Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Három kérdés, aki válaszol: aki válaszol: Soltész Miklós államtitkár

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Ezúttal Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt kérdeztük.
– Lesújtók a demográfiai adatok. Mit tesz a kormányzat a helyzet javítása érdekében?
– Egyrészt lelki értelemben igyekszünk az egyházak és civilszervezetek segítségével elfogadtatni, hogy a család a legjobb együttélési forma. Másrészt anyagi szempontból családbarát döntéseket hoztunk. Intézkedésekkel támogattuk például a hitelkárosultakat, átalakítottuk a családi adókedvezmények rendszerét, visszaemeltük három évre a gyest, járulékkedvezményt kapnak a gyesről visszatérő nőket foglalkoztató cégek. A munka nem áll meg, további intézkedések várhatók a családok megerősítése érdekében.

– Hogyan „exportálja" az Unió soros elnökeként az ország az idei család éve gondolatát?
– Európának is válaszokat kell találnia a demográfiai változásokra, ha hosszú távon biztosítani akarja a gazdaság, az oktatás, a nyugdíjrendszer fenntartását. Minden szóba jöhető fórumon és témakörben – legyen az a női esélyegyenlőség, a gyermekvédelem vagy a fogyatékosság területe – mi a családot állítjuk középpontba. E nélkül Európa nem lehet erős. Pozitív visszajelzés, hogy több ország, civilszervezet, tudományos kutató jelezte az elmúlt másfél hónapban, hogy örül a téma felvetésének.

– Ha most nem sikerül törvénybe iktatni a gyermekek után járó szavazati jogot, harcol-e érte a továbbiakban?
– Az alkotmányozással kapcsolatosan visszaküldött egymillió válaszlevélből az derül ki, hogy a nagyon nagy többség nem ebben látja a gyermekvállalás fontosságának kifejezését. A véleményüket tiszteletben tartjuk. Helyette a családtámogatási rendszer olyan pontjait fejlesztjük, amellyel a családalapítás és a gyermekvállalás erősíthető. Fontosnak tartom, hogy beszéljünk az abortusz kérdéséről, nem a tiltásáról, hanem a megelőzés fontosságáról.

Olvasóink írták

 • 3. jay_és_néma_bob 2011. április 07. 17:17
  „"Három kérdés, aki válaszol: aki válaszol: Soltész Miklós államtitkár"
  OMFG!
  nem olvasom el, mert ha így kezdődik az jót nem jelenthet...”
 • 2. deszkás 2011. április 06. 13:59
  „Soltész úr! A családok... és ezzel vége is a tudományának? Aztán pontositásként:alig egy millió. Amit én nem mondanék nagy sikernek mint azt önök teszik.Maradjanak inkább a 112/3-nál az jobban hangzik.A magas abortuszok száma nem biztos hogy a "sötétség" miatt van inkább azért mert szinte megfizethetetlen az antibébi tabletta az ösztönök viszont működnek.De ha mégis "sötétség" akkor hogy sikerült bespájzolni D. T.nek és a sztárséfnek.?”
 • 1. favágó 2011. április 06. 12:40
  „Újabb Ratkó korszak?:-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IH Rendezvényközpont: nincs nap esemény nélkül

2500, pályaválasztási tanácsra váró diák, 100 tagú gospelkórus a színpadon, sörözgető Faludy György. Tovább olvasom