Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Gyerünk, kedves, mutassuk meg nekik!

Szeged - Londonban játszott a Kiscsillaggal Leskovics Gábor „Lecsó", a zenekar gitáros-billentyűs-énekese, aki a Pál Utcai Fiúk frontembere is: rá pár napra a PUF-fal a Magyar Dal Napján léptek fel. Megtudtuk: mindkét zenekar más-más oldalát elégíti ki. Kamasz lánya is elkíséri a koncertekre.
– Londonban is bemutatkozott a Kiscsillag zenekar – milyen volt a fogadtatás?
– Nagyon jól sikerült a koncert. Londonban sok kisebb klub működik, mi is egy ilyenben játszottunk: telt házzal. Főleg Londonban élő magyarok jöttek el. Ilyenkor egy nap a koncert, három nap városnézéssel telik: az ember kicsit turista, kicsit dolgozik is. Tavaly a Kispál és a Borzzal zenéltünk egy nagyobb helyen, az is jó volt.

Leskovics Gábor: Az alternatív kategóriát – amit 2011-ben jelent számomra a kifejezés – száz százalékig fel tudom vállalni.
Leskovics Gábor: Az alternatív kategóriát – amit 2011-ben jelent számomra a kifejezés – száz százalékig fel tudom vállalni.

– A Magyar Dal Napján a Pál Utcai Fiúkkal lépett fel, amely 1983-ban alakult. A Kiscsillag Lovasi András „szabadidő-zenekaraként" indult: a PUF jövőre, utóbbi idén ad ki új albumot. Lehet fontossági sorrendet felállítani?
– A Pál Utcai Fiúk a saját zenekarom, ott voltam az alapításnál, én vagyok a vezetője. A Kiscsillag hobbizenekarnak indult öt éve, de kinőtte magát: egyre több energiát raktunk bele. Ma már egyikről sem tudnék lemondani. A PUF-nál nagyjából én határozom meg az irányvonalat – bár közösen írjuk a dalokat, sokkal jobban rányomja az ízlésem a bélyegét. Mindkét helyen más a szerepem, más a felelősségvállalás egy koncerten. A személyiségem más-más részét elégíti ki a két zenekar, mindkettőt nagyon szeretem.

Pál Utcai Fiúk - A bál

A koncert a legfontosabb

Egyes zenekarok üdvözlik az internetes zeneletöltést, mások ellenzik. Lecsó azonban úgy véli: mint muzsikus, aki ezekből a dalokból él, mondhatná, hogy helytelen, de nem lehet ezt károsnak vagy hasznosnak nevezni. Egyszerűen van. Korábban a lemezeladásból vissza lehetett termelni a lemezkiadás költségeit. Azok a zenekarok viszont, akiket sokan letöltenek, könnyebben adnak sikeres koncerteket. – Mint sűrűn koncertező zenekar vezetőjének, nekem az a legfontosabb, hogy az emberek eljöjjenek és meghallgassák a dalokat, amelyeket megvettek vagy letöltöttek. Amíg ez működik, addig elégedett vagyok.

A PUF-ot már „klasszikus alternatív zenekarként" emlegetik – milyen élmény klasszikussá válni?
– Klasszikus zenekarnak mindenképpen nagy élmény lenni... Minden zenekarnál van egy skatulya, ahová berakják. Az alternatív kategóriát – amit 2011-ben jelent számomra a kifejezés – száz százalékig fel tudom vállalni. Számomra ez egy olyan rockzenekart jelent, amely szabad utat kap a kísérletezésben, csak saját magának akar megfelelni. Emellett próbál mindig új utakat találni, egyéni dolgokat csinálni, kicsit mást, mint a többi zenekar.

– Kap-e elég teret ma az országban a magyar zene?
– Egyes rádiókban betartják az arra vonatkozó törvényt, mennyi magyar előadónak kell szólnia, egyeseknél nem. Nem akarok viszont panaszkodni, mert az alternatív zenét tíz éve még egyáltalán nem lehetett hallani rádiókban. Az utolsó pár évben azonban a zenekarokat, amelyek a fesztiválokat megtöltik, a rádiók is elkezdték játszani – már rég megérdemelték volna. Az egyik felem azt mondja, lehetne még több magyar zene, de örülni kell a kis változásoknak is. Ezért tartom jó kezdeményezésnek a Magyar Dal Napját: mert felhívja a figyelmet a magyar zenére.

Pál Utcai Fiúk - Balatonszepezd

– A Balatonszepezd című PUF-számot nem játszották a Petőfi Rádión: egyesek szerint azért, mert „negatív politikai üzenetet hordoz". Nem ébresztette ez fel a nyolcvanas évek emlékét?
– Dehogynem, de nincs mit mondani erről, mert nincs rá bizonyíték, hogy ezért vagy azért nem játszották. Elég fura, ha tényleg így volt, de reménykedünk benne, hogy ma már ez nem így működik. Ha megjelenik új számunk, ugyanúgy küldjük a Petőfi Rádiónak. A dalnak magának meg jót tett, hogy volt egy kis felhajtás körülötte. Akár lehetett volna ez egy jó kis médiahack is, kár, hogy nem mi találtuk ki. Az interneten ötvenszer annyian hallgatták meg utána, koncerteken kifejezetten kérik, pedig még nem jelent meg lemezen.

Kiscsillag - Légyszíves

– A lánya kamasz: a Kiscsillagnak, és talán a PUF-nak is tinédzser rajongója van. Ő hallgatja a zenéjüket?
– Persze, hogy hallgatja. Tizenöt éves, már abban a korban van, hogy a legtöbb fesztiválra elkísér minket. Londonban is velünk volt, nagyon élveztük. Átmentünk az Abbey Roadon a zebrán, megnéztük, hol született a rockzene – nagyon klassz volt.

Olvasóink írták

  • 1. rattacha 2011. október 30. 20:06
    „Lecsó, én köszönöm, amit eddig összejátszottál nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres küzdelem az igazságért: Müller Péter bűnügyi komédiája a Szegedi Egyetemi Színház előadásában

Nem csupán humoros, elgondolkodtató is a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) által életre keltett Müller Péter-darab, a Szemenszedett igazság. Tovább olvasom