Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Figyelik egymást

Magyarország - Faágon ülő szarkát figyel egy vörös róka a 68-as út mellett, Barcs és Somogytarnóca között – jelentette és dokumentálta a Magyar Távirati Iroda, mellékelve a képet.
A távirati stílusba ennyi fér bele – az már nem, hogy itt a magyar vadon két legintelligensebb állatának találkozását sikerült megörökíteni, a rendkívüli hóhelyzet közepette. A vörös róka (Vulpes vulpes) a fiatal őztől a gilisztáig minden állatra vadászik, beúszik a vízimadarak fészkéhez is. Kíváncsi, tanulékony ragadozó. Egy norvég fiú nemrég nyúl hangját másolta a telefonjára, a csalinak kitett, nyüszítő telefont el is lopta egy róka. Amikor a fiú felhívta a számot, az állat „felvette", de csak recsegés, ropogás hallatszott.

Két intelligens mindenevő. Lehet, hogy a hóhelyzetről beszélgettek?
Két intelligens mindenevő. Lehet, hogy a hóhelyzetről beszélgettek?
Fotó: Kovács Attila, MTI

A szarka (Pica pica), amellett, hogy fészkébe gyűjti a fényes tárgyakat, a papagájhoz hasonlóan képes megtanulni az emberi beszédet, és ez az egyetlen madár, amely megismeri magát a tükörben, vagyis „van éntudata". Eszközöket használ, tárolja és adagokba osztja az ennivalót.

Az is közös bennük, hogy mindenevők, és szívesen fogyasztanak dögöt. A kérdés persze itt az, hogy a különböző fajhoz tartozó állatok kommunikálnak-e egymással.

– Biztosan, legföljebb nem abban az értelemben, ahogyan mi gondoljuk – mondja Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója. – Afrikában a keselyűk nem azért köröznek egy tetem fölött, hogy a hiéna messziről lássa, hova érdemes menni, mégis odafigyelhetnek erre a jelzésre. Ha pedig odaérnek, és elverik onnan a gepárdot, leopárdot, idővel a madarak is leszállhatnak.

Olvasóink írták

  • 3. seawasp 2013. január 26. 12:41
    „Hun a sajt? :-D”
  • 2. tol 2013. január 23. 18:53
    „végre egy kedves hír! Köszönöm!”
  • 1. saturnus 2013. január 22. 09:23
    „Állatmesék emberekről,nem ismerős ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázpalackok földje: Térváron nincs prédaság

Körülbelül ötvenen lakják Térvárat, a Tiszaszigethez tartozó kis települést, ahol az egyetlen utcának sincs neve. A zöldhatár 200 méterre, de határsértő nem jár erre. Tovább olvasom