Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Gyerekhiperbolák a Dóm téren

Szeged -Természettudományos kalandtúrán vettek részt Csongrád megyei általános iskolások pénteken Szegeden. Az egyik legérdekesebb kísérletnek az egymást kioltó hangok bizonyultak.
A természettudományok népszerűsítése volt a célja a Természettudományos Kalandtúra elnevezésű programnak, amelyet pénteken rendeztek Szegeden.

– Fő célunk a problémamegoldó pedagógia elterjesztése a magyar köznevelési rendszerben – mondta Csiszár Imre, a kalandtúra főszervezője, aki egyben az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratóriumának vezetője.

A programon 14 Csongrád megyei általános iskola gyerekcsapatai járták körbe a várost, mintegy 10 kilométert megtéve, összesen 15 állomást érintve. Minden ponton középiskolás diákok várták őket, természettudományokhoz kötődő kísérletekkel tűzdelt feladatokat kellett megoldaniuk. A programon összesen 150 tanuló vett részt. A nap legérdekesebb eseményeként a Dóm téren az összes diák részvételével egy hangtani interferenciakísérletet hajtottak végre.

Gyerekhiperbolák a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Játék az akusztikával

Nem csak a diákok játszottak a hangokkal tegnap. Este a dómban Játék az akusztikával címmel a Szegedi Szimfonikus Zenekar Kamaraegyüttese és a Vaszy Viktor Kórus tartott zenei bemutatót.

– A gyerekek az elhelyezkedésükkel rajzolják körbe a „süket" vonalakat. Két hangszóróból bocsátunk ki állandó frekvenciájú hangokat, az ellentétes irányú hullámok kioltják egymást, így a térnek több olyan pontja is van, ahol azokat nem lehet hallani. Egy lépéssel arrébb azonban megint hallható a zaj – magyarázta a helyszínen Csiszár Imre, miközben a diákok felálltak azokra a vonalakra, ahol nem hallották a hangszórókat. Így négy szabályos hiperbola rajzolódott ki a Dóm téren. A kalandúra zárásaként ezután előadásokon és hullámtani kísérleteken vettek részt a diákok.

Az általános iskolások egyetértettek abban, hogy érdekes hasonló kísérletekben részt venni, sokkal izgalmasabb így a fizika. Az egyik diák megjegyezte: kísérlet nélkül szörnyen unalmas ez a tantárgy.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2-es villamos: félmilliárdos kötbér jár Szegednek

Szegednek adott igazat az ítélőtábla a 2-es villamosvonal beruházásának csúszása ügyében. Tovább olvasom