Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Full tilt tango - szenvedély a szegedi nagyszínházban

Szeged - Full tilt tango címmel a héten jelenik meg Horgas Eszter főként Astor Piazzolla darabjaira épülő új CD-je. A népszerű fuvolaművész a Class Jazz Banddel és Milos Punisic szerb harmonikavirtuózzal december 29-én este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban a tangóhoz illő szenvedélyes koncerten mutatja be az új lemezt a közönségnek.
A klasszikus és crossover koncertjeivel, valamint a világsztárokkal közös különleges produkcióival népszerűvé vált Horgas Eszter fuvolaművész most újabb izgalmas CD-vel jelentkezik: Full tilt tango című albumán főleg Astor Piazzolla darabjait szólaltatja meg.

– Al Di Meola jóvoltából – akivel már hat éve dolgozom együtt, és a legutóbbi CD-nk két hét alatt platinalemez lett – évek óta foglalkozom Piazzolla műveivel. Teljesen beleszerettem! Kortárs szerzőnek mondhatjuk, bár a 20. században alkotott – én nemes egyszerűséggel csak zseninek nevezném. Több mint ezer műve maradt fönn, ő az a szerző, akinek a kompozíciói minden műfajban működnek. Elsősorban azért, mert darabjainak többsége az argentin tangóra épül, izgalmas a ritmikájuk, ugyanakkor mélyek, igényesek, melodikusak. Maiak, mégis a szívhez szólnak – meséli új lemezéről Horgas Eszter, aki már zeneakadémistaként összeállt azokkal a barátaival, akikkel együtt járt Kurtág Györgyhöz és Rados Ferenchez kamarazenére; létrehozták a Forrás Kamarazenei Műhelyt, ahol elsősorban kortárs muzsikával foglalkoztak.

Horgas Eszter örömmel jön Szegedre koncertezni. Fotó: DM/DV
Horgas Eszter örömmel jön Szegedre koncertezni.
Fotó: DM/DV

– Az előadó-művészet élő dolog, de ha mindig csak a múlt zenéit játsszuk – a klasszikus muzsikusok többsége ezt teszi –, akkor hogyan lehetünk maiak? Ez a kérdés régóta foglalkoztat. Az igazi, vad kortárs zenében nem találtam a lelkem, márpedig a színpadon nem lehet kamuzni, ezért számomra fontos, hogy mindig értsem és érezzem is azt a darabot, amit játszom. Ha én sem tudok azonosulni vele, akkor hogyan várom el, hogy a közönség elfogadja? Piazzolla, és azok a kortárs művek, amelyeket az elmúlt években nekem írtak, választ adtak nekem arra, hogy mi a helyem a mai zenében. A szegedi koncertemen – ahogy az új lemezemen is – a Class Jazz Banddel és egy fantasztikus, virtuóz szerb harmonikaművésszel lépek fel. Milos Punisic egy ízig-vérig muzsikus, és nagyon szeretem az egész csapatot! Piazzolla művei mellett Hárs Viktor, Cseke Gábor darabjai is hallhatók a CD-n, sőt nekem is szerepel rajta egy szerzeményem. A szegedi koncertünkön meglepetésként eljátsszuk még Stollár Xénia új darabját is – árulja el Horgas Eszter, akinek december 10-én kerül a boltokba a műfajok kavalkádját felvonultató új lemeze. Úgy érzi, sikerült vele eltalálniuk egy jó hangulatot.

– Az igazi, klasszikus tangótól a latinon át a gitárosunk által előadott elképesztő metáltangóig sok meglepő szám hallható a CD-n és persze a szegedi koncerten is. Az érzéki hangoktól egészen a vad őrületig jutunk – mert a tangó is erről szól. Ez a legimprovizatívabb tánc, az adja a feszültséget: a nő soha nem tudja, hogy a férfi mit lép. Annyira azonosulnia kell, annyira figyelnie kell a partnerét, hogy minden rezzenésére tudjon azonnal reagálni. Izgalmas világ, bele lehet bolondulni, ha átadjuk neki magunkat – velem most épp ez történt. Az embereknek szükségük van ezekre a felfokozott állapotokra, amelyeket a tangó megad. Minden szélsőséges érzés benne van: a piros és a fekete, a szenvedély, a gyöngédség, az egész életünk. Mindannyian katarzisra vágyunk – a világ egyre brutálisabb, nemcsak szép, finom, klasszikus hangok vannak, hanem bizony durvábbak is. A művészetnek az a dolga, hogy erről tükröt mutasson. Ezért olyan műsort állítunk össze, amellyel el tudjuk érni az emberek szívét. Ehhez őszintének kell lenni; úgy hiszem, ez a műsor adja magát: az egyik pillanatban zokogunk, a másikban elájulunk a virtuozitástól, a következőben pedig az erőteljesség hat.

Gregor emlékének is szenteli

– Ami a fellépőket illeti: jó arányok lesznek a koncerten: hat fiúra három lány jut. Az egyik hegedűs hölgy például a Fesztiválzenekarból jön. Izgalmas, jó este várható egy remek csapattal. Boldog vagyok azért is, hogy épp Szegeden tartjuk a lemezbemutatót, mert amióta Gregor Jóska – aki szinte lányaként szeretett engem – nincs közöttünk, nem léptem fel önálló koncerttel a városban. Ezért egy kicsit Jóska emlékének is szeretném szentelni ezt az estét – mondja Horgas Eszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakott helytől távol legyen - a nevelőotthon költözése újra a közgyűlés előtt

Visszacsinálná az Árpád nevelőotthon költözését Juhász Gyula, Tápé önkormányzati képviselője. Tovább olvasom