Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyermekorvosok panasza: árenyhítés – elvonással

Szeged - A szaktárca tervei szerint a házi gyermekorvosoktól visszavett vizitdíj-kompenzációt osztanák szét vizitdíj helyett a felnőtt háziorvosok között. A házi gyermekorvosok szerint ez jogtalan, és nehéz helyzetbe kerülhetnek miatta.
A népszavazás hatására a parlament eltörölte a vizitdíjat, a kieső összeg viszont rendkívül hiányzik a háziorvosoknak. Mivel a gyermekek háziorvosi ellátásában sosem szedtek vizitdíjat, helyette a szaktárca eddig kompenzációt adott a gyerekorvosoknak.

A kormány legújabb tervei szerint viszont ezt az összesen 3-5 milliárdos tételt elvennék a házi gyermekorvosoktól, és szétosztanák a népszavazással összesen 60 milliárdot vesztő felnőtt háziorvosok és az egészségügyi intézmények között – „kárenyhítés" címén.

Kényszerek és bevételek

Ha elveszik a kompenzációt, gondban lesznek az üzemeltetési költség előteremtésével – véli Kovács Julianna. Úgy gondolja, ő például rákényszerül majd, hogy a nem kötelező védőoltások beadásáért is pénzt kérjen majd. Erre ugyan most is lehetősége lenne, de eddig sosem élt vele.

– Mivel eddig költségvetési keretből kaptuk a vizitdíj-kompenzációt, erre nem vonatkozhatott a népszavazás, mert azt csak költségvetésen kívüli kérdésekről lehet kiírni. Tehát ennek az elvétele a népszavazás eredményére hivatkozva jogtalan lenne – magyarázta Kovács Julianna bordányi házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke. A doktornő elmondta: a kompenzációt a páciensek életkora alapján járó úgynevezett korcsoportpontokba építették be, nagyjából havi 80-120 ezer forintnyi pluszpénzt hozott ez nekik eddig. Ez némileg ellensúlyozta a rezsi, a gyógyszer, az eszközök árának emelkedését, illetve a vizitdíj bevezetésével párhuzamosan eltörölt eszköz- és ingatlantámogatás miatt kieső bevételüket. A szakember megjegyezte: az OEP által kifizetett kompenzáció meg sem közelítette a felnőtt háziorvosok havi 150-180 ezer forintos vizitdíj-bevételét.

A házi gyermekorvosok bevétele jelenleg egy fix díjból, a kártyapénzből és a területi pótlékból áll össze. Az első tétel átlagosan 110-220 ezer forint, a második Kovács Julianna nagy, közel 1200 kis pácienst magában foglaló praxisában 650 ezer, a harmadik a tanyás körzet és a kényszerű sok autózás miatt 43 ezer forint. Ebből a 800-900 ezer forintból adóztak, fizették a rezsit, az asszisztensek és saját bérüket, illetve azok járulékait, a gyógyszereket, eszközöket, számítógép-vásárlást, -fejlesztést, a telefont, internetet, irodaszereket. Ha ez a bevétel kiesik, az hatással lesz a szolgáltatásokra is.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear. 2008. március 25. 21:13
  „CSJ.... ezelőtt 30-50-100 évvel is gyógyítottak, és hol voltak akkor a mai technológiák, pénzek????

  Hippokrateszi eskü pedig akkor is volt...”
 • 3. narvál 2008. március 25. 16:29
  „CSJ, a szakmai képzettség és a sok jó felszerelés nem elég, ha nincs orvosi elhivatottság! A mai orvosok meg vannak sértődve, ha a beteg kellemetlen időpontban kér orvosi segítséget, pl. éjjel, vagy ünnepnapon...a betegség már csak ilyen.
  A nagybetűs GYÓGYÍTÁS csak jó lenne, ha lenne! Csak kereskedelmet találunk helyette! A tudáshoz és felszereltséghez képest alacsony a gyógyulás százaléka.
  Nem megy a beteg az orvoshoz? Miért? Talán nincs rávalója!”
 • 2. CSJ 2008. március 25. 13:52
  „narvál!
  GYÓGYÍTANI szakmai képzettséggel, megfelelő intézményi háttérrel, gyógyszerekkel lehet. Ránézéssel nem. Odafigyeléssel az a gond, ha a beteg nem megy orvoshoz, akkor az orvos nem tud odafigyelni rá.
  A sok felszerelés, és csodaszerkentyűk szolgálják a beteg érdekét,a betegség korai felismerését, és gyógyítását.”
 • 1. narvál 2008. március 25. 11:25
  „Nemcsak gyermekorvosokra vonatkozik: Miféle szolgáltatás-romlás? Az orvosok jó része úgy tűnik, csak munkahelyet tölt be, a Hippokratészi esküre már nem is emlékszik, főleg nem a betegekért vannak, ha így folytatják, nem is lesz rájuk egyáltalán szükség.
  Orvoshoz menni csak sok várakozást jelent, sok kivizsgálgatást, ami további kiadás csak a betegeknek, orvosság-felírások, amelyek a betegnek akár nem is használnak, mindenki jól jár, az orvos, a gyógyszerész, stb... elvész köztük a beteg.
  A régi orvosoknak nem volt laboratóriumi kivizsgálás, ultrahang vizsgálat, csodaszerkentyűk, szinte csak ránézéssel és odafigyeléssel gyógyítottak. Ez a sok felszerelés sem a betegeket látszik szolgálni, inkább kereskedelmi érdeket szolgálnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legutóbb a TIK-ben folyt a legtöbb vér

Szeged - Összesen 1363-an adtak vért februárban a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ Szegedi Regionális… Tovább olvasom