Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

H1N1: intenzív osztályon fekszik egy szegedi orvos

Szeged - A szegedi körintenzíven kezelnek a H1N1 szövődményei miatt egy szegedi orvost is a múlt hét közepe óta – a nő lélegeztetőgépen van. Bár az egészségügyi dolgozók eddig nagyon ódzkodtak tőle, már körükben is egyre többen kérik a védőoltást.

Járványügyi érdekből látogatási tilalmat rendelt el tegnap késő délelőttől az összes szegedi klinikán Pál Attila. A klinikai központ elnöke ezt azzal indokolta, hogy bár Szegeden egyelőre nincs influenzajárvány, az országban igen.

Mint mondta, nem szeretné megvárni, hogy tömegessé váljanak a megbetegedések Szegeden is, és a látogatók esetleg megfertőzzék a klinikákon fekvő betegeket.

Információink szerint a szegedi belgyógyászati klinika intenzív osztályán kezelnek a múlt hét közepe óta egy szegedi orvost a H1N1-fertőzés légúti szövődményei miatt. A nő állapota súlyos, lélegeztetőgépen tartják.

A női klinika bejáratánál ez a felirat fogadta a látogatókat tegnap délelőtt. Fotó: Frank Yvette
A női klinika bejáratánál ez a felirat fogadta a látogatókat tegnap délelőtt.
Fotó: Frank Yvette

Ugyanitt kezelik azt a 40 éves terhes szegedi asszonyt is, aki nagyjából 3 hete szorul mesterséges lélegeztetésre, szintén a H1N1 szövődményei miatt. Úgy tudjuk, állapota azóta is változatlan.

Terjed a vírus

Hétfő reggelre – miután az ÁNTSZ szegedi laborja elvégezte a szükséges vizsgálatokat – kiderült, hogy több szegedi és vásárhelyi iskolában, óvodában is H1N1 miatt betegedtek meg gyerekek. Pozitív lett a szegedi Tarján III-ból, az Újvidéki utcai oviból, a vásárhelyi Németh László-iskolából beküldött egy-egy, illetve a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumból származó 2 minta. Úgy tudjuk, mivel nincs tömeges hiányzás az érintett intézményekben, egyelőre egyikben sem terveznek rendkívüli tanítási szünetet.

A körintenzívre került szegedi nő – aki üzemorvosként dolgozik, illetve alkalmassági vizsgálatokat végez – férje a makói kórház egyik szülészorvosa.

A makói intézmény vezetése szombaton látogatási tilalmat rendelt el a kórházban attól tartva, hogy az orvos elkapta feleségétől a vírust, és behurcolhatja az intézménybe. A férfit azóta – biztonsági okokból – szabadságra küldték, bár úgy tudjuk, nála semmilyen influenzás tünet nem jelentkezett.

Információnk szerint az üzemorvos – akinek nincs háziorvosi praxisa – nem volt beoltva a H1N1 ellen, a vírust egyik páciensétől kaphatta el. Nem vette föl a védőoltást az az ápolónő sem, aki a körintenzívre került kismamát kezelte: ő is megbetegedett, de szerencsére megúszta enyhébb tünetekkel. Úgy tudjuk – bár minden egészségügyi dolgozónak a kezdetektől ingyenes a vakcina –, a körintenzív munkatársai is csak azután vették föl a védőoltást, hogy a kolléganőjük is ágynak esett.

Az egészségügyi dolgozók oltástól való ódzkodása országos – sőt világszerte elterjedt – jelenség. November elejéig például Csongrád megyében még 30 százalékuk sem kérte a védőoltást, noha a „frontvonalban" dolgozva jelentős a kockázata, hogy elkapják a vírust.

Határozatlan ideig a makói szülészetre sem engedik be a látogatókat. Fotó: Tésik Attila
"Határozatlan ideig" a makói szülészetre sem engedik be a látogatókat.
Fotó: Tésik Attila

Több szegedi orvost kérdeztünk az elutasítás okáról, névvel egyikük sem akart nyilatkozni. Akik nem kérték, azt mondták: a magyar vakcina és a H1N1 körüli zavaros tájékoztatás számukra még szembetűnőbb volt, mint a laikusoknak – ezért zárkóztak el tőle. Aki fölvette, arra hivatkozott: eddig is mindig beoltatta magát, és soha semmilyen mellékhatást nem észlelt, ráadásul az általa is elismert szakemberek idén nagyon komoly járványt jósoltak – ő pedig hisz nekik. A legfrissebb adatok szerint egyébként már az egészségügyi dolgozók közül is egyre többen kérik a védőoltást.

Már csak részleges látogatási tilalom

A makói szülészorvos családjában történt megbetegedés miatt szombat este elrendelt teljes látogatási tilalmat tegnap délben részlegesen feloldották a makói kórházban. Az újonnan kihelyezett tájékoztatók szerint csak két részlegre, a szülészet-nőgyógyászatra, illetve a csecsemő- és gyermekosztályra nem mehetnek be a látogatók. Bakos Gáborné orvosigazgatótól megtudtuk: a lappangási idő alatt, ami körülbelül 10 nap, biztosan nem kereshetik fel a hozzátartozók a kórházban fekvő betegeket. Az orvosigazgató azt is elmondta, hogy szerencsére egyetlen kórházi alkalmazott sem fertőződött meg. A látogatási tilalmat óvintézkedésből vezették be, és előtte egyeztettek a tisztiorvosi szolgálat regionális igazgatóságával is.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. BabócsaiEugénia 2009. november 29. 20:49
  „Neszemetelj!
  Nálad pedig a 10 pont! :)”
 • 74. BabócsaiEugénia 2009. november 29. 20:42
  „"Nem vette föl a védőoltást az az ápolónő sem, aki a körintenzívre került kismamát kezelte: ő is megbetegedett, de szerencsére megúszta enyhébb tünetekkel."”
 • 73. Abakusz 2009. november 29. 08:07
  „Kedves bambi
  Ha már csak ennyi gondod van az oltással, akkor valószínű foglalkoztat a gondolat, hogy beoltasd magad.
  Ha szabad javasolnom, minél gyorsabban tedd, mert mint tudjuk, a védettséghez 2 hét kell. Addig próbálj meg nem megfertőződni.”
 • 72. bambinaXX 2009. november 28. 02:15
  „Már csak 1 bajom van az oltással: miért nem szűrik oltás előtt, h már túlvagyunk e rajta? Akkor ugyanis teljesen felesleges oltatni...”
 • 71. bambinaXX 2009. november 28. 01:28
  „71. Nem baj, h beoltottad magad. Te és még sokan mások így döntöttél - jól tetted. Legalább megnyugszol.
  DE: egész életedben ezt fogod tenni - évente???
  Elgondolkodtató: a háziorvos/gyerekorvos aláírat mindenkivel 1papírt, melyben nem vállalja a felelősséget az oltóanyagért - mert az Oltóanyaggyártó SEM vállalta!! eddig ez nem volt így...
  Probléma, h nem tesztelték teljeskörűen, csak mielőbb piacra akarták dobni. Úgy volt, h majd az Omnivest látja el a világot oltóanyaggal - csakhogy Moldávián kívül másnak nem kellett.. A "világban" már májusban gondot okozott a vírus (nem véletlen, h siettek), már akkor volt hőkamera Ferihegyen (e miatt)- ez a hiszti pedig ősszel tört ki nálunk. A legyártott oltóanyagnak is van szavatossági ideje és amint megjelenik egy új mutáns - a régi pláne nem kell a kutyának se..
  Viszont mostmár elég sokan beoltották magukat és a körzetorvosom szerint voltak panaszok(merthogy az immunrendszerünk nem 1forma), de semmi vészes. Szval: lett tesztelve az oltóanyag! :) Köszönjük!!!”
 • 70. flexsnake 2009. november 27. 16:50
  „jelentem élek még mindig, nem nőtt két fejem a vakcinától, nincs lázam, nincs semmi szövődmény. Igaz még tanulok járni az öt lábammal de hát na :)
  Büntetést fizetnek azok az orvosok akik nem hajlandóak beadni a vakcinát.”
 • 69. Lutetia 2009. november 27. 13:24
  „Abakusz, maximálisan egyetértek Veled.”
 • 68. Abakusz 2009. november 27. 11:11
  „Igen! Igazatok van. Az orvostudomány mai állása szerint jó eséllyel meggyógyítható a h1n1-es beteg.
  Viszont a matematika mai állása szerint 20.000 tamiflu nem elég 2.000.000 fertőzöttnek. Mintahogy 8 lélegeztetőgépre nem lehet 15 beteget fektetni. Azaz orvosilag lenne esély, csak matematikailag nincs.
  Mert a méret a lényeg.
  5 embert el tudunk látni magas színvonalon, 500-at már kihívásokkal 5.000-et nehezen, 50.000-et sehogy. Persze, ha te fekszel a lélegeztető gépen, akkor nagyobb az esélyed, mintha várólistán vagy. (Egyébként ezek a várólisták a dolog természetéből következően elég rövidek lehetnek.)
  A probléma az, hogy jelenleg 2 lélegeztető gépet foglal el H1N1-es beteg. Szegeden nincs is még járvány. És a gyógyító infrastruktúra jelentős része már le van foglalva.”
 • 67. Neszemetelj! 2009. november 27. 01:18
  „TAMIFLU ---> ha valaki nem oltatja be magát, akkor ez a gyógyszer megvédi a vírustól és a szövődményektől is.
  Kimondottan a H1N1-re és a madárinfluenzára fejlesztették ki!”
 • 66. Neszemetelj! 2009. november 27. 01:12
  „bambinaXX!

  Nálad az 5 pont!!!
  Jogos, és elgondolkodtató a daganatos betegségek halálozása, és a többi gyógyíthatatlan betegség.
  Elismerem, valóban létezik a vírus és szedi is az áldozatait, de nem jobban mint bármely influenza.
  Érdekes hogy eddig az USA-ban, Németországban, Angliában és Magyarországon kb.: 15-20% az oltási arány..., tehát ennek arányában nem sok az elhalálozási ráta..., szerintem, de én laikus vagyok ebben a témában.
  Az édesapám (63 éves) felvette az oltást mert 20 éve szívbeteg..., Ő így döntött, Én meg tiszteletben tartom és elfogadom a döntését!
  Azt viszont tudom hogy én nem oltatom be magam, mert nem akarom, és rajtam kívül több milliárd ember!
  Jövőre újabb oltóanyag kerül a piacra, utána még újabb, mert a vírus mutálódni fog 2-3 éven át.
  Nem szeretném a szervezetemet leterhelni minden szir-szar méreggel (nem dohányzok, nem piálok, nem kávézok, nem szedek semmiféle gyógyszert), akkor miért lövessek magamba mit-tudom-én-mit...!!!

  Ki tudja mi a jó? Nekem jelenleg ez a döntés a legjobb!!!

  Mindenkinek jó egészséget!

  C-vitamin és D-vitamin ---> http://www.tenyek-tevhitek.hu/d-vitamin-es-influenza.htm”
 • 65. bambinaXX 2009. november 26. 23:43
  „Drága Abakusz, ne értetlenkedjél. Ami közeleg (Ukrajna felől pl.), az nem a H1N1 - és nem tudni mi, így nincs ellene védőoltás. A H1N1 már itt van. Egy csomóan elkapták és túlestek rajta - mindenféle szövődmény nélkül. Csak ez nem hír. :(
  A H1N1 nem veszélyesebb, mint a szezonális influenza - ami évről évre szedi az áldozatait és okozhat tüdőbevérzést, valóban.
  Tudod, az oltásellenzőknek az a baja, hogy tudják: influenza eddig is volt, eztán is lesz és minden újabb mutáns ellen évről évre oltogathatnák magukat egész életükben. És ehhez nincs kedvük. Az influenza-elleni oltás KIZÁRÓLAG az adott törzs ellen véd, kb. 7hónapig (és csak 80%-os hatásfokkal). Nagyon sajnálatos, h vkinél durva szövődményei lesznek - de pl. vastagbéldaganat miatt naponta 16-an halnak meg-így ez sokkal veszélyesebb.. Ettől ki retteg???”
 • 64. Abakusz 2009. november 26. 22:24
  „Érthetetlen számomra!
  Közeleg egy komoly veszélyekkel fenyegető járvány. Van ellene védőoltás.
  Erre az emberek nagy többsége mindenféle mondvacsinált, légbőlkapott, áltudományos, zavaros érvrendszer (?) miatt nem akarja megvédeni magát és a családját.
  Ady szerint "Nekünk Mohács kell"
  Abszurd! A hozzászólások annak a cikknek a végén vannak, ami arról szól, hogy egy magát meg nem védő doktornő lélegeztető gépen van H1N1 fertőzés miatt. Erre a többség el kezdi bizonygatni, hogy milyen alternatív zöldséggel győzi le a járványt.
  Komolyan mondom, mint kos a síneken! "Majd én megmutatom annak a vonatnak!"”
 • 63. csillagpor 2009. november 26. 12:14
  „Mielőbbi gyógyulást kívánok a vírus által megbetegedetteknek!!
  Kíváncsi lennék azért arra, hogyha pl. a doktornő - aki most nagyon beteg -beoltatta volna magát és utána fertőződött volna meg , akkor vajon újságok címoldalára került volna-e???? Ez tényleg borzasztó!
  Mindenkinek figyelmébe ajánlom azt összeállítást, érdemes pár percet rászánni:
  http://www.nibiru.hu/egeszseg/090910h1n1.htm”
 • 62. geza 2009. november 26. 11:32
  „# 60. Igen ezaz. Az elején megrettentés a végén meg a bizonytalanság. Senki nem mond határozottan semmit....”
 • 61. csillagpor 2009. november 26. 11:12
  „Sokunkhoz hasonlóan iszonyatosan elegem van ebből a riogatásból!!!! Tessék mondani a többi betegségről miért nincs "kampány"? Hány halálos betegség van, amit csak úgy szinte nem is vesznek észre az illetékesek?? Pl: AIDS-garantáltan nemigen gyógyítható stb-stb. Egyik nap még azt olvassa az ember, hogy a H1N1 nem veszélyesebb, mint a közönséges influenza. Másnap felébred és ezt olvassa:

  "Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint előtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója.
  Mint kifejtette, a kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. "Nagyon intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében" - mutatott rá az immunológus.
  További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. "Közeli és valós a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevői is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok.""- itt a vége az idézetnek.
  Tessék mondani ez nem tömeghisztéria keltés?????? Igenis felelősek az ilyen nyilatkozatokat adók, a média és sokan mások, hogy az emberek bizalma odalett, és ma már azt sem tudja senki mit tegyen. Nem kell elfelejteni, hogy a védőoltás nem ad teljes védettséget, a mutációk ellen pláne-ami már elvileg bekövetkezett.
  Tessék már mondani, hogy miért nem hagynak már minden békén - mindenki tegye a dolgát szépen - pánikkeltés nélkül!!”
 • 60. Abakusz 2009. november 26. 11:12
  „Kedves géza!
  Ez az a cikk, ami így kezdődik?
  "A kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövődményeit sorolva Falus András mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdő sejtjeit, ami tüdővérzést okoz. "Nagyon intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdővérzés következtében" - mutatott rá az immunológus."”
 • 59. geza 2009. november 26. 10:20
  „"Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévő az állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentős. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késő lesz oltatni" - összegezte Falus András.
  forrás: hvg”
 • 58. geza 2009. november 26. 09:25
  „Megdöbbentő intézkedési ajánlást készített az ÁNTSZ a H1N1 vírussal kapcsolatban a bölcsődéknek, az óvodáknak és az iskoláknak. A tisztiorvosi szolgálat nem javasolja a járvány megelőzése miatti intézménybezárást, és tömeges megbetegedések esetén sem szorgalmazza a szünet elrendelését. A kormány elteszi ,,rosszabb időkre" a megmaradó vakcinákat.”
 • 57. bambinaXX 2009. november 26. 00:08
  „56! De tedd hozzá azt is: végy fel minden évben (évszakban), mindenfajta influ.vírus és különböző mutánsai ellen IS oltásokat - a hátralevő életed végéig. Mert ezek a vackok mutálódnak és a tavalyi oltás csak a tavalyi, szezonális ellen védett, ilyen az ezévi is.
  ÉS IMÁDKOZZÁL, h nem lesz káros mellékhatása, valamint nem betegedsz meg mástól sem...
  A HIT hegyeket tud megmozgatni. ámen
  Nem mellesleg:ma mondta a háziorvosunk, hogy az oltás csak 80%-os védettséget ad. Na, ezzel mihez kezdesz??”
 • 56. Abakusz 2009. november 25. 23:12
  „"Put your trust in God; but mind to keep your powder dry." ahogy Cromwell mondta.
  Azaz bízz Istenben, de tartsd szárazon a puskaport! Szedd a vitamint, a grépfrútmagolajat, wicca harmatot hited szerint,
  DE OLTASD BE MAGAD!
  Ne feledd, az oltás két hét múlva véd, és a két hét a szúrástól kezdődik, nem a tököléstől!”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordkoszorú a Dóm téren

Zala megyéből szállították a szegedi Dóm térre az ország legnagyobb adventi koszorújának többmázsányi fenyőág alapját. Tovább olvasom