Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Felmondta szerződését a hőszolgáltató gázkereskedője

Szeged - Szerződést bontott a Szegedi Hőszolgáltató Kft-vel a gázszállítója. A kereskedő cég annak a cégcsoportnak a tagja, amihez a Szehő kisebbségi tulajdonosa is tartozik. A városvezetést kész tények elé állította a távfűtő cég. Azt is utólag tudták meg, hogy a kisebbségi tualjdonos eladta a részét.
Múlt csütörtökön felmondta szerződését a Szegedi Hőszolgáltató Kft. gázszállítója, az Energo-Trade Kft. november 1-jétől – erről tájékoztatta a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságát szerdán Básthy Gábor, a Szehő társügyvezetője, aki a kisebbségi magántulajdonost képviseli a cég élén. Elhangzott, a beszállító a magántulajdonos cégcsoportjába tartozik, meghívásos pályázaton választotta ki a Szehő. Az Energott-Trade ausztriai bejegyzésű, így a Szehő nem fizetett áfát, ezen 400-500 millió forinttal javította a cég likviditását. Orosz gázt szállított, de az orosz–ukrán konfliktus miatt nem tud tovább teljesíteni, tartaléka nincs. Ilyen esetre garanciát tartalmaz az energiatörvény, hogy a lakosság ellátása zavartalan legyen. Az energiahivatal átmeneti időre kijelölt egy másik szállítót, az állami Magyar Földgázkereskedelmi Zrt.-t. Az ellátás tehát biztosított. Az ideiglenes szolgáltató az eddigi feltételekkel szállít, de a Szehőnek pályázaton új szolgáltatót kell keresnie és szerződést kell vele kötnie november 13-ig. Ez nyilván túl rövid határidő, és ha nem sikerül tartani, az energiahivatal meghosszabbítja az átmeneti szolgáltató mandátumát. (Ugyanilyen problémája van az Energo-Trade-től vásárló szolnoki, kiskunfélegyházi, szekszárdi, dunaújvárosi hőszolgáltatónak is – a szerk.)

Megírtuk: az elmúlt két évben ellenezte a városvezetés, hogy a Szehő az Energo Trade-del szerződjön, mondván, nem átlátható a háttere és a megállapodás nem a legkedvezőbb feltételekkel jön létre. Az akkori vagyongazdálkodási bizottság Bohács Zsolt korábbi fideszes képviselő elnökletével ennek ellenére rábólintott. A képviselő felügyelő-bizottsági (fb) tag is volt, míg ki nem derült számára, hogy a parlamenti képviselőségével ütközik. Keresztúri Farkas Csaba korábbi jobbikos képviselőt pedig a magántulajdonos delegálta az fb-be.

Básthy Gábor szerdán tájékoztatta a  a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságát. Fotó: DM
Básthy Gábor (középen) szerdán tájékoztatta a a közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságát. Fotó: DM

Azzal is utólag, az önkormányzati választás után szembesült a városvezetés, hogy az eddigi kisebbségi tulajdonos Alfa-Nova Kft. szeptember elején átruházta a tulajdonrészét a cégcsoport tulajdonosának, az Energott Kft-nek. A 49 milliós tulajdonrészt 199 millió forintra értékelték. Ezzel a városvezetésnek két baja van. Az egyik, hogy nem tudott róla, holott az önkormányzatnak elővásárlási joga van. A másik, hogy egy évek óta veszteséges, saját tőkéjét elveszítő cég nem érhet ilyen sokat, hiszen át kell vállalni az adósságállományát és a veszteségeit. Solymos László alpolgármester bejelentette, az önkormányzat az ügyészséghez fordult, hogy vizsgálja ki a cégnyilvántartási bejegyzés körülményeit. A bíróságtól pedig azt kéri a város, helyezze hatályon kívül a cégbírósági bejegyzést.

A szerdai bizottsági ülésen kiderült, a kisebbségi tulajdonos cégcsoport, élén Pomázi Csaba tulajdonossal semmit nem jelzett az önkormányzatnak. A két cégvezető, különösen az önkormányzat delegáltja, Martonosi István szintén hallgatott a változásról, csak a választások után tájékoztatták a városvezetést a tranzakcióról. A vagyongazdálkodási bizottság jelenlegi elnöke, Farkas László (KDNP-frakció) most fb-elnök. Ő az ülésen többször kijelentette, nem tudott a fejleményekről.

Martonosi Istvánt is kérdőre vonták. Fotó: DM
Martonosi Istvánt is kérdőre vonták. Fotó: DM

A szakbizottság tagjai, Lauer István alelnök, Mészáros Tamás és Sebestyén József szocialista önkormányzati képviselő többször nekiszegezte a kérdést Martonosinak, miért nem tett semmit, illetve nem kíván-e lemondani a lelkiismerete megnyugtatására. Kérdőre vonták azért is, hogy megbízhatónak tartja-e az Energott Kft-t, amely a rókusi biomassza-erőművet akarta megépíteni. Azt, amit a korábbi közgyűlés jobboldali többsége a népszavazás ellenére jóváhagyott, és csak azért nem valósult meg, mert tartaléklistán várakozik az állami támogatásért. A város által delegált cégvezető azt hajtogatta, a tulajdonrész cseréje nem számít eladásnak, csupán adatváltozásról volt szó. Úgy tudta, a magántulajdonos szólt erről a városnak. Nem mondott le, mondván, a taggyűlés dönt a sorsáról. A biomassza-erőmű kérdésére nem válaszolt érdemben. Helyette Básthy Gábor magánvéleményében kifejtette, a mostani gazdasági körülmények között nem reális a megvalósítása, de szükség lenne rá.

- Tisztán akarunk látni. Úgy néz ki, az utóbbi években a Bohács Zsolt vezette tulajdonosi bizottság döntései nem a város érdekében születtek, ezért fordultunk ügyészséghez és bírósághoz. Tarthatatlan és tűrhetetlen, hogy ha egy kiszámíthatatlan, a várossal nem kommunikáló szolgáltató kezében marad Szeged távhőszolgáltatása. Ebben határozott lépéseket kívánunk tenni - fűzte az elhangzottakhoz megkeresésünkre Botka László polgármester.


Szehő-kálvária

A Szehő 51 százalékban önkormányzati tulajdon, amióta a fideszes Bartha László vezette önkormányzat eladta a 49 százalékos tulajdonrészt az Alfa Nova Kft-nek. Minden döntéshez 75 százalékos többség kell, tehát a város kiszolgáltatott a cég magántulajdonosának. Kettős ügyvezetés van, Básthy Gábort a magántulajdonos delegálta, Martonosi István képviseli a várost. A magántulajdonos (Simicska Lajos érdekeltségi köréhez köthető – a szerk.) Pomázi Csaba cégcsoportjának cégei végzik a gázszállítást, karbantartást, számlázást. 2012-ben a rezsicsökkentéssel kezdődtek a problémák, mert a cég kevesebb állami kompenzációt kapott a szükségesnél. Tavaly karácsony előtt fizetésképtelenné vált, emiatt a város a tulajdonrésze után kénytelen volt 510 millió forint tagi kölcsönnel kisegíteni, míg a kisebbségi tulajdonos 490 milliót fizetett be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal tehetséggel muzsikál Szegeden Vásáry Tamás

Vásáry Tamás világhírű zongoraművész jótékonysági koncertet ad Rácz Attila előadóművésszel és Molnár Mária énekművész hallgatóval együtt az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány javára. Tovább olvasom