást korszerűsítették, új liftet vettek, és járdát építettek.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. SP 2009. szeptember 29. 21:40
  „33. hozzászólás Filctoll 2009.09.25. 20:51 33. hozzászólás
  hőszigetelés 2399 Ft/m2 anyag+munka
  www.hazfelujitas.fw.hu”
 • 44. SP 2009. szeptember 27. 07:39
  „Sajnos szerintem is rossz a gondolkodási mód.
  Beleölik a sok pénzt 1 ideiglenes, átmeneti, köztes megoldásba, amit pár év múlva már rossznak fognak minősíteni. A pénz viszont addigra elúszott.
  Ez is az a stílus, mint amikor az utat felbontják
  lefektetik a kábelt, elköltik a sok sok pénzt az út helyreállítására ,majd a következő évben pénz nem számít alapon kicserélik a vízvezeték csöveket.
  Átgondolatlanság, fejetlenség sokba kerül.”
 • 43. Moon 2009. szeptember 26. 23:02
  „42- nek! Nem akartam nevén nevezni de te meg tetted helyettem. Jó magam is a Solanova projektre gondoltam. Miért van az hogy ezen felújítási technológiát egyetlen közösképviselő se propagálja? Hosszútávon ugyebár ha már panel felújításról beszélünk bár szerintema Solanovával ellentétben a ház becsomagolásával amit kiegészítenek nyílászáró cserével csak részleges felújításról beszélhetünk. Gőzöm nincs mi a bánatért vannak ennyire oda ezért a becsomagolósdiért? Ellentétben egy jövőbe mutató technológiáról meg senki nem tájékoztatja a lakókat. Netán érdekeltség van a dologban (á nálunk ez nem jellemző). Kötve hiszem, hogy azon házak amiket most nikecellbe burkolnak azokat a közeljövőbe alávetnék bármiféle komoly felújításnak, gondolok itt az elkövetkezendő 20 évre. Még mielőtt bárki megkövezne, hogy ellene vagyok a megújulásnak szerintem csak hosszútávú és korszerű technológiák alkalmazásával lehet jelentős megtakarítást elérni. Természetesen szemelőtt tartva azt a nem elhanyagolható apró tényt, hogy manapság a családok anyagi mozgástrere jelentősen beszűkült.”
 • 42. SP 2009. szeptember 26. 16:50
  „Nagyot csökkenhetne a rezsi a panelben
  Míg Németországban és Ausztriában sorra épülnek a passzív házak, nálunk csupán néhányat adtak át, pedig a stratégiai gáztároló építésére szánt ezermilliárdból minden panelt át lehetne alakítani passzív házzá - állítja Ertsey Attila építész.Az uniós előírások 2011-től kötelezővé teszik az új épületek passzívház-szabványnak való megfelelését. Egy átlagos passzív ház - négyzetméterenként 15 kilowattóránál kevesebbet fogyasztó épület - építési költsége négyzetméterenként bruttó 230 ezer forintra rúg, és a feltételek - az építészek, építőanyagok, technológia - is adottak - állítja Ertsey Attila építész. Ennek ellenére a passzív házak térhódítása rendkívül lassú, mert sem megfelelő banki hitelek nincsenek, sem állami támogatás és egyéb ösztönzők - mondja Ertsey.

  Franciaországban például az ilyen beruházás költsége leírható az adóból, nálunk viszont az energiafogyasztást és nem a takarékosságot támogatjuk. Nyolcszor több forrást fordít az állam például gázártámogatásra, mint a meglévő épületállomány korszerűsítésére. Pedig a szakember úgy látja: abból a közel ezermilliárd forintból, amelyet a stratégiai gáztároló megépítésére tervez a kormány, az összes panelt át lehetne alakítani passzív házzá. Persze olyan komplex felújítás keretében, amelynek során összehangolják a hőszigetelést, a nyílászárók cseréjét és a fűtés-korszerűsítést - példaként említi a dunaújvárosi Solanova házat.

  A most futó panelprogramok lakásonként 1,2 millió forint átlagos költséggel számolnak, a passzív házzá alakításhoz pedig lakásonként 2,2-2,5 millió forintra lenne szükség - állítja.

  A jövő háza

  Miközben még passzív ház is csupán néhány épült nálunk, az építészek már a jövő házán dolgoznak.

  Ertsey Attila, aki tervezője a Millenárison december végéig kiállított "autonóm háznak", elmondta, míg a passzív háznál a fűtésre fokuszálnak, az autonóm épületnél nemcsak fűtésre nincs - vagy alig van - szükség: működtetését függetleníteni lehet minden (áram, víz, gáz, csatorna) szolgáltatótól.

  A környezetbarát anyagokból épült, kiválóan szigetelt, hőveszteségmentes ház megújuló (nap- és szél-) energiával hajtott, hálózattal együttműködő áramellátó rendszerrel működik, hasznosítja az esővizet, a toalettje komposztáló. A fűtést a nap hője, a biomassza és a talajhő együttesen biztosítja. A napkollektorokból a felmelegített víz egy jól hőszigetelt bojlerbe kerül.

  Fosszilis tüzelőanyagot nem használnak, így a szén-dioxid-emisszió az amúgy is alacsony hőigény miatt minimális. A biomasszafűtésre a nappaliban elhelyezett pelletkandalló szolgál, ami jóval olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a gáz. Az autonóm ház légcseréjét talajhőcserélős hővisszanyerő szellőztetéssel végzik - foglalja össze dióhéjban a főbb ismérveket az építész.

  Természetesen az épület - nap és szél által termelt - villamosáram-felhasználása és vízfogyasztása is jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos házé. Energiatakarékos a világítása, napelemről üzemeltethető a hűtőszekrény. A felszerelt öt napelem együtt jóval több áramot termelhet, mint amennyit a lakók felhasználnak, így a fölösleget értékesíteni lehet. Az építési költséget a speciális elektromos rendszer emeli meg, amely mintegy ötmillió forintba kerül. Az ivóvizet a szivattyús talajvízkútból, míg az egyéb célokra - fürdés, mosás - felhasznált vizet a tetőzetről lefolyó, szűrővel megtisztított esővízből nyerik, a kibocsátott szennyvizet nádgyökérzónás módszerrel tisztítják meg.

  Hazai ökoépítészet

  Magyarországon az elmúlt évtizedben több helyen épültek ökolakóházak, valamint iroda- és egyéb közösségi épületek, minősített passzív ház is található, ám ezek számos dologban eltérnek egymástól. A hárskúti ökofaluban a helyben található vályog, szalma és fa adja a családi házak anyagát, az áram és a meleg víz előállításához a nap- és a szélenergiát fogják munkába, a keletkezett szennyvizet pedig környezetkímélő, gyökérzónás szennyvíztisztítással kezelik.

  Ettől eltér a II. kerületi ökoapartmanház, ahol a hangsúlyt az érintetlen - erdők által övezett, ősfás - mikrokörnyezetre és a természetes eredetű építőanyagok felhasználására tették a fejlesztők. A napokban átadott első nulla rezsiköltségű nagypaneles készháznál a geotermikus és napenergia-felhasználás és a károsanyag-kibocsátás nélküli üzemelés a kulcs, míg a Pannon új székházánál a megőrzött hatalmas zöldterület, a geotermikus energiára épülő hűtési-fűtési rendszer, a napelemek és a papírtakarékos iratkezelés adja az öko jelleget.

  Bemutató ökoház és ökopark készül az esztergomi Búbánat-völgyben, melyre az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 39 millió forint uniós forrást nyert el. Az ezer négyzetméteres területen szerelt favázas szerkezetű, gipszkarton falazatú technológiával 60-70 négyzetméteres középület épül fel, a "Megújuló energia - megújuló határvidék" program keretében. Fűtését biomasszával, a meleg vizet napkollektorokkal biztosítják, az áramot szélkerékkel termelik, a szennyvizet környezetkímélő vegyszerekkel, oldómedencés rendszerben - fűzfás vízpárologtató közbeiktatásával - tisztítják. A park megépítésével a cél az, hogy bemutathassák a környezetkímélő és környezettudatos építési lehetőségeket, s a térségben rendelkezésre álló, a jelenleginél jóval olcsóbb megújuló energiaforrásokat. Minél többen térnek át ezekre a természetes építészeti technológiákra és energiaforrásokra, annál jobban csökkenthető a térség környezetterhelése.
  Az úgynevezett bioorganikus építészeti stílus - amely nemcsak az ökológiai szempontokat, hanem a természetközeliséget is szem előtt tartja - Hegedűs Zsolt építész nevéhez fűződik, aki az országban több helyen (Gyűrűfű, Lőrinci) tervezett hasonló lakó- és közösségi épületeket. Lényege, hogy stabilizált földtéglából építik fel a boltozatos szerkezetű falakat, majd egy vékony beton- és fóliarétegre vastagon földet hordanak - a nagy terhelés a boltozatos-kupolás szerkezet miatt nem jelent problémát -, s fűgyepet telepítenek. Az épület így nemcsak beleolvad a természetes környezetbe, de kiváló a hőszigetelése is. A másik tetőszerkezet-megoldás a nád- vagy zsúptető: ilyenkor a nád- vagy zsúpfedél közvetlenül a földtégla boltozatra kerül. Egyes épületek tetején télikertet alakítanak ki, ami nemcsak növények, zöldségek termesztésére alkalmas, hanem befogható a ház fűtéséhez és melegvíz-ellátásához is.”
 • 41. E-Medve 2009. szeptember 26. 14:11
  „Nálunk szerencsére még nem volt panelprogram, de nem is hiányzik. Elzárt radiátorok mellett 22-24 fok van télen is (pedig 19-20 fok bőven jó lenne), nyáron meg ritkán ment 30 fölé (Dny-i fekvés). Csak a csövek fűtenek. Ha a lenne panelprogram és utána tényleg a felét költeném fűtésre a mostaninak, akkor gyakorlatilag a Szetáv fizetne nekem. :-)”
 • 40. Hibiszkusz 2009. szeptember 26. 12:29
  „30. lidocain-elmondom én neked, hogy mi lesz ha nem tudsz fizetni.Előszőr felszólitás, majd végrehajtó, aztán meg elárverezik a lakásod.Ugy látszik ez a cél, hogy minél tobb hajléktalan ember legyen. Nálunk ezt nem is titkolják, hogy ez vár a nem fizetőkre.Ezért nem irtam alá, de sajnos ha a tobbség aláirja akkor nem tudsz mit tenni. Szomorú de nálunk ez igy műkodik.Sajnos vannak jellemtelen,érzéketlen emberek akiket nem érdekel, hogy a szomszéd milyen anyagiakkal rendelkezik.Őnző módon csak azt nézik, hogy nekik mi a jó.A kisnyugdijas meg la van sz.....va.A k.képviselő meg asszisztál nekik ebben.”
 • 39. Clyde 2009. szeptember 25. 22:49
  „Az addig rendben, hogy komfortérzet, meg szép színes, de aki azt mondja, hogy megérte, az mégis mit számol? 1 600 000 Ft, a tíz emeletes 60 lakással számolva (kép+szöveg alapján) egy évre 1600000/60=26 667 Ft lakásonként.

  Na, ha 400 000 -et fizettek lakásonként, akkor tehát 15 év után (15*26,7 éppen 400) visszatérül majd az a pénzünk, amit ráköltöttek. Úgy, hogy közben nem használhatták azt a 400 ezret, és akár fel is kamatozódott volna, illetve, aki hitelt vett fel, az még a kamatot is ráfizette.

  Ma ugyanez duplájába kerül (ahogy mások is írják, de mondhatnám az engem érintő lakás költségét-tényleg). Vagyis, ha ugyanekkora a megtakarítás, akkor 30 év múlva térül meg, amit ráköltöttél. Eladni meg persze nem fogod tudni többért, jó esetben is max 1-2-3 százezerrel azért, amire ráfizetsz mondjuk 800 ezret.
  Mégis, hol a picsában éri ez meg?

  Akinek "egyértelmű, hogy megérte", az bizonyára a saját zsebét megtömve nyilatkozik, vagy kérem szépen magyarázza meg el, hol éri ez meg!”
 • 38. macs 2009. szeptember 25. 21:37
  „Lacko84,

  gratulálok. Majd ird meg a tapasztalataidat.”
 • 37. Lacko84 2009. szeptember 25. 21:30
  „MAcs!
  Most szerelték fel múlt héten a szabályzókat és állítólag nemsokára szerelik hozzá a mérőket is. Melegvíz óra is van fennt.”
 • 36. macs 2009. szeptember 25. 21:13
  „Lacko84,

  a panelprogramban szerintem nincs benne, de javaslom, hogy sürgősen nézzetek utána, hogy mit kell tenni, hogy az épületbe bejövő hőt mérjék és a radiátorokon elhelyezett mérők alapján fizethessetek. A meleviz órákat is ajánlatos felszereltetni, de mindenkinek egységesen. Sajnos már nem emlékszem, hogy voltak a dolgok, mert már jó néhány éve csináltattuk meg. Én az első év után többet kaptam vissza, mint amennyibe a mérők és a termosztátok kerültek.”
 • 35. Lacko84 2009. szeptember 25. 21:02
  „Macs!
  Eddig általányt fizettünk. Ami azt jelenti hogy 25-30ezer ft/hó. Na most ha ezek után is enyni lessz és még erre jön rá a panelprogram+közösköltség havi 15ezrivel az nagyon f.sza lessz!:( Nem azért nem keleltt volna megnézni mindenkinek a szociális helyzetit hogy bírja e fizetni? Pl. a 42ezer ft-os nyugdíjból az öreg nénike hogy fogja tudni kifizetni?”
 • 34. Lacko84 2009. szeptember 25. 20:58
  „Sztem ezt ne kérdezd emg senkitől mert senki nem fogja tudni megmagyarázni! De én megsugom neked.. RAbolnak a vállakozók és a közösképviselők!”
 • 33. Filctoll 2009. szeptember 25. 20:51
  „Elmagyarázná nekem valaki azt, ha van 2 ablakom és 15m2 falam akkor mi kerül 500eFt-ba vagy még többe?”
 • 32. macs 2009. szeptember 25. 19:41
  „Lacko84,

  ha átalányban fizetsz, akkor lehet, hogy fog csökkeni a számlád. Nálunk meleg vizóra van, termosztát és nem átalányban fizetünk. Lényegesen kisebb a számlánk.”
 • 31. Lacko84 2009. szeptember 25. 17:08
  „Ha nem birod fizetni már táblázzák is rá a lakásodra! Hát gartulálok a sok hülyének! Nem baj az én lakásom eladó,remélem minél hamarabb elis kel de a többi meg majd fogja a fejét hogy miket írtak alá! MAdj pillognak mikor nem tudják fizetni. MEg fellesznek háborodva hogy levan szigetelve de mégis ugyan annyi fűtésszámlát küldenek.”
 • 30. lidocain 2009. szeptember 25. 16:44
  „nálunk most kezdődik a "buli" ebben a házban senkit nem érdekelt,hogy mennyibe fog kerülni,csak szép sárga legyen. árakat nem tudunk a sok balfasz mégis megszavazta. ez van. a közös képviselőt nem érdekli az egész,mert az ő férje lesz a kivitelező,a kör itt be is zárult. egyik rokonunknál egyetlen forinttal nem csökkent a szetáv számla de a közös költség majdnem tízezerrel emelkedett. arról nem is beszélve,hogy én is hallottam róla,hogy a hungarocell a lehető legrosszabb megoldás a természetes szellőzés teljes hiánya miatt,vannak jobb technológiák is pl a kőzetgyapot. elég nehezen veszi be a gyomrom egyébként,hogy majdnem egymillió ft hitelt kényszerit az emberekre az ugynevezett közösség. és mi van ha valaki majd nem birja fizetni? mindenki maga érzi mit bir elviselni,ezt meg egyszerűen rákényszeritik és lehet,hogy nem is lesz jó.”
 • 29. Lacko84 2009. szeptember 25. 12:42
  „23. Bérlő 2009.09.24. 22:18

  A panelprogram MINTAPÉLDÁNYA SZENTESEN található, a József Attila u. 6.szám alatt. ÍGY NEM KELL CSINÁLNI HŐSZIGETELÉST - jöjjön el és tekintse meg!
  20 millió forintért hőszigetelték (tetőt, homlokzatot szigeteltek, nyílászárókat cseréltek) úgy, hogy az épület legnagyobb hőveszteségforrását nem szüntették meg: az épület földszintjén lévő hét garázs üvegezett ajtókkal rendelkezik. Kérdés: hogyan lehet az adófizetők pénzével így bánni?
  Ez messze nem takarékosság, hanem a szentesi önkormányzat hülyesége.

  Bérlő! miis Szentesiek vagyunk csak a klauzál utcában lakunk és most akarják elkezdeni ezt a hülyeséget. Mi nem írtuk alá mivel utánajártunk ennek a dolognak,de a többség megszavazta és alárták igy sajna nincs mit tenni nekünk is fizetni kell. Ilyet is hogy nem akarok de mégis rámvan erőltetve a hitel 5évre. Szégyen!!! Az fasza ha úgy csinálták meg a házatokat hogy nemis lett jó mert azok jönnek hozzánk is csinálni.:( A legrosszabb az egészben hogy hírdetjük a lakást mert elakarjuk adni kertesbe akarunk menni,de a panelprogram miatt minden vevőnk elmegy mikor meghallják a törlesztőt. Mindenki azt mondja hogy hitelre akarják megvenni a lakást és a hitel törleszőtje mellé már ezt nem birják bevállalni. Ha mégis vki megtudja venni akkor emg azzal kezdhetjük hogy 400ezret szépen fizethetjük vissza a önkormányzatnak a (támogatást és a kamatmentes hitelt). Hát mondhatom k..va jó,hogy az ígyis ár alatt kínált lakásom árából kapásból majdnem fél millát dobhatok ki az ablakon!:( AZt meg neis mondják hogy emeljem emg a lakás árát mert igyse veszik meg nemhogy még fentebb vigyem.
  Amúgy nálatok mennyi lett a törlesztője a panelprogramnak mindennel eggyütt? Hány évig kell fizetni?
  Ha nem akarod ide megirni írd meg lécci emailben. buffalo2005@freemail.hu a címem. Köszi előre is”
 • 28. Moon 2009. szeptember 25. 12:38
  „22 és 24 nek. Csak saját lakóközösségünkről beszélhetek nálunk a közösképviselőt is beleértve vajmi kevés információjuk van a lakóknak mondhatnám semmi az általam említett technológiáról pedig bizonyítottam ezzel a technológiával jóval nagyobb mértékű megtakarítás érhető el mint a megszokot külsőszigetelés és nyílászárócsere programmal.”
 • 27. Roxy08 2009. szeptember 25. 11:15
  „Nem hiszek ebben a költséges "bugyiban". Mégis, kényszeríthetnek arra, hogy vegyek fel hitelt.
  Rossz a törvény, ha ezt engedi.
  Remélem többségben leszünk azok, aki nem írják alá ezt a szemfényvesztő hülyeséget.”
 • 26. SP 2009. szeptember 25. 11:07
  „23. hozzászólás Bérlő 2009.09.24. 22:18
  Sajnos a panel házak lábazatánál is,
  garázsbejárók felett sincs hőszigetelés. pl. a Molnár u is, ott ahol reped a paneltűzvész vakolat.
  Gyakorlatilag az alsó szinten lakók padlószintjén megmarad a régi hőhíd.
  Azaz fizettek és kaptak 1 nagy sz..t.”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent-Györgyi-emlékek közt a rektor és a dékán

Szeged - Toronyszobaszerű az egyik, vállalati tárgyalóhoz hasonlít a másik, szalont idéz a harmadik,… Tovább olvasom