Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Havas búcsú a nyárban

Szeged - Kétezren töltötték meg vasárnap a szeged–alsóvárosi ferences templom előtti teret a Havas Boldogasszony-napi nagybúcsú ünnepi szentmiséjén.
A szertartást Kiss-Rigó László megyés püspök celebrálta, majd ő vezette a templom körül a hagyományos körmenetet. A kétnapos ünnepre elsősorban szegediek és a környékbeli települések lakói gyűltek össze, de érkeztek zarándokok a Délvidékről és a romániai Szatmár megyéből is. Évszázadok óta ez a Dél-Alföld legnagyobb és legrégebbi vallási ünnepe, a szegediek és a városból elszármazottak fontos találkozóhelye.

Havas Boldogasszony-napi nagybúcsú Szeged-Alsóvároson a Mátyás téri templomban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)
A szegedi ferences templom anyatemploma a római Santa Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkorban az augusztus 5-i mise közben hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a hívek közé, így ragadt az ünnepen a népnyelvben a Havas Boldogasszony elnevezés. A rítus a templom eredetlegendájára utal: egy gyermektelen, gazdag házaspár templomot akart építtetni. Szűz Mária egy nyári éjszaka megjelent álmukban, és tudtukra adta, hogy oda építsék, ahol másnap reggel hó esik. Ez meg is történt az Esquilinus dombon. Itt épült fel a világ legnagyobb és leghíresebb Mária-temploma, Róma négy pápai bazilikájának egyike.

Olvasóink írták

  • 1. papsajt 2011. augusztus 08. 13:27
    „A mise megvolt,de hol a búcsú?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll a sor a röszkei belépő oldalon

Tovább nőtt a várakozási idő a Röszkei Autópálya Határátkelőhelyen a személyforgalomban befelé vasárnap délelőtt. A buszoknak is egy órát kell várniuk. Tovább olvasom