Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Házat örökölt a Tappancs

Szeged - Petőfitelepi házát hagyta a Tappancs Alapítványra egy idős asszony. Az állatvédők értékesíteni szeretnék az ingatlant, a pénzt fejlesztésekre fordítanák. Többek között egy hosszú kifutósort építenének – hálából az adományozóról, Kiss Béláné Aranka néniről neveznék el.
Folyamatosan 300 százalékos kihasználtsággal üzemel a Tappancs Alapítvány szegedi állatmenhelye. Míg a 2003-as nyitáskor 60 kutyának adott otthont a Tappancs-tanya, mára 270 eb él itt. Havonta több tucat bejelentés érkezik az állatvédőkhöz, várólistával dolgoznak: csak akkor tudnak újabb kutyust befogadni, ha egy másik gazdára talál. Egy nagylelkű állatbarát felajánlásának köszönhetően a közeljövőben változhat a helyzet. Kiss Béláné Aranka néni úgy rendelkezett: halála után a Tappancs Alapítvány örökölje petőfitelepi házát. Idén januárban zárult le a jogi ügyintézés, az alapítvány birtokba vehette az épületet.

Szerencsés Tilla a ház előtt, amelyet az alapítvány örökölt Kiss Béláné Aranka nénitől. Fotó: Schmidt Andrea
Szerencsés Tilla a ház előtt, amelyet az alapítvány örökölt Kiss Béláné Aranka nénitől.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nagy munka előtt állunk: óvnunk kell az épület állagát, gondozni a kertet, rendben tartani a házat. Korrekt vásárlói ajánlat esetén ugyanis a hagyatékot értékesítjük, és a befolyt pénzből egy nagy kennelsort húzunk fel, amelyet a nyáron telepített fasor mögé álmodtunk meg. Így egy kényelmesebb „kutyaotthont" hozhatnánk létre, ahol komfortosabb körülmények között élhetnének azok az ebek, akik örökbefogadásra várnak – magyarázta Szerencsés Tilla, a Tappancs Alapítvány kuratóriumi tagja. Kiemelte: nem a mindennapi kiadásokra szánják az adományt, hanem arra, hogy a pénzből valami maradandót hozzanak létre. Ezért is határozta el az alapítvány kuratóriuma, hogy a kifutósort Aranka néniről nevezi el.

Kennelkampány

Tavasszal indítja el a nagy kennelkampányt a Tappancs Alapítvány. Cégek felajánlásait várják, cserébe az adományozók örökbe fogadhatják az épülő kennelt, amire kis táblán kifüggesztik az örökbe fogadó cég nevét.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. baloghkatica 2011. február 15. 12:03
  „Szép dolog, hogy a tappancsra hagyta a néni a házat. Kár, hogy nem volt rokona... vagy más társadalmi kapcsolata...

  Fokszi: nem tűntem el, csak síelni voltam, ott nem volt kedvem csapongó-puderesekkel foglalkozni. Kicsit durva, hogy valaki arra próbál asszociálni, hogy bármi hátsó szándékom lenne a fórumozás kapcsán! A szabad vélemény nyílvánítás határain belül vagyok, ellenben 1-2 pitiáner csalóval szemben, akik között lehet, hogy állatvédők is lehetnek.

  + kíváncsi vagyok a tappancs vezetők vajon kire hagyják esetlegesen meglévő vagyonukat :D”
 • 26. Fokszi 2011. február 14. 12:58
  „Eltűnt baloghkatica most loki lesz a következő folyamatosan tappancsot ócsároló kommentelő? :)
  <moderálva> Tudom-tudom, semmi köze nincs hozzá, én meg paranoiás vagyok és összeesküvés-elméleteket gyártok :)

  Aranka néninek pedig ezer köszönet, isten áldja és nyugosztalja! Több ilyen ember kellene.”
 • 25. vmagdi 2011. február 13. 17:58
  „mindenkinek szive joga azt tenni a vagyonaval, amit akar,mi lenne ha a ti vagyonotok elosztasarol kezdenenk gondolkodni, hoyg te aztan nem erdmlitek meg, mas sokkal erdemesebb lenne ra... hihetetlen mennyire gyeremeteg idiotak akik ezt mint lehetsegest felvetik.
  Csaladom harom mas ember altal kidobott kutyat nevelget, raadasul elegge el nem itelheto modon minden adofizeto a csaladomban az adoja egy szazelekat a tappancsnak fizeti, ez igy volt, lesz es kesz, a masik egy szazalekot a krisnasok kapjak, bar nem vagyok krisna hivo, de szerintem a karitativ feladatoknal jobban helytall, mint barmely mas egyhazi szervezet, hozzajuk fordulo ehes embert ok meg nem kuldtek tovabb”
 • 24. fles2 2011. február 13. 11:02
  „14.vári és aki üzent nekem

  Én nem kritizálok,nemes gesztus volt a nénitől,de azt gondolom,hogy jobb helyre is mehetett volna az ingatlan.”
 • 23. Aranea 2011. február 13. 08:52
  „Az Orpheus Egyesület honlapján összesen 40 örökbefogadható egyed szerepel. Ez LÉNYEGESEN kevesebb, mint a Tappancs 300 kutyája. (A legrégebbi 2009. áprilisi. Hát igen, kizárt, hogy csak ennyi kutya került volna be hozzájuk, vagy mindegyiknek sikerült JÓ gazdit találni...)
  Sőt, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a cicákról, akik nem a menhelyen, a kutyák között vannak, hanem a Tappancs égisze alatt lelkiismeretes cicabarátok biztosítanak nekik ideiglenes befogadást, ápolást, ezer köszönet érte. Ők is komoly költséget jelentenek, bár nem a telephelyen találhatóak.
  Természetesen vannak az országban szép számmal állatvédelmi alapítványok, ez híven tükrözi azt, hogy az undorkodók kisebbségével szemben igenis úgy gondolják az emberek, hogy szükség van rájuk.
  És hogy miért a Tappancs és az Orpheus szerepel a Délmagyarban? Ők vannak helyben. Elég hülyén nézne ki valljuk meg, ha a pl. tatabányai v. mosonmagyaróvári szervezet kampányolna a Dél-Alföldön...”
 • 22. princeoftheport 2011. február 13. 08:31
  „20. Loki
  TANULJ MEG OLVASNI!!!!!!!!!!!!!!
  Ha eddig véletlenül nem lett volna előtted ismert, rögtön a cikk első mondataiban tisztázzák, miért nem tudják befogadni azonnal a "bepottyanó" ebet. Még egyszer a gyengébbek kedvéért - olvass figyelmesen.
  "Folyamatosan 300 százalékos kihasználtsággal üzemel a Tappancs Alapítvány szegedi állatmenhelye. Míg a 2003-as nyitáskor 60 kutyának adott otthont a Tappancs-tanya, mára 270 eb él itt. Havonta több tucat bejelentés érkezik az állatvédőkhöz, várólistával dolgoznak: CSAK akkor tudnak ÚJABB kutyust befogadni, HA egy másik gazdára talál."
  A másik alapítvány is szokott szerepelni, de mielőtt az Orpheus-t "valóban segítő (=kutyákat azonnal elszállító) alapítvány" névvel aposztrofálnád, tájékoztatlak, hogy ők a GYEPMESTERI telepet üzemeltetik (Algyőn) így KÖTELESSÉGÜK elszállítani a bejelentett ebeket a velük szerződésben álló településekről. Természetesen örülünk, hogy ők üzemeltetik a telepet, hiszen igyekeznek a kutyáknak gazdát találni, de (a Tappancstól eltérően!) náluk előbb-utóbb kivégzés vár a kötelező megfigyelési időn túli vagy saját gazdájuk által leadott senkinek sem kellő kutyákra.
  "Az EBRENDÉSZETI TELEP a kóbor és elhullott állatok begyűjtését végzi Szeged és szűkebb - tágabb környezetében"
  Információ: http://www.ebrendeszet.hu/

  A Tappancsnál ilyen nincs! Egészséges kutyát nem ölnek meg, akkor sem, ha kicsi fekete keverék, és már 5 éve gunnyaszt a menhelyen, mert a látogatók rá sem pillantva masíroznak el mellette. 300 kutyának számold ki csak a kajáját, ne többel, csak 5.000 Ft/hó/db, ivartalanítás mérettől függően 10-60 eFt. Oltás, féreghajtás. Vegyél elő egy számológépet! Matematika. Aztán számold ki, hogy pl. a TE 1%-od mennyi is? Mire elég?

  Jártál már mindkét telephelyen? Ismered mindkét szervezetet?
  Mert ÉN igen. Különbséget tudok tenni.
  A cikk vonatkozásában pedig Aranea pedig leírta az én véleményemet is, így azt nem akarom tovább ragozni.

  "A celebritás a fontos. Az állatvédelem győzikéje ez a tappancs...."
  Ahhoz, hogy felkeltsük és fenntartsuk az emberek érdeklődését az állatvédelem iránt, szükség van a folyamatos médiában való jelenlétre.”
 • 21. aqaba10 2011. február 13. 06:11
  „A Zalatnai is segíteni fog!”
 • 20. Loki 2011. február 12. 23:37
  „Hívd fel ezt a taponcsot, nincs befogadás, jaj nem tudjuk hová rakni az állatokat, de valahogy az adományok mindig elfogynak.... nem én vetettem fel, hogy valami, sőt semmi nincs rendben.
  Ugyanilyen alapon hűtőszekrényt lehet gyártani az eszkimóknak 1%ért....
  Az is elgondolkodtató, a dm kizárólag a tappancsot futtatja, a másik és valóban segítő alapítványt nem sztárolják. No igen, aki valamit is tesz az nem érdekes. A celebritás a fontos. Az állatvédelem győzikéje ez a tappancs....”
 • 19. CID 2011. február 12. 21:00
  „Nórikám : te nagyon átérzed a hányatott sorsú idősek problémáját. Ez nagyon-nagyon szomorú.”
 • 18. h375317 2011. február 12. 20:27
  „5. fles2 2011.02.12. 13:34
  Aranyos volt a gondolat és a cselekedett a nénitől.De egyet nem értek annyi szegény család van akiknek nagyobb szükségük lenne egy ingatlanra,miért nem ezeken a családokon segít sok egyedül élő megöregedő nyugdíjas?

  Talán többet kapott az állatoktól élete során, mint az emberektől...
  Jó helyre, és remélem jó kezekbe került az, amit maga után hagyott!
  Látva az emberi kegyetlenséget, amik történnek: állatkínzások, állatok megölése...szétvet az ideg...”
 • 17. Amazonas 2011. február 12. 20:16
  „Aranea megmondta a frankót, max. egyetértek vele!
  Loki, aztán te fogod gondozni a 270 kutyát?”
 • 16. kiokushyn 2011. február 12. 19:15
  „????”
 • 15. szpirigonzálesz 2011. február 12. 18:36
  „Nemes gesztus. Köszönet érte Aranka néni!”
 • 14. vári 2011. február 12. 17:55
  „fles2

  Senki nem akadályoz meg abban, hogy segíts a szegény családokon. Lehet, hogy teszed is, nem tudhatom.
  Van, aki az elesett embereken segít, van, aki a védtelen állatokon, a lényeg, hogy segít. Nem kritizálni kell, hanem követni a példáját.”
 • 13. Nórikám 2011. február 12. 16:55
  „5.fles2. Valószínű, hogy a néni magányosan élt, és annyi sok szegény család közül soha, senki nem nyitott rá ajtót, nem ajánlotta fel a segítségét, pedig lehet, hogy kérte, bár annál szemérmesebbek az idős emberek, mint hogy kérjenek. Nyílván, ha valaki segített volna neki, vagy csak annyit kérdezett volna néha:hogy tetszik lenni, arra hagyta volna a házat. De amikor elesel az utcán, és jól kikerülnek, vagy meg bámúlnak segítés helyett, ugyan minek az emberekre hagyta volna a házát? szerintem az állatokban nem csalódott.!”
 • 12. KolompárRómeó 2011. február 12. 16:50
  „Mivel nem egyenesági rokon a kutya, remélhető, hogy az állam valami illeték és egyéb címen a semmiért behajt majd pár millát.”
 • 11. vmagdi 2011. február 12. 16:28
  „Hogy miert nem emberekre hagyta az orokseget? a 10 hozzaszolasbol, egyik kedves forumozo tarsunk mar elore gyanusan meregeti a tappancsot, hogy hatha majd csal, lop hazudik, egy meg maris gazdasagi ellenorzest akar, kvazi a hozzaszolok egy otod resze olyan amilyen, hat ezert nem hagyta neni se a hazat emberre, en se hagynam emberre ha nem lenne csaladom... <moderálva sértő>”
 • 10. Celtis 2011. február 12. 16:09
  „7. Aranea: Én is csak annyiban árnyalnám a leírást, hogy azért nem kell, hogy az emberek 100%-ában csalódjunk. Elég bonyolult és összetett egy emberi élet, semmint megítélhetnénk, miért jut valaki egy adott sorsra.
  Másrészt tök úgy látom, hogy az alapítványoknak, civil kezdeményezéseknek pont az a lényegük, hogy mindenki arra szánhassa az energiáját, vagyonát, idejét, amit ő maga személy szerint fontosnak tart. Aki a szegény családok sorsát viseli a szívén, adakozzon nekik, és aki az állatokat, az pedig nekik. A lehető legdemokratikusabb dolog ez, mert ha az emberek 2%-át érinti meg az otthonról kidobott kutyák sorsa, akkor pont ennyien fognak erre a célra adományozni.
  Egymás nézeteit, értékrendjét kritizálni éppen ezért tökéletesen értelmetlen.”
 • 9. allegro 2011. február 12. 15:01
  „7. Aranea 2011.02.12. 14:50

  Teljes és kimerítő gondolatok. Nincs is mit hozzá tenni. Elvenni pedig kár lenne belőle.
  Csak cselekedni kellene ezek mentén mindenkinek a tőle telhető és elvárható módon. Egyének, intézménynek, államnak egyaránt.”
 • 8. Zotya100 2011. február 12. 14:56
  „Aranea: 100 %-ig egyet kell, hogy értsek Veled, -- sajnos.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollandiában táncol Árpád - Szegedi benzinkútról a világot jelentő deszkákra

Egy évig benzinkutasként dolgozott a 22 éves Kókai Árpád, mert táncosként nem kapott munkát. Már azt hitte, végleg lemondhat szeretett hivatásáról, amikor jött egy kiváló lehetőség. Tovább olvasom