Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Fellegek vándorai - album a fehér-tói madárvilágról

Szeged - A Mozaik Kiadó Pálfy Katalin szerkesztésében reprezentatív albumot jelentetett meg a fehér-tói madárvilágról, Csizmazia György Délmagyarországban publikált írásaiból. A Fellegek vándorai című kötetet 16 fotós 377 felvétele illusztrálja.
A neves szegedi természetbúvárnak, biológusnak, természetrajzírónak, múzeumpedagógusnak, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Csizmazia Györgynek kívánnak tisztelegni a Fellegek vándorai címmel kiadott gyönyörű albummal. A kötetben olvasható Csizmazia-írások bő három évtized fehér-tói barangolásainak termékei – döntő többségük a most 100 éves Délmagyarországban jelent meg: az első még 1963-ban, az utolsó 1995-ben.

A szegedi Mozaik Kiadó gondozásában napvilágot látott, közel kétszáz oldalas könyvet szerkesztő Pálfy Katalin – lapunk egykori munkatársa – Csizmazia György eredeti szándékai, tervei szerint az évszakok váltakozását, a természet körforgását igyekezett bemutatni a kiválasztott természetrajzi tárcákkal, esszékkel és a hozzájuk társított képekkel. A tegnapi sajtóbemutatón Pálfy Katalin elmondta: a teljes életműből 104 írást válogatott a kötetbe; a szerkesztői munka legizgalmasabb része a szövegek és a fotók találkozási pontjainak megtalálása volt. 16 fotográfus 377 felvételét tartalmazza az album, amelyben 97 madárfaj bukkan fel. Talán a legkülönlegesebb illusztráció a nyitógrafika: Kass János halála előtt egy nappal – utolsó befejezett alkotásaként – rajzolta újra a barát allegorikus portréját.

Pálfy Katalin, a kötet szerkesztője (középen) és négy fotográfus: Vadász Ágnes, Vadász Sándor, Puskás József és Bajusz Huba. Fotó: Karnok Csaba
Pálfy Katalin, a kötet szerkesztője (középen) és négy fotográfus: Vadász Ágnes, Vadász Sándor, Puskás József és Bajusz Huba. Fotó: Karnok Csaba

Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója tegnap arról beszélt, Csizmazia György ismerte legjobban a Fehér-tó élővilágát, példaértékűen tudta összeegyeztetni a természetvédelmet és a vadászatot. Ízes írásai mit sem vesztettek frissességükből, ma is aktuálisak. Bölcs iróniája, karikírozó humora, leleményes írói eszközei – sajátos szóalkotásai, szokatlan jelzős szerkezetei, az állat- és növényvilág megszemélyesítése – nemcsak a szakértő természetbúvárok, hanem a legszélesebb olvasóközönség számára is élvezetessé teszik szövegeit.

Könyvpremier a múzeumban

Csizmazia György egykori munkahelyén, Szegeden a Móra Ferenc Múzeum dísztermében május 10-én, hétfőn 17.30-tól tartják az album ünnepélyes bemutatóját. A könyvpremierhez fotókiállítás is társul: a közönség számos képet láthat a kötetben is szereplő fotográfusok Fehér-tón készült felvételeiből.

Olvasóink írták

  • 1. E! 2010. május 09. 00:48
    „El se tudom mondani, mi mindent köszönhetek Csizmazia Györgynek. A könyv rákerült a "megvenni" listára :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodszor nyert autót a szegedi nyugdíjas

Az óránkénti akció miatt naponta akár nyolcszor is átsétált a szomszédos lottózóba a szegedi B. Sándor. Tovább olvasom