Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Fittanyuka gyerek- és reformételeket tálal

Ízes, fűszeres reformételekkel jelentkezik legújabb szakácskönyvünk, A konyha mestereinek titkai című kötetünk vegánfelelőse, Szabóné Papp Emőke gasztroblogger, aki a legnehezebbre is vállalkozik, ínycsiklandó és soha meg nem unható gyermekételeket is készít.
– Akkor hús nélküli Jókai-bablevest és klorofillkoktélt? Rendben, ott lesz – teszi le a telefont Szabóné Papp Emőke.

Klorofillkoktélt? – kapom fel a fejem, amin a szegedi gasztroblogger – akitől már meg is lehet vásárolni a finomságokat – csak mosolyog. Mint mondja, spenót, alma, citromlé, fahéj és víz turmixolt keveréke ez a koktél, zöld nyárnak is nevezik, és oxigénnel tölti fel a sejtjeinket, fiatalít.

Szabóné Papp Emőke vegán, sok gyümölcsöt fogyaszt. Fotó: Frank Yvette
Szabóné Papp Emőke vegán, sok gyümölcsöt fogyaszt. Fotó: Frank Yvette

Ez minden nő álma! És Emőkéé is, aki már kislánykorában elkötelezte magát az egészséges táplálkozás mellett. Tizennégy éves volt, amikor édesanyjával a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti kis településről, Kápolnásfaluból átjött Magyarországra.

 Ajándék a karácsonyfa alá

Eddig már több ezren gondolták úgy, hogy megvásárolják kiadónk legújabb kötetét, A konyha mestereinek titkai című, fotókkal gazdagon illusztrált, impozáns kiadványunkat. A könyv még megrendelhető: a lapjainkban rendszeresen megtalálható megrendelőszelvényen, a terjesztes@delmagyar.hu e-mail címen, a 62/567-864-es (munkaidőben hívható!) telefonszámon, a Délmagyarország ügyfélszolgálatain: Szeged, Gutenberg u. 5. (62/567-835), Hódmezővásárhely, Kinizsi u. 27. (62/242-419), Makó, Szegedi u. 9–13. (62/213-198), Szentes, Kossuth u. 8. (63/314-838). A 2014. december 5-éig beérkezett megrendeléseket a kézbesítők december 22-éig ingyen házhoz viszik.

Családi kincsként erdélyi recepteket hoztak magukkal, Emőke pedig ezt az erdélyi gasztronómiai hagyományt fuzionálja most a reformételekkel. Reformkörökben a manapság oly divatos indiai, zsidó vagy arab konyha helyett saját gyökereinket favorizálja, és ebből kavarja legfinomabb reform „koktéljait". Mint például az erdélyiesen elkészített vegán töltött káposztát, amely legújabb szakácskönyvünkben, A konyha mestereiben található meg. Vegán attól lesz, hogy hús helyett gabonakolbászt tesz bele, és erdélyi benne a borsikafű.

A reformjelleget erősíti a kókuszzsír, valamint a kukoricadara. Hasonlóan izgalmas társításokra példa a magyarosan tálalt csicseriborsó-ragu és a gyömbéres vöröslencseleves. Ha valaki legyint, mondván, semmi ízük, semmi súlyuk nincs ezeknek az ételeknek, nagyot téved. Ízletes és tápláló mind. És legfőképpen: egészséges.

Emőke vegán, vagyis a hús mellett egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű tejet és tojást sem.

– Így érzem jól magam! – állítja, és azt is, hogy évek óta nem volt beteg, erős az immunrendszere, nem allergiás. Nem költ gyógyszerekre, antibiotikumra. Az idén iskolát kezdő kislányánál is ezt tartja fontos szempontnak. Fittanyuka – ez a blogjának a neve – nagy gondot fordít arra, hogy a fontos tápanyagok a gyerek ételébe kerüljenek, és lehet, hogy sokan visszahőkölnek, de tejet és tojást sem kap a kislány.

Uzsonna játék közben. Fotó: Karnok Csaba
Uzsonna játék közben. Fotó: Karnok Csaba

– Tévhit, hogy e nélkül a gyerek sovány vagy alultáplált lesz, mert nem ez a lényeg – teszi hozzá, és a decemberben már kézbe vehető szakácskönyvünkben lévő receptjeit idézi. A kenyérre kenhető szezámmagos csicseriborsó-pástétom, a cukkinis tökmagkrém és a tofukörözött még a felnőtteknek is ízletes uzsonna. A zöldségek eredeti zamata és a megfelelő fűszerezés adja a ízkombináció kulcsát.

– A tökmag szerveskalcium-tartalma, a tönköly, a zabpehely, a köles ásványianyag-tartalma magas, erősíti az immunrendszert. A régiek még tudták, hogy melyik táplálék mit tartalmaz, és milyen életszakaszban vagy alkalomra javasolt fogyasztani, télen melyik gabona fűt, nyáron pedig melyik hűt, ismerték az ételtársítások alapszabályait, hogy például, ha lehet, tejterméket ne fogyasszunk hússal, savasítja a szervezetet. A citrom – bármily furcsa is – lúgosít, gyorsítja az anyagcserét, és méregtelenítő hatása van.

Sok zöldséges pizza. Fotó: Karnok Csaba
Sok zöldséges pizza. Fotó: Karnok Csaba

Emőke ezért ajánlja – szakácskönyvünkre utalva – a gyermekeknek az almás-mézes tönkölypalacsintát és a zöldséges pizzát vagy zöldséges szivárványomlettet.

– Egyre többet hallunk arról, hogy ne fogyasszunk zsírokat, mert egészségtelen, ez tévedés. A szervezetnek szüksége van a zsírokra, azonban nem mindegy, hogy milyet fogyasztunk, javaslom, a hidegen sajtolt lenmagolajat és szezámolajat. Akár reggel is kortyolhatunk belőlük egyet, meghálálja a szervezetünk – mondja az életmód-tanácsadással is foglalkozó blogger.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peronzár a szegedi Kecskeméti utcánál

A 3-as, 3F és 4-es jelzésű, Belváros felé közlekedő villamosok Kecskeméti utcai megállóperonját javítási munkálat miatt bizonytalan ideig lezárják. Tovább olvasom