Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ferdinandy Györgyé a Tiszatáj-díj

Az ünnep előtt Gyuris György, a Tiszatáj Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át Ferdinandy György írónak a megyeházán az idei Tiszatáj-díjat. Az 1992-ben alapított elismerést a szegedi irodalmi folyóirat régóta publikáló, legkiválóbb szerzői kaphatják meg.
Olasz Sándor irodalomtörténész, egyetemi tanár, a lap főszerkesztője laudációjában úgy fogalmazott: Ferdinandy a magyar irodalom „trópusi írója", aki emigránsként Puerto Rico szigetén évtizedekig hazai visszhang nélkül alkotott, Magyarországon csak 1988-ban jelent meg az első kötete. Kulcsár Katalinnal beszélgetve a 73 éves író elmondta: sokat jelentettek számára azok a biztató levelek, amelyeket harminc éven át Szegedről Ilia Mihálytól kapott. 1995-ben hivatalosan is hazatelepült, „azért jöttem haza, hogy azoktól, akik negyven éven át itthon szenvedtek, megtanuljam, amit meg lehet tanulni." Ferdinandy úgy érzi, mindhárom irodalmi alakból – Robinson Crusoe, Don Quijote és Odüsszeusz – akihez sorsát hasonlítani szokták, van benne valami.

Kitüntetett írók egymás között: Kiss László és Ferdinandy György a megyeházán Fotó: DM/DV
Kitüntetett írók egymás között: Kiss László és Ferdinandy György a megyeházán
Fotó: DM/DV

A fiatal szerzőknek járó Tiszatáj-jutalmat idén a Gyulán tanító Kiss László kapta, akinek idén jelent meg az alapítvány kiadásában az Árnyas utcai szép napok című novellás kötete. Orcsik Roland rendhagyó laudációjában szobrot, lakást, nyaklevest és szájzárat kívánt a szerzőnek – akinek némely hőse úgy káromkodik, mint egy kocsis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepben a zenei improvizáció

Szeged - Csütörtök este kilenc órától ötödször rendeznek Improv Estet a szegedi Grand Café mozitermében. A ma esti esemény külföldi vendége a maláj Goh Lee Kwang, a német triPhaze lesz. Tovább olvasom