Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Festményei gyógyítják Erzsébetet

Mórahalom - Lánya tanította meg festeni Jaksa Erzsébetet, nem az orvos írta fel, de az egyik legjobb receptet találták meg a mellrák ellen.
Február elején új festmények kerültek a mórahalmi Móra-Vitál Kft. folyosóinak és közösségi tereinek falaira. Az épületben kezd hagyománnyá válni, hogy egy festő alkotásait hosszabb ideig kiállítják. Most Jaksa Erzsébet műveit láthatják az érdeklődők – lánya, Palásti Renáta munkáit váltotta az egészségügyi központban. Erzsébet mindössze 7 évvel ezelőtt kezdett festeni.

– A gyógyulás reményében és párom gondoskodó támogatását élvezve költöztünk Mórahalomra 2006-ban. Megtetszett a város barátságos lakóközössége, a környezet és a gyógyfürdő. Betegségem lelkileg nagyon megviselt, de igyekeztem felvenni a harcot. Nagyban segített a fürdő gyógyító és vendégszerető szolgáltatásaival – mondta az 58 éves Jaksa Erzsébet, akinél mellrákot diagnosztizáltak a Mórahalomra való költözés előtt.

Tárlat az egészségparkban. Jaksa Erzsébetet megihlette Mórahalom. Fotó: Karnok Csaba
Tárlat az egészségparkban. Jaksa Erzsébetet megihlette Mórahalom. Fotó: Karnok Csaba

Az asszony lánya inspirálására kezdett festeni, őt is megihlette az itteni nyugodt légkör, a Homokhátság és a Szent László park. Az egészségközpont épületében 18 képből áll tárlata. Erzsébet a képeit ajándékként adja tovább, nem is gondolt rá, hogy pénzzé tegye azokat, de mint mondta, nem bánná, ha valakinek annyira tetszene egy alkotása, hogy meg is vegye.

– Első festményeim mind mórahalmi témájúak voltak. Egyre többet tanultam a lányomtól, megszerettette velem az alkotás örömét, más témák is érdekelni kezdtek. Ebben az időszakban igyekeztem a betegségemet háttérbe szorítani. Ma is kell gyógyszert szednem, de jobb az állapotom. Remélem, hogy a további alkotói munkám, a párom, az orvosaim segítségével és kitartással élhetem majd egyre gyógyultabban az életem – fogalmazott Jaksa Erzsébet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 17 ezer menedékkérelem a Dél-Alföldön

Utoljára az 1990-es évek elején volt olyan mértékű az illegális migráció, mint 2013-ban – mondta el Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. Tovább olvasom