Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyógyszerkópiák reneszánsza?

Magyarország - Milliárdokat kíván spórolni a kormány azzal, hogy generikumok vásárlására ösztönözné a betegeket. Az orvosok, gyógyszerészek partnerek ebben, de a veszélyekre is fölhívják a figyelmet. Például a pácienst zavaró esetleges mellékhatásokra, vagy a gyógyszerfejlesztők ellehetetlenítésére.
– Szeretem a generikumokat, bár a mellékhatások miatt nem mindegyik megbízható – jelenti ki Kaizer Zsuzsanna. A röszkei háziorvos szerint ha a doktorok jelentenék tapasztalataikat, elérhetnék, hogy a gyenge minőségű generikumok kikerüljenek a piacról. Ugyanakkor a leggyengébb pirula is jobb, mint ha a gyógyszert hanyagolja, vagyis nem tartja be az orvos által elrendelt terápiát a páciens. Az orvos által fölírt gyógyszerek közül csak minden másodikat váltják ki a betegek.
Kópia, az eredeti gyógyszer másolata a generikum. Akkor indulhat a gyártása, miután az originális készítménynek lejárt a szabadalma. A másolt, emiatt olcsóbb gyógyszerek előnyben részesítésétől reméli a kormány, hogy első lépésben 120 milliárd forintot megspórolhat a gyógyszerkasszában.

– A hatóanyag ugyanaz, ám a biológiai hasznosulás plusz-mínusz 3 százalék eltérést mutathat – érzékelteti az originális készítmény és a generikum közti különbséget Zolnay Kriszta. A szegedi Kígyó Patika vezetője szerint a gyártási technológia, illetve a tablettában lévő segédanyag nagyon eltérhet az eredetitől. S ha egy beteg éppen érzékeny a generikumba tett laktózra, és hasmenése lesz, akkor az azonos hatóanyag-tartalomtól függetlenül elégedetlen a pirulával.

Generikumok és eredetijük a Kígyó gyógyszertárban. Fotó: Karnok Csaba
Generikumok és eredetijük a Kígyó gyógyszertárban.
Fotó: Karnok Csaba

– A páciensek többsége nem tudja, mi a generikum, az ár alapján dönt a gyógyszervásárláskor – osztja meg velünk tapasztalatát Kormányos Szilvia. A szegedi Makkosházi körúti rendelőben gyógyító háziorvos olyan esetekben alkalmazza szívesen a generikumot, mikor a hatása mérhető, például vérnyomás- és koleszterincsökkentésre.

– Az egyik, koleszterinszintet szabályozó német szernek 19 generikumát dobja ki a számítógépes rendszer. Ám ezek közül csak 10 fajtát tartunk: az eredeti teljes ára 9460 – a generikumok közül a legdrágább 3348, míg a legolcsóbb 779 forint, miközben mindegyiken ott a 3200–3300 forint OEP-támogatás – hoz példát az arányokra Harsányi Krisztina a szegedi Mars téri Gyógyszertárban.

Csakis a generikumok népszerűsítésével nem lehet milliárdokat spórolni a gyógyszerkasszában. Zolnay Kriszta úgy véli, a gyógyszertámogatás strukturális átalakítására, a pazarlás megszüntetésére lenne szükség. Ebbe az is beletartozik, hogy meg kell változtatni a szokásokat, mert még mindig túl sok gyógyszert írnak föl az orvosok, illetve esetenként a páciensek pirulaigénye is túlzó.


Átalakuló piac

A gyógyszergyártók tartják életben a hazai egészségügyet – vélik sokan. Eddig az originális szereket gyártók profitáltak a gyógyszerfogyasztói szokásokból. Most átalakulóban a piac: többségbe kerültek a generikumok készítői. De így ki költ tízmilliárdokat az újabb és újabb gyógyszerek előállítására? – kérdezik azok, akik szerint veszélybe kerülhet a gyógyszerfejlesztés.

Olvasóink írták

 • 7. fidxaros 2011. március 22. 13:18
  „Meglőzöm korom, ezért nem értenek:
  http://www.privatbankar.hu/cikk/vallalatok/negyedik_mobilszolgaltato_fektessen_be_az_allam_41950
  Feleslegesen köt tőkét az egyidejű többszörös hálózat, induljon az álamosítás!(álomfő után szabadon)”
 • 6. Kisg 2011. március 21. 06:17
  „Úgy vackok, ahogy vannak. A kormány ezzel a lépéssel többet árt, mint használ. Én 16 fajta gyógyszert szedek. Egyetlen generikum sem "jött be", mindnek súlyos mellékhatásai voltak. Eredmény? A beteg a mellékhatásokra is gyógyszer fog szedni, majd azok mellékhatásaira, tehát a gyógyszerfogyasztás mindenképpen nőni fog. Csak éppen a betegek többet szenvednek majd.”
 • 5. fidxaros 2011. március 19. 20:41
  „Generikumot mobil telefonból?, de valódi versenyt, nem háttér mutyi megállapodásokat
  Generikum az energia szolgáltatásból, IGEN;
  Generikum=hungarikum=az összes megtermelt helyi élelmiszerre;
  Generikum áruházláncokat, bankrendszert IGEN, semmi újat nem hoztak a multik;
  Generikum építőanyagokat, aszfaltot, IGEN
  Generikum oktatást, közigazgatást, IGEN;(de nem látszat ispánságokat, és nem hülye állampolgárokat)
  DE GENERIKUM POLITIKUST, soha többet!!!!!!!!”
 • 4. szalamitolvaj 2011. március 19. 18:50
  „david meg teva patika
  nem semmi . már ide is betörtek a kékfehérek?
  amugy meg sok a hamis gyogyszer
  nagyot kaszál a gyogyszermaffia. sok balek meg szedi és fizet. balekokk.”
 • 3. varadipal 2011. március 19. 16:28
  „Generikum felírásért nem halt volna meg a kübekházai háziorvos. Thaiföldet meg csak fényképről látta volna.”
 • 2. Naívolvasó 2011. március 19. 15:48
  „Valahogy támogatni kellene a gyógyszergyárakat? Itt valaki beivott...”
 • 1. borcsokzsolt 2011. március 19. 12:59
  „Kapunk gagyi gyógyszert?
  Az nagyon jó lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma: munkanap

Magyarország - A március 14-i, hétfői munkanapot ma kell ledolgozni, a legtöbb hivatal azonban nem a… Tovább olvasom