Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Félidős mérleg a szegedi szabadtérin

Szeged - A Dóm téren az ajándékkoncerttel együtt hét előadás van még hátra az idei tizennégyből – Bátyai Edinától, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójától félidős gyorsmérleget kértünk.
– A félidős mérlegünk biztatóan alakult; elsősorban azért, mert a tavalyi tapasztalatok birtokában eleve óvatosan, 65 százalékos látogatottsággal terveztük az idei szezont. Nem szerettem volna, ha meglepetés ér bennünket. Az 5-8 évvel korábbi, még a válság előtt jellemző 80-90 százalékos látogatottsággal már mi sem számolhatunk, ahogyan más hazai fesztiválok sem. Már 2011-ben is világos tendencia volt, hogy a nehéz gazdasági helyzet hatására a vásárlóerő gyengül. Bízom benne, hogy az idei tervet tudjuk teljesíteni, mert eddig jók az eredményeink. A musical- és a néptáncprodukció is magas nézettséget hozott, a Jekyll és Hyde-nak volt 90 százalékos előadása is, a Hegyen-völgyön lakodalom premierjére is elkelt a jegyek 89 százaléka. Ez kimagasló eredménynek számít – hangsúlyozza Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója, aki az idei operaprodukció, a Parasztbecsület–Bajazzók 65 százalékos nézettségével is elégedett, hiszen az nem sokkal marad el a korábbi években játszott, slágerdarabnak számító Carmen és Turandot mutatóitól.

– Mindegy, milyen műfajt nézünk, mindegyikben visszaesést tapasztalunk. Ráadásul alapvetően megváltozott a jegyvásárlási stratégia is: míg korábban az előértékesítés népszerű volt, azaz sokan hónapokkal korábban, akár már előző év karácsonya előtt megváltották a jegyeket, most ezt a többség az utolsó pillanatra hagyja. Sokan az időjárástól és a pillanatnyi anyagi helyzetüktől teszik függővé, hogy jegyet váltanak-e az aznap esti előadásra. Míg korábban a legdrágább jegyek fogytak el leghamarabb, most a legolcsóbb Brüsszel, Nizza, Toledo és Odessza szektorba szóló belépőket keresik leginkább. Ide a néptáncgálára 2900, az operára 3300 forintba kerültek a jegyek. Mindebből az látszik: van igény a kultúrára, de az embereknek egyre kevesebb az ilyen célra fordítható pénzük – mondja a fesztiváligazgató.

A szegedi szimfonikusok augusztus 8-i ajándékkoncertjén kívül még két produkció van hátra a Dóm téren. Vidnyánszky Attila rendezésében pénteken és szombaton játssza a debreceni Csokonai Színház társulata a Ghymes együttes alapítójának, Szarka Tamásnak első musicaljét, a Máriát. Szezonzáró bemutatóként a Nemzeti Színház direktora, Alföldi Róbert állítja színpadra Szirmai Albert és Gábor Andor örökzöld operettjét, a Mágnás Miskát. A Stohl András címszereplésével látható produkciót augusztus 17-étől négy estén játsszák. Utóbbira nagy az érdeklődés, máris van olyan előadás, amelyre a jegyek 75 százaléka már gazdára talált.

A 2013-as fesztiválszezon műsorát a korábbi és az idei tapasztalatok birtokában állítják össze. – Lázasan matekozunk, már elkészítettünk egy A és egy takarékosabb, rövidebb B verziót is. Augusztus 20-áig meg kell hoznom a döntést, hogy melyiket választjuk. Országos kampányunkat minden évben becsületesen megszervezzük, ez egyben városmarketing is. Úgy gondolom, a külföld felé nyitás nem a velem együtt mindössze 11 fővel és évről évre csökkenő önkormányzati támogatással működő nonprofit kft. feladata. Ez az országimázs része kell, hogy legyen, és a Magyar Turizmus Zrt.-nek kell felvállalnia, mert a mi büdzsénk nem teszi lehetővé – fogalmaz Bátyai Edina, aki szerint évek óta időben meghirdetik a következő szezon programját, hogy bekerülhessen a turisztikai kiadványokba. Úgy véli, a produkcióik minőségével nem lehet probléma. A Veronai Aréna korábbi intendánsa a hétvégén megnézte a Parasztbecsület–Bajazzók bemutatóját, és azt mondta: a világ bármelyik szabadtéri fesztiválján megállná a helyét. Egy svájci vendég pedig úgy fogalmazott: náluk egy ilyen előadást félórás vastapssal, állva ünnepelnének.

Újszegedi tapasztalatok.
Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon a kecskemétiek családi produkciója, a Winnetou című zenés játék beváltotta a hozzá fűzött reményeket 64-65 százalékos nézettséget produkált. A vasárnapi dixie-gála pontos mutatói még nem állnak rendelkezésre; arra a viharos időjárás nyomta rá a bélyegét. Augusztus 7-én a VIRSKY Ukrán Állami Népi Együttes lép fel, 10-én és 11-én pedig a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata vendégszerepel a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal – sokan kíváncsiak rá, időarányosan jól állnak a jegyeladással.

Olvasóink írták

 • 15. Lavi74 2012. augusztus 04. 14:48
  „Ha ilyen ütemben emelkedik a jegyár, akkor hamarosan 50 % alá fog esni a látogatottság. Egyre drágább a jegy, plusz utazás (sok a nem Szegedi és környékbeli látogató), plusz szállás. Annyiba kerül, hogy egy hetet el lehet nyaralni annyiból mondjuk a Kőrös parton.
  Eddig úgy voltam vele, hogy megveszem a jegyet akár előre is, mindenféle előadó, szereplő- és alkotói gárda előzetes ismerete nélkül is, de a tegnapi minősíthetetlen Mária "musical" után, - ami éjszakai hazautazással már kb. 45ezer Ft-ból ki is jött - kétszer is meg fogom gondolni. Az ilyen "színvonal" sem a látogatottság növelését fogja fokozni karöltve az egyre drágább jegyekkel.
  Lehet, hogy el kellene gondolkodni ezen, de hát úgy tűnik elég az, ha előre jó alacsony látogatottságot várunk és majd valahogy túlszárnyaljuk azt, akár úgy is, mint tegnap, hogy a két legdrágább szektor félig sem telt meg még úgy sem, hogy a kedves eligazító nénik mindenkit betereltek, hogy nyugodtan lehet oda is ülni, nem kell felmászni, mert sok hely maradt.”
 • 14. Lavi74 2012. augusztus 04. 14:40
  „9. louis 2012.08.01. 06:48
  A szabadtéri nem hoz szállóvendégeket, amiből nyereség lehetne.

  Ha jól sejtem nem próbáltál még szobát foglalni a szabadtéri előadások estéjére, mert a kiemelt szobaárak mellett is jó előre kell gondolkodni, különben nem nagyon találsz!”
 • 13. Fri 2012. augusztus 03. 11:31
  „Jobb a félház ? mint az olcsóbb jegy ? A régi szabadtérire az egyszerű halandók is bejutottak, most meg igencsak meg kell gondolni a jegyvásárlást. SZtem nincs baj a programmali .. hisz azt úgysem lehet, úgy összehozni, hogy mindenkin tetszen ! Nem lehet mindig Rómeó és Júliát, hozni azt is megunnák ... próbálkozni kell új musicalekkel is, hát az meg vagy bejön vagy nem .
  Gondolom a felső tízezret talán az operára gondolták, hát épp ez a két opera az amit nem nehéz, nem nagyon hosszú, teljesen élvezhető mindenkinek - nem vegyok felső tízezerhez tartozó , de pl. az operát jobban szeretem , mint az operettet, ami pedig jobban vonza a nagyközonséget.
  A Mágnás Miska - ha el nem cseszik a rendezést - tömegek kedvelhetik
  A Mária-ban már nem vagyok biztos , hogy jó lesz :-( , de hát előre ne húzzam le - különben meg az úgysem érdekelne senkit :-)”
 • 12. lavazza 2012. augusztus 02. 20:07
  „Talán el kellene gondolkodni miért ilyen kevés a látogatottság!?
  Nem megy?
  Nem baj, segítek!
  1. A legolcsóbb jegynek titulált belépő is rettentő drága. Sok családnál el lehet dönteni,hogy Szabadtérire mennek vagy 1 hónapig lesz főtétel az asztalon...
  2. Pocsék rossz a program. Siralmas.
  Mindenki gondoljon vissza pl: a Rómeó és Júliára. 2 évben játszották és MINDIG telt ház volt és sokszor még pótszékeket is kellett berakni.
  Ennyi.”
 • 11. Marketingkapitány 2012. augusztus 01. 11:48
  „Válságra hivatkozni divatos manapság, de ebben az esetben túlzottan leegyszerűsítő.
  Idén épp abban lett volna nézői tartalék, hogy sok család a külföldi helyett hazai nyaralás mellett dönt, akár csak egy-két hosszú hétvége erejéig is, aminek egy ilyen, turisztikailag felvértezett vásrosban mint Szeged, hangulatos megkoronázása lehetne egy családi szabadtéri látogatás, ugye.
  (Az internet tele volt erre vonatkozó felmérésekkel - ha más, hiteles forrás nem akadt volna.)
  Csak hát az ember, a potenciális néző az utolsó pillanatig hezitál, bízakodik, hátha bejön az "A terv", vagyis az olcsó horvát tengerpart, vagy ilyesmi. Így hát a korábban elkezdett jegyárusítás döcögőssége ebben az esetben kockás papíron előre kisakkozható lett volna. Mivel azokat, akik idén mégis a hazai nyaralás mellett döntöttek, valamikor április-május tájékán lehet elkezdeni hatásosan csábítani, mert akkorra kénytelenek meghozni a nyári programjukra vonatkozó döntést.

  Ugyanakkor ebben a nyaralni vágyók szempontjából "ha ló nincs, jó a szamár is" helyzetben a lefordított színházi kukker artisztikus puritánsága csak igen csekély csáberővel bír egy önfeledt nyári kikapcsolódás szimbólumaként.
  Mintha a Natasa Jánity eljövendő sikereit a raktárban fejreállított kajakjának a mutogatásával akarnák kifejezni, vagy az aughúszi tüzijátékot egy eldurranás előtt álló kilövőcső ihletett bemutatásával, ugye.
  (Az utóbbi években amúgy is egyre belterjesebb, szűkkeblűbb lett a szabadtéri kommunikációja. Allergiás, tüsszentés előtt álló lány tavaly, leborított látcső idén... már nincs messze a döbbenetes hatású, üres nézőteret mutató, "Foglaljon helyet!" címsorú plakát se.
  Belenéznék annak az embernek az agyába, aki a mostani plakátot látva a homlpkára csap, hogy "Baszki, hát ez az ország legnagyobb szabadtéri színháza, mint egy aréna (olimpiai felhang ugye,) beleborzongok, ha csak rágondolok is..." Meg persze annak az agyába is, aki előre kitalálta, hogy bizonyára így lesz.

  Nem vitatva az amúgy szimpatikus és közismert diplomáciai érzékkel megáldott főigazgató asszony állítását, miszerint "becsülettel megszervezték az országos kampányt", azért megjegyezném, hogy egy valamivel okosabb, és kreatív koncepciójában nagyvonalúbb marketingmunkával hatékonyabban lehetett volna felhasználni, a nézők becsábítására fordítani a honlapjukból kifürkészhető cirka 60 millás marketingkeretet.
  Bár tudni kéne azt is, hogy szerette városunk csekélyebb mértékben szerette potentátjai milyen vehemenciával sürgölődnek a szabadtéri ügyei körül.
  Persze, pusztán segítő szándékkal, ugye.”
 • 10. eljensokaszeged 2012. augusztus 01. 07:00
  „8. alfoldi 2012.07.31. 20:30

  mint az IH élére? jaj bocs IKV? jaj az sem jött be. Hm, akkor mi is kéne...”
 • 9. louis 2012. augusztus 01. 06:48
  „2. eljensokaszeged 2012.07.31. 09:23
  "tudod, százmilliókat hoz a szabadtéri..."

  Ezt józan aggyal sem gondolhatta komolyan; ha 0 szaldós lenne, már sikeres lenne.
  A szabadtéri nem hoz szállóvendégeket, amiből nyereség lehetne.
  A szállóvendégeket a konferencia-turizmus és a kajak-kenu verseny hoz időnként Szegednek.”
 • 8. alfoldi 2012. július 31. 20:30
  „Más szemléletű vezetés kellene már régen.”
 • 7. ametiszt51 2012. július 31. 18:04
  „A Parasztbecsület és Bajazzók tényleg szuper produkció volt. Ha már ennyit dolgoztak vele az itteni 2 előadásért, tényleg, ki kellene vinni valamelyik külföldi szabadtéri színpadra.”
 • 6. eljensokaszeged 2012. július 31. 13:03
  „4. macs 2012.07.31. 10:49

  szerint van-e köze a nemzeti érzelmű kurmányhoz a nemzeti leendő igazgatójának darabjának? és h programra került? gondolkozz, sokat segít.”
 • 5. bambulla 2012. július 31. 12:20
  „zehn
  sajnos egyre kevesebb a magyar átlagember pénze
  nem hiszem, hogy ha más darabokat tűztek volna műsorra, akkor telt ház lett volna
  amúgy a Jekyll és Hyde szerintem jó volt”
 • 4. macs 2012. július 31. 10:49
  „Mi köze van Máriának a mélymagyarokhoz?”
 • 3. eljensokaszeged 2012. július 31. 09:24
  „majd kíváncsi leszek, h a mélymagyar közönség mennyire látogatja a hétvégi máriát. lesznek-e többen mint az operabarátok?”
 • 2. eljensokaszeged 2012. július 31. 09:23
  „1. zehn 2012.07.31. 06:52
  "olcsóbb jegyárakat kellene megállapítani. "

  szerinted ebbe belemenne az önkormányzat? tudod, százmilliókat hoz a szabadtéri...”
 • 1. zehn 2012. július 31. 06:52
  „No, akkor lefordítva magyarra: eddig ez bizony nem egy siker sztori . Pár évvel ezelőtt szinte minden produkció telt házzal ment, jegyet ilyenkor már csak elvétve lehetett szerezni. Szerintem a korábbi eredményt még ilyen válságos időben is lehetne "hozni", egy jobban válogatott repertoárral, illetve - alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez - olcsóbb jegyárakat kellene megállapítani. Minden évben megnézek egy-két előadást. Most eddig a jekyll és hyde -t láttam. Ez nagyon-nagyon közepes produkció volt, szerintem melléfogás. Annyi jó magyar muzical van ami magasan verné ezt a darabot. Abigél, Sztárcsinálók, Dr Herz, stb”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a szállás, mint a vendég

Közel 12 ezer férőhelyet kínálnak Csongrád megyében. Éves szinten a 40 százalékos kihasználtság is ragyogónak számít. Tovább olvasom