Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Helyi védettséget kaphat az I-es kórház parkja

Szeged - Helyi védelem alá kerülhet az I-es kórház parkjának egy része, valamint a védőnőképző területén található két mocsárciprus. Hogy ki lehet-e vágni védett fát? Igen, amennyiben kiemelt közérdekről van szó.
A június 22-i városi közgyűlésen módosítják a képviselők a Szeged város helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló rendeletet. Utóbbiba tartoznak a fák, fasorok és parkok. Védett terület például a Maty-ér és a dorozsmai Nagy-szék, valamint a Széchenyi, Dugonics és Honvéd tér, de védettek a Tisza Lajos körúti ostorfák, a Mátyás téren álló mocsárciprus vagy a Takaréktár utcai páfrányfenyő is.

– A mostani előterjesztés azonban nem elsősorban arról szól, hogy milyen új területeket nyilvánít védetté a város, hanem a tíz éve fennálló rendelet felülvizsgálatáról – mondta lapunk érdeklődésére Szentistványi István. A közgyűlés városkép- és környezetvédelmi bizottságának LMP-s elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a védelem alatt álló területek és emlékek száma is bővülhet. Így például az I-es kórház parkjának és az újszegedi liget területének egy része, valamint a védőnőképző területén található két mocsárciprus kerülhet helyi védelem alá. A vadaspark és a Maty-éri természetvédelmi terület egy része viszont kikerülhet a védelem alól – mondta az elnök.

Fotó: Schmidt Andrea
Védett lehet a kórházkert.
Fotó: Schmidt Andrea

Szentistványi közölte: az előterjesztés olyan általános kezelési tervet is tartalmaz a fasorok, parkok és egyedi fák esetében, amelyek megfogalmazása szerint kiüresítik, értelmetlenné teszik a helyi védelmet. – Tavaly ezért a két érintett szakbizottság – a városkép- és környezetvédelmi, valamint a városüzemeltetési bizottság – javaslatára a közgyűlés nem támogatta ezt az előterjesztést, és további egyeztetéseket javasolt. Bár ezeket lefolytattuk, gyakorlatilag ugyanazt az előterjesztést, kezelési tervet nyújtották be a képviselőknek, mint tavaly – mondta az elnök.

Kérdésünkre, ki lehet-e vágni a helyileg védett fát, fasort, lehet-e építkezést indítani a védett területen, Szentistványi azt válaszolta: a hatályos rendelet szerint amennyiben kiemelt közérdekről van szó, el lehet térni a kezelési előírásoktól. – Az utóbbi időkben ezen az alapon hagyták jóvá az érintett bizottságok a védett Dugonics tér szinte teljes rekonstrukcióját vagy az Agóra Gogol utcai bejáratánál lévő védett japánakácok kivágását. Ha a jelenlegi tervezet átmegy a közgyűlésen, ugyanezt megtehetik például az újszegedi liget esetében is – mindenféle kiemelt közérdek nélkül is –, ha az ott illetékes kertészeti tervező ezt úgy gondolja jónak, és a koncepciót el tudja adni a városnak. Ha viszont ez így működhet, akkor semmi szükség a helyi védelemre – mondta a városkép- és környezetvédelmi bizottság elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 ezer könyv a Csillag börtönben

Véres krimiktől a lexikonokon keresztül a saját életüket bemutató műig választhatnak könyveket a szegedi Csillag börtön elítéltjei. Tovább olvasom