Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Felújították a Röszke és Mórahalom közötti utat

A Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakaszát korszerűsítették több mint 1 milliárd forintos európai uniós forrásból.
Tükörsima az aszfalt a korábbi hepehupás, Mórahalmot és Röszkét összekötő 10 kilométeres úton. A szerb turisták most már futóművet kímélő szakaszon, gyorsabban érhetik el a mórahalmi fürdőt.
De nem csak emiatt érte meg felújítani több mint 1 milliárd forintos uniós forrásból az utat. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere a csütörtöki, az Aranyszöm Rendezvényház előtt megtartott ünnepségen elmondta, a lakosok, a vállalkozók életét könnyíti meg az út, amelyen mindennap járnak, és amely összeköti a települést Röszkével, valamint az országhatárral, 2 ponton is. Egyrészt a röszkei határátkelővel, másrészt az ásotthalmival, amelyet az új útról lefordulva, az 55-össel párhuzamosan lehet elérni. Ennek különösen akkor van jelentősége, amikor a nyári vendégmunkásözön idején Ásotthalom felé terelik a forgalmat. Az út, érték – ezt Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere hangsúlyozta, aki szintén kiemelte a forgalomelterelésben rejlő lehetőségeket.

Milyen az új út? Kipróbáltuk – jó. A munkát tavaly augusztusban kezdték el, a kivitelező több helyen kicserélte a pályaszerkezetet is, a külterületi kilométert jelző kövek helyett táblák állnak – mondta el többek között Székely Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád megyei igazgatója.

Átadók. Fotók: Karnok Csaba
Átadók. Fotók: Karnok Csaba

Sorra kerülnek a kis utak
Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen elmondta: a kormány célja az volt 2010-ben, hogy minden állampolgára azonos minőségű ellátást kapjon, ezért a mellékutak felújítása prioritás. Idén közel 600 kilométernyi alsóbbrendű utat korszerűsítenek – közölte Szőke József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A csaknem 87 milliárd forintnyi fejlesztési forrást az Európai Unió és a kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával használhatja fel a projektgazda Magyar Közút. A dél-alföldi régióban 2013 végéig 14 milliárd forintot fordíthat felújításokra a közútkezelő.

Korábban írtuk:

A beruházást ma reggel 9-kor adták az Aranyszöm Rendezvényház előtt megtartott ünnepségen. Nógrádi Zoltán polgármester azt mondta: az út összeköti a várost Röszkével, valamint egyszerre két határátkelővel, a röszkeivel és az ásotthalmival. A szerb turisták gyorsabban, kényelmesebben utazhatnak a mórahalmi fürdőbe a jövőben. Amikor nyaranta bedugul a vendégmunkások miatt a röszkei határátkelő, és Ásotthalom felé lehet kerülni, az 55-ös utat is tehermentesítheti az új út, amelyhez az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében nyertek támogatást.

Kezdőpont
Kezdőpont

Milyen az új út? A kivitelező több helyen is kicserélte a pályaszerkezetet. A külterületi szakaszon kétrétegű aszfaltburkolat épült 12 centiméteres vastagságban, a belterületen egy réteg marás és aszfalt kopóréteg beépítés valósult meg 6,5 centiméter vastagsággal. A beruházás olcsóbb volt amiatt, hogy a padkát a pályaszerkezet cseréjéből és mart aszfaltból képzett anyagból építették újjá. A kivitelező új táblákat helyezett ki, a külterületi kilométerjelző köveket pedig mindkét oldalon táblákra cserélte.

Olvasóink írták

 • 10. szilagyitamas007 2013. június 21. 12:20
  „Egyetértek tényleg szinte töretlen a fejlődés. Például 15-20 éve még szinte a turizmus fogalmát de lehetett ismerni a településen, ma pedig a Csongrád megyei kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalmát tekintve az öt legnagyobbat lebonyolító település között Mórahalom is ott van (beleszámítva a nagyvárosokat is), sőt az átlagos vendégéjszakaszámot tekintve az első háromban található.”
 • 9. DasBoot 2013. június 21. 07:26
  „Tényleg 100 000 frorintba kerül méterenként, hogy ráhúzzanak 8-10 centi aszfaltot?”
 • 8. pybot 2013. június 21. 00:39
  „1) Tenyleg egesz jo lett, koszonjuk!
  2) Nem koti ossze Roszkevel Mhalmot, mert a korforgalomtol Roszkeeig maradt a regi vacak ut, 3km hosszan :(
  3) Miert nem festik fel az ut szelet ebben az orszagban? Sokat segitene, foleg ejszaka.
  4) A koveket lecserelni tablakra - huha, ez aztan nagyon komoly! Olyan, mintha meg kellett volna valamit irni a papirra, hogy teljen szoveggel :)”
 • 7. Alexus 2013. június 20. 20:10
  „5. Horthyszobor 2013.06.20. 17:58

  Ki az a Johnny mester ? Fogalmazz mar erthetoen!”
 • 6. kormoska 2013. június 20. 20:08
  „Sokadszorra nagy GRATULÁCIÓ Nógrádinak!!
  Igazi patrióta politikus,a befolyását jól használja ki,nagyon jól lobbizik Mórahalomért.Rengeteget fejlődött a kisváros.
  Még saját pártjával is szembehelyezkedik,és ha kell Orbán Viktorral is!”
 • 5. Horthyszobor 2013. június 20. 17:58
  „Ennek a Nándor gyereknek jól felvette az isten a dolgát:) emlékszem amikor meg johnny mester táska hordója volt... Ma államtitkár. Igy kell csinálni:)”
 • 4. vakanyad 2013. június 20. 16:15
  „Betegek,1976-tól jártam dolgozni ezen a szakaszon,akkor készült el,semmi balhé nem volt,kár károgni.”
 • 3. M.Aurelius 2013. június 20. 15:39
  „2. medve11 2013.06.20. 14:52 ---> bocsi van rajta 60-as tábla? --hol?

  Tényleg nem emlékszem, vagy talán a békás részen van egy rövid szakasz, de amúgy nincs össze-vissza korlátozva.
  Abban igazat adok neked, hogy kieső és az átlagtól jobb út igen vonzó a száguldozásra és az meg is szedi majd az
  áldozatait. Lesz ez a szakasz még versenypálya, meglásd az ifik körében. Sajnos.”
 • 2. medve11 2013. június 20. 14:52
  „száguldanak is rajta a vidéki aszfaltbetyárok 60-as tábla alatt...”
 • 1. M.Aurelius 2013. június 20. 13:24
  „Na, ma adták át?
  Én vasárnap mentem rajta a vásárba és igen meglepődtem, hogy milyen jó az út a régihez képest.
  Így, aki az 55-ösön akar messzebb menni, érdemesebb erre fele kimenni a városból M-halom irányába.
  Ja, kicsit döcög, de a mienk :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kasza Tibi műsorvezetőként is kipróbálja magát

Énekes, fotós, producer, s holnap a műsorvezetésbe is belekóstol Kasza Tibi – ő vezeti Tatár Csilla oldalán A Szépségkirálynőt. Tovább olvasom