Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Hamis pénz került hozzánk - fizetéskor derült ki

Szeged – Bizonyára mindenkinek megfordult már a fejében postán való fizetéskor: mi történik, ha hamis pénz került hozzánk, és ezt csak fizetéskor, az UV-lámpás vizsgálat után tudjuk meg. Hogyan és hol kerülhetett hozzánk a megtévesztő bankó? Ki kárpótol minket, miután lefoglalták a hamisítványt?
Alig egy hónapja egy háromtagú bűnbanda nyomára bukkantak: Hódmezővásárhelyen és Mártélyon hoztak forgalomba hamis tízezreseket. A csoport egy eddig ismeretlen személytől szerezte be a hamisított bankjegyeket, majd néhány nap alatt igyekeztek túladni rajtuk. Akkor a vásárhelyi rendőrök tucatnyi hamis tízezrest foglaltak le, ezeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői ellenőrizték, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) viszont tovább folytatja a nyomozást, hogy megállapítsák: kik készítették a hamisítványokat.

– Minden rendőri szerv végez hamis bankjegyekkel kapcsolatos felderítést nyílt nyomozással, és titkos információgyűjtéssel is – mondja Szenti Szabolcs főhadnagy, a Csongrád Megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A felderítés azonban nem egyszerű, hiszen a legtöbb esetben a hamis pénzt forgalomba hozó személy nem ismeri a pénz forrását, magát a hamisítót, így nehéz eljutni ehhez az elkövetői körhöz.

Fotó: Segesvári Csaba
A legkisebb címletű bankjegyek is az UV-lámpa alá kerülnek.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nem rendelkezünk pontos adatokkal arról, hogy Csongrád megye egész területén milyen gyakorisággal bukkannak fel a postahivatalokban hamis bankjegyek, de Szegeden átlagosan havonta egyszer találkozunk ilyen esettel – állítja Harnos Csaba, a Szeged 1-es Posta vezetője, a PSZE Csongrád megyei tagcsoportjának elnöke. – Vannak olyan hónapok, amikor több hamis bankót próbálnak a rendszerbe juttatni, ilyenkor előfordul a havi 2-3 riasztás is, de tudni kell, a hamisítványok sosem nagy mennyiségben fordulnak elő egyszerre.

118 bankjegy volt hamis

2010. első kilenc hónapjában összesen 118 darab hamis pénz miatt indult nyomozás Csongrád megyében. Ebből 84 esetben a Szegedi Rendőrkapitányság illetékességi területén, de lényegében a megye minden rendőrkapitányságán előfordult ilyen eset 2 és 11 közötti hamis bankjeggyel.

A postavezető elmondta: a pénztárakban dolgozó alkalmazottaknak minden egyes papírpénzt UV-lámpával és szemrevételezéssel kell megvizsgálniuk, legyen az egy egyszerű sárga csekk feladása, vagy egy nagyobb pénzösszeg befizetése.

A hamisnak bizonyult pénzzel fizetők reakciója általában minden esetben ugyanaz: először meglepődnek, majd elkezdik visszakövetni a bankjegy útját, hogyan került hozzájuk. A pénzt persze azonnal bevonják, jegyzőkönyvet írnak az esetről, felveszik a befizető személyes adatait. – Ügyfeleinknek sosem azt mondjuk, hogy hamis pénzzel fizettek, hanem azt: a bankjegy hamis gyanús. A bevont bankók nem maradnak a helyi postán, Budapestre szállítják egy központi gyűjtőhelyre, majd átadják vizsgálatra a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) – mesél a lefoglalt hamisítványok útjáról Harnos Csaba.

Az MNB-nél pedig kezdődik a részletes bevizsgálás, hiszen az is elfordult már: a pénz nem hamis, csupán hibás. Kimosták, megsérült, megkopott. A vizsgálat eredményét az ügyben érintett postahivatal és az ügyfél is megkapja.

Befizetők sora – talán még nem is sejtik. Fotó: Segesvári Csaba
Befizetők sora – talán még nem is sejtik.
Fotó: Segesvári Csaba

– Fontos hangsúlyozni: nemcsak a pénz forgalombahozatal céljából történő utánzását vagy meghamisítását büntetni a törvény, hanem magát a hamis vagy meghamisított pénz forgalomba hozatalát is. Így, ha az, aki a hamis pénzzel fizet, és tudja, hogy a pénz hamis, maga is bűncselekményt követ el, még akkor is, ha nem ő készítette azt – mondja Szenti Szabolcs főhadnagy.

Kárpótlást nem kapunk, bűncselekmény áldozatai lettünk.

Vegyük észre a hét különbséget

1. A hamis ötezres bankjegy színe valamivel fakóbb az igazinál. Ezt persze csak akkor lehet észrevenni, ha van mellette egy eredeti ötezres is.

2. A hamis ötezresen a hologramos csík összefüggőbb felületű, amikor ráesik a fény. Az eredeti pénzen jobban elválnak egymástól az MNB feliratú lemezkék.

3. A vízjel a legárulkodóbb különbség. Ezt a legkönnyebb észrevenni, csak fény felé kell fordítani, és látszik, hogy a hamis pénzben nincs vízjel.

A vízjel a legárulkodóbb különbség.
A vízjel a legárulkodóbb különbség.

4. A hamis pénzben fémszál sincsen, ez is egy pillanat alatt kiderül, ha fény felé fordítjuk.

5. A papírpénz jobb felső sarkában található valami fura, hieroglifaszerű minta. Ha fény felé fordítjuk, kirajzolódik egy határozott körvonalú H-betű. A hamis pénzen a vízjelhez hasonlóan ez sem rajzolódik ki.

6. A vakoknak és gyengén látóknak a pénz hátulján kialakítottak egy domború azonosítót, ami az igazi pénzen kitapintható, a hamis pénzen viszont nem domborodik ki.

A hamis ötezres bankjegy színe fakóbb az igazinál.
A hamis ötezres bankjegy színe fakóbb az igazinál.

7. Szintén markáns azonosító az UV-lámpa alatt kirajzolódó újabb jel, amit viszont sima fénynél nem lehet látni, ezért ezt UV-lámpa nélkül nem tudjuk észrevenni, a pénztárakban viszont nagyon gyakran találkozunk ilyen készülékekkel.

A Life & Style gyűjtése

Olvasóink írták

 • 16. SADAF 2010. október 08. 07:18
  „Erről én is halottam (akkor még a kis p...el játszottál a homokozóba )de az sem tart ki örökké és nem minden hamisítói kör jut hozzá! A papírpénz ill. az egész pénzügyi rendszer tényleg elavult.”
 • 15. flexsnake 2010. október 07. 22:44
  „13. több ív bankjegypapír tűnt el, lehet akkor te még nem is éltél. Azért megsúgom, hogy az előző cégem is tudott vízjelet fémszálat nyomni a papírba, sőt speckó beléptetőkártyákban még textilszálak is voltak. Elavult a bankjegygyártás.”
 • 14. SADAF 2010. október 07. 17:49
  „Én is találkoztam hamis 5000 Ft-al évekkel ezelőtt a cikk 5. pontjába szereplő H betű nem passzolt össze átmenő fényben továbbá vízjel sem volt benne, alaposabban szemügyre véve sima volt a felülelete(dombornyomás hiánya) a hologrammos csík is fakóbb fóliából készült továbbá a bankjegy bal felső sarkában található "rozettában" surlófénynél (fény felé fordítva a pénzt kb.45 fokba megdöntve) nem volt olvasható felirat(ha jól emlékszek MNB felirat rajzolódik ki benne az eredetinél) UV alatt nem vizsgáltam. Javaslom hogy a bankjegyet fény felé fordítva az elsődleges hamisítás elleni (vízjel ill. H betű megléte)jegyeket mindig ellenőrizzük!”
 • 13. SADAF 2010. október 07. 17:27
  „flexsnake-A vízjel a dombornyomat ill. a fémszál kivitelezése költséges és nehéz kivitelezni profi nyomdatechnológia nélkül.”
 • 12. flexsnake 2010. október 07. 16:44
  „11. vigyél magaddal bankjegyvizsgálót, nekem itt lóg a kulcstartón, pici és olcsó.”
 • 11. azigazitrebitsch 2010. október 07. 13:37
  „Ez úgy lenne sportszerű ,ha nemcsak az átvételkor világítanák meg a lét,hanem akkor is mielőtt a kezünkbe nyomják,pl postán,áruházakban,benzinkutaknál, stb,s azt mi is láthatnánk.”
 • 10. husi 2010. október 07. 12:17
  „Fizessünk bankkártyával...”
 • 9. flexsnake 2010. október 07. 09:07
  „ki mondta hogy hamisban nem lehet fémszál és nem készülhet vízjellel,dombornyomással?”
 • 8. nyomdasz63 2010. október 06. 22:31
  „Épp ma telefonált rám az utánfutókölcsönzős,hogy lejárt ezressel fizettem. NEm vettem észre ! Vasárnap kaptam egy Magyar büfében a Cserkón. Holnap megyek,megnézem. Szerintem "bebuktam" ezer ft.-ot.”
 • 7. franzvon 2010. október 06. 21:37
  „Tyúkot???
  Én birkát akartam vóna venni, pedig titokba tevére vágytam!!!”
 • 6. rolee 2010. október 06. 21:19
  „Az én 54000-esemet is elvették, pedig annyira örültem neki, venni akartam belőle tyúkot :)”
 • 5. franzvon 2010. október 06. 20:16
  „Tőlem eccer elvettek egy harmincháromezerötszázhat forint , negyven filléres bankjegyet,aszonták hamis, én mög csak álltam ott pislogva...”
 • 4. mgabca 2010. október 06. 20:16
  „A dombornyomás - bár a vakoknak van, nem elégséges nekik ahhoz, hogy tudják, milyen pénz az...
  Ezt a Láthatatlan kiállításon mesélték az ottani vakok.”
 • 3. buliservice 2010. október 06. 15:57
  „én már kaptam hamis pénzt a tescoban!Reklamáltam elvették és hivták a rendőrséget,szerencsére a blokkon rajta volt a visszajáró összeg és igy nem ellenem indult nyomozás

  http://goo.gl/Mtjc”
 • 2. lamatic 2010. október 06. 15:44
  „"Kárpótlást nem kapunk, bűncselekmény áldozatai lettünk." töröld szemed szád, és örülj hogy nem csuknak le vagy nem büntetnek meg. amit ők nem tudnak megoldani te viszed el a balhét. alap...”
 • 1. Grabowsky 2010. október 06. 15:00
  „Tőlem elvettek egy ötven Euróst a CIB bankban, már két éve, azóta semmit se tudok róla, lehet hogy a pénztáros magánakciója volt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehervonat torlaszolta el az átjárót

Szeged - Hatalmas torlódás volt a Szabadkai úti vasúti átjáróban szerda kora délután: egy… Tovább olvasom