Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Haris Nadin énekli Mária Teréziát

Szeged - Magyarországi bemutatóval zárul az Armel-fesztivál versenyprogramja: vasárnap 19 órától a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház produkciójaként láthatja a szegedi közönség Roland Baumgartner Mária Terézia című új operáját. A címszerepet a döntő egyetlen magyar versenyzője, Haris Nadin énekli.
– Nagyon szeretem a darabot, mert Roland Baumgartner kellemes, első hallásra is befogadható zenét írt. Igazi neoromantikus, modern opera, szép melódiákkal. A komponista többféle stílust ötvözött, vannak benne filmzene- és musicalszerű részek, sőt még kubai ritmusok is. A zeneszerző roppant szenvedélyes ember, nagy élmény volt, amikor az egyik zenei próbánkat ő vezényelte Pozsonyban.

Haris Nadin egyedüli magyarként jutott a döntőbe.
Haris Nadin egyedüli magyarként jutott a döntőbe.

Mária Terézia szerepe összetett, nehéz, az opera a születésétől a magyarok királynőjévé koronázásáig mutatja be az életét. Óriási kihívás ez a feladat, wagneri és straussi nehézségűnek mondanám a szerepet. A 3. felvonásban kíván legtöbb erőt, amikorra már kezd fáradni az ember. Igyekeztem rendes hanggal, teljes erőbedobással próbálni, hogy hozzászokjak – mondja az opera címszerepét éneklő Haris Nadin, aki alig várja a vasárnapi fellépést; boldog, hogy sikerült bejutnia a döntőbe. A fiatal szoprán Nádor Magda növendékeként végzett a Zeneakadémián 2008-ban, közben francia–spanyol szakon bölcsészdiplomát is szerzett. Marton Éva, Hamari Júlia, Sass Sylvia mesterkurzusain is részt vett, több nemzetközi énekversenyen is sikerrel szerepelt. 2007-ben az Operaház ösztöndíjasa volt, fellépett a Figaro házassága Grófnéjaként, Kodály Székelyfonójában, repertoárján Mozart, Verdi, Puccini, Wagner, Strauss művei is szerepelnek.

Roland Baumgartner, a Mária Terézia című opera komponistája.
Roland Baumgartner
A Mária Terézia ősbemutatóját Ladislav Adamík rendezésében csütörtökön tartották Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színház társulatának tagjaival, a louisianai származású fiatal karmester, Paul Mauffray vezényletével – ő dirigálja a vasárnapi szegedi előadást is. A nagyszabású produkció nem a történelemkönyvek száraz stílusában mutatja be Mária Terézia 18. századát – a zenés színház grandiózus eszközeivel igyekszik megfesteni a Habsburg-ház egyik legnagyobb uralkodójának arcképét. A latin és német nyelvű előadást magyar és angol felirattal láthatja a közönség.

Bernstein tanítványa a komponista
Az opera komponistája, az osztrák Roland Baumgartner zeneszerzést, zongorát és trombitát tanult a bécsi konzervatóriumban, majd a Salzburger Musikschulwerk történetének legfiatalabb igazgatója lett. Bergsegen című balettjét a londoni Royal Ballet mutatta be. 1979-ben az USA-ba költözött, hogy Leonard Bernstein tanítványa lehessen. Bernstein tanácsára karrierjét szabadúszó karmesterként és zeneszerzőként folytatta. Főként oratóriumokat, filmzenéket, musicaleket, zenekari műveket, baletteket és operákat komponál. Több mint száz film, tévéfilm és filmsorozat zenéje fűződik a nevéhez. Legjelentősebb szimfonikus opuszát, a Missa Pacist az amerikai alkotmány megszületésének 200. évfordulóján mutatták be Philadelphiában. Leghíresebb musicaljét, a Sisit 1998 óta játsszák. Operát írt Az álmok háza címmel Hundertwasserről, Opera Mystica címmel Lutherről.

Olvasóink írták

  • 1. szegarazs2 2012. október 13. 12:49
    „"egyetlen magyar versenyzője, Haris Nadin"

    Először azt hittem, ez valami vicc.
    Ha nem írják, hogy magyar, soha rá nem jöttem volna. Csókoltatom a szüleit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vevőre vár: iskolaépület, motel, tiszti szállás

Több önkormányzati ingatlan – köztük egykori iskolák épületei, játékbolt, szálló, gyermekotthon, motel, tiszti szállás – is új gazdára vár. Tovább olvasom