Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Hallgatók demonstrálnak az egyetemi épületért

Hallgatók demonstrálnak az egyetemi épületért
Szeged- Aláírást gyűjtenek és demonstrációt szerveznek a hallgatók az egyetem Petőfi-épületének felújítása érdekében. Az intézmény katasztrofális állapotban van: hulló vakolat, repedő falak és hiányos padló fogadja az ide érkezőket. Az egyetem azt mondja: nincs pénz felújításra.
„Elérkezett az idő, hogy felemeljük tollainkat a Bölcsészettudományi Kar ügyéért" – kezdődik az a felhívás, amelyet a BTK Hallgatói Önkormányzata fogalmazott meg.
 
Felemelték tollukat és hangjukat a hallgatók a lepukkant egyetemi épület felújításáért. Fotó: Kuklis István

Azért gyűjtenek aláírásokat, hogy az egyetem vezetésének figyelmét felhívják arra: tragikus körülmények között tanul a Petőfi-épületben sok száz diák. Bár az egyetemtől nem kaptunk engedélyt, hogy az épületen belül fotózzunk, a hallgatók sorra töltik fel a Facebookra megdöbbentő képeiket, amelyek látleletet adnak arról, milyen kép fogadja az ide érkezőket.

Plank Andrea  HÖK-képviselővel pedig mi is bejártuk a négyszintes épületet.
A 70-es években épült intézmény rozsdás ajtaján belépve már ki is derült: nem túlzás, amit a hallgatók mondanak. Van, ahol a kopott padló lyukasan tátong, a falakról pereg a vakolat, és több helyen reped. A szín mindkét esetben meghatározhatatlan, annyira mocskos és elhasznált felületekről van szó.

– A lift általában oda megy, ahova akar, nem oda, ahova kellene – mesélte Andrea, akivel ezek után inkább gyalog barangoltuk be az épületet. – A vizesblokkok a legszörnyűbbek. Állítólag a férfivécé a legkatasztrofálisabb, de a nőiben is van olyan, ahol például nem csukható az ajtó – mesélte. A lépcsőházban közben igazi tárlatvezetőként mutogatta az ablakokat, amelyek egyik-másik rétege több helyen is össze van törve.

– Bár az épületen kívülről is látszik, hogy milyen állapotban van – a minap még az omlásveszély felirat és kordon is volt az egyik részen, amit érthetetlen módon azóta leszedtek – szerettük volna, ha az egyetem vezetősége is észlelné a problémát – magyarázta Plank Andrea, miért kezdtek aláírásgyűjtésbe.

– A Szegedi Tudományegyetemen a bölcsészettudományi kar tömöríti a második legtöbb hallgatót, ők talán nem ezt érdemlik. Írtunk egy levelet is a rektornak, amelyben felsoroltuk, min kellene változtatni, ehhez csatlakozik a petíció. Mivel pedig az aláírásgyűjtés önmagában nem elég hatásos, a megmozdulás befejezéseként március 1-jén demonstrációval hívjuk fel a figyelmet a problémára.
Építési engedély már van, pénz nincs
Szajbély Mihály, a BTK dékánja elmondta: az egyetem vezetése is tisztában van azzal, hogy az épület állaga mára erősen leromlott, kívül és belül teljes körű felújításra szorul. – Már évekkel ezelőtt előkészületeket tettünk a felújításra. Több éve rendelkezünk érvényes építési engedéllyel arra az esetre, ha valamilyen infrastrukturális fejlesztési pályázat keretében megkezdődhet az épület teljes rekonstrukciója, ami a tervezői becslések szerint 285 millió forintot tenne ki. Egyelőre azonban ilyen lehetőség nem volt, pályázati forrás nélkül pedig nehezen képzelhető el, hogy érdemi változás következhet be.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz volt a gumigyárban

Egy szegedi gumigyárban keletkezett tűz vasárnap a kora délelőtti órákban. Az üzemben használt… Tovább olvasom