Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Halászevics-ikrek: télen Szeged, nyáron Anglia

Évekig meghatározta Szeged sportéletét Halászevics Áron és Péter, akik nélkül nem lehetett utcai futóversenyt rendezni. Atlétikában, később a triatlonban és duatlonban jeleskedtek, országos bajnoki címek után a tanári pályát választották. Azóta viszont nem hallottuk róluk. Most az angliai Brightonban értük őket utol.

Az ikrek Angliában sem szakadtak el teljesen a sporttól. - Egy szabadidős cégnél trambulinnal, bungee jumpinggal és egy katapult jellegű dologgal foglalkozunk. Áron és Péter 6 évvel ezelőtt párjaikkal döntöttek a külföldi élet mellett, amely be is vált. Ráadásul semmilyen szempontból sem szakadtak el egymástól, ugyanis durván 200 méterre laknak egymás mellett - Egy évben 8 hónapot vagyunk kint, mivel ez szezonális munka, a telet itthon töltjük - magyarázta Péter.

A kétezres évek elején nem lehetett olyan futóversenyt tartani Szegeden, ahol a Halászevics-ikrek, Áron és Péter ne indult volna. Legyen az K&H Utcai Futóverseny vagy a Vivicittá Városvédő futás, a fiúk szinte kivétel nélkül rajthoz álltak, és majdnem mindig dobogón is végeztek. Általában az első két helyet váltogatták egymás között. Jó pár év eltelt azóta, a fiúkról alig hallhattunk valamit Szegeden: az ikrek ugyanis Anglia közkedvelt tengerparti városába, Brightonba tették át székhelyüket.

- Már csak a szinten tartás miatt és a magunk szórakoztatására sportolunk, a versenyzésnek már vége – kezdte mindjárt Áron, amikor arról érdeklődtünk, miért is nem hallhatunk róluk.

Fotó: Facebook
A trambulin kortalan - vallja Péter.
Fotó: Facebook

A fiúk atlétaként kezdték pályafutásukat, a specialitásuk a 800 és 1500 méter síkfutás volt, ahol számos országos bajnoki címet és helyezést szereztek. Később átpártoltak a triatlonra, illetve a duatlonra, ahol 2005-ben a ranglista harmadik és ötödik helyét szerezték meg. 2008-ig rengeteg versenyen szerepeltek, azóta viszont felhagytak az élsporttal. Édesapjuk, idősebb Halászevics Péter, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. sportszervezője korábban azt monda, fiai túlszárnyalták, emiatt viszont nagyon sajnálja, hogy a duatlon nem olimpiai szám.

- 2004-ben mindketten tanítani kezdtünk, Áron az Alsóvárosi Általános Iskolában, én pedig a Gedóiban - magyarázta Péter. - Ebben az időszakban még volt lehetőségünk rendesen felkészülni egy-egy versenyre, hiszen tanári állás mellett jutott idő délutánonként vagy akár reggel is edzeni. Ebben az időszakban viszont már nem pályaversenyeken, hanem kizárólag duatlonon és városi utcai futóversenyeken indultunk.

- Tavasztól őszig szinte minden hétvégénk foglalt volt - egészítette ki testvérét Áron. - 2008-ban viszont úgy hozta a sors, hogy Angliába kerültünk egy olyan munkahelyre, ahol korábban nyaranta már dolgoztunk. Emellett már nem tudtuk folytatni a versenyszerű sportot.

Fotó: Facebook
Áron mindenkinek segít.
Fotó: Facebook

Az angolok az ezüstnek is tudnak örülni

Gyurta Dani 2012-es olimpiai döntőjét vicces volt az angolokkal nézni. - Mi ugye Daninak szorítottunk, az egész angol pub pedig Micahel Jamiesonnak (angol úszó, aki Gyurta Dani mögött lett ezüstérmes Londonban - a szerk.). Amikor Dani elsőként ért be az angolok nem bánkódtak, mert lett egy ezüstérmük, senki nem szidta Gyurtát, se a magyarokat - magyarázta Péter. - Mondjuk lehet azért volt, mert az angoloknak akkor már volt 26 érmük, nekünk meg csak négy - szúrta közbe Áron mosolyogva.

Abban egyetértenek: nagyon büszkék arra, hogy az életformájuk a hivatásuk is egyben. Ezt mindketten fontos szempontnak tartották, amikor elhagyták az országot. Az első két évben még próbálkoztak a napi 12 órás munka mellett, hogy visszaállítsák azt a szintet, ami a profi versenyzéshez szükséges, de ez nagyon nehéz volt, így le is tettek róla. - Ha kihagysz egy nyári szezont, amíg dolgozol, akkor a téli alapozásnál szinte lehetetlen visszahozni tavaszra ugyanarra a szintre. Így be kellett látnunk, hogy ennek nincs sok értelme. Pedig a triatlonnak és az utcai futóversenyeknek nagy hagyománya van kint, a duatlont viszont nem nagyon ismerik - magyarázta Áron. Testvére hozzátette, utcai futóversenyeken azért hobbiszinten elindultak. Mint mondják, az ilyenfajta futósportnak azért ennyi év után kijönnek a kellemetlen velejárói az ízületekben.

Az angliai élettel kapcsolatban egyöntetűen vallják, kényszermegoldásként jött, de jó kényszermegoldásként, mivel kezdő tanári diplomával nehéz lett volna rendesen boldogulniuk itthon.

- Jól érezzük kint magunkat, de hosszú távra nem tervezünk. Sose érezzük azt, hogy Anglia igazi otthon lenne, a magyarországi élet, a barátok, a család nagyon hiányoznak. Ami engem még ennél is jobban kikészít, az a két évszak - mondta viccesen Péter. - Úgy van két évszak, hogy szinte nem is látod. Van egy tavasz, meg egy ősz, közte meg néha melegebb, néha hidegebb napok.

A sporttól a beszélgetés alatt sem tudtak elszakadni: hangsúlyozták, ha újra tanárok lennének, nagy hangsúlyt fektetnének a gyerekek motivációjára, hogy akár szabadidősporttal, akár sima "magába fordulós" futással üssék el az időt, és ne a tv előtt időzzenek. - Az angolok elhiszik, hogy jó vagy, ha jól reprezentálod magad. Ha nem, akkor csak annyit mondanak rád, keleti bevándorló. Ezt a tiszteletet az angolokban a sporttal is ki lehet vívni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

352 ezerért tréningezett öt városi cégvezető

Zelena András, a VTV volt vezetője úgy emlékszik, kommunikációs tréningen vett részt. Tovább olvasom