Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Hiánycikk az elsősegélydoboz

Szeged - Hiánycikk lett az autókba való elsősegélynyújtó-csomag a szegedi patikákban. Az autósok pánikba estek, mert az országos médiában megjelent: a lejárt szavatosságú doboz több tízezer forintnyi bírságot vonhat maga után.
Hisztériaszerűen futott át az országon: ha a rendőrök közúti ellenőrzésnél a személygépkocsi vezetőjétől elkérik az autó elsősegélydobozát, és annak hároméves szavatossága lejárt, több tízezer forintnyi helyszíni bírságot szabhatnak ki.

A szegedi patikákban emiatt rekordgyorsasággal fogy az egységcsomag. – Annyi dobozt adtunk el az elmúlt pár napban, mint korábban egy év alatt – mondta Zoltai Attiláné. A Csongor patika vezetője elmondta: azt a tíz-tizenkét dobozt, amilyük volt, pillanatok alatt elkapkodták. A Csongorban egyébként 2500 forintot kértek csomagjáért. – Kicsit drágább, mint korábban volt, de az embereket nem érdekelte. Féltek, hogy megbüntetik őket a rendőrök. Teljesen kifogytunk a dobozokból, ráadásul a nagykereskedésekben is hiány van belőlük – beszélt a gyógyszerész a szabadáras termékről. Az Aranyoroszlán patikában például 4000 forintért árulják darabját. – Amíg egy évvel ezelőtt egyet sem adtunk el belőle, most egy nagy vállalat sokat rendelt, és szépen fogyott az egyéni vásárlók között is – mondta Szabó Mátyásné.

Három év alatt lejár a szavatosság. Fotó: Schmidt Andrea
Három év alatt lejár a szavatosság. Fotó: Schmidt Andrea

– A lejárt szavatosságú elsősegélynyújtó doboz a közúti közlekedés rendjének kisebb fokú megsértését jelenti. Nem ennek ellenőrzésére fektetjük a fő hangsúlyt. Sokkal inkább a baleseti veszélyt jelentő szabálysértések kiszűrése a célunk – mondta Radics Róbert. A CSMRFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője nem tudta megmondani, hogy kollégái bírságoltak-e, és ha igen hányszor autósokat a megyében. – Ebben az évben eddig nyolc-tízezer helyszíni bírságot szabtunk ki, de nem vezetjük külön, hogy ebből mennyi volt az elsősegélydoboz szavatosságának lejárta miatt – közölte a hadnagy. Alapesetben egyébként kollégáikra van bízva a döntés: ellenőrzik-e a dobozokat.

– A rendőr figyelmeztetheti a járművezetőt a szavatosság lejártára, de alkalmazhat 3 ezertől 20 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is, vagy feljelentést tehet ellene, ami akár 30 ezer forintjába is kerülhet a szabálysértőnek – magyarázta Radics őrnagy. Hogy egyébként mi romolhat meg az egységcsomagban?

Cserjés Andrea, a mentőszolgálat régiós vezetője elmondta: a gumikesztyűnek például az anyaga fárad el, míg a steril géz bontatlan állapotban is elveszti három év alatt a sterilitását. Ahogy belenéztünk kollégáink többségében lejárt szavatosságú elsősegélynyújtó dobozaiba, megállapítottuk: egyedül a biztosítótűk lehetnek azok, amelyek kiállhatják a három év próbáját.

B típus kell a gépkocsikba

A gépjárműtartozékok felsorolását és a velük szemben támasztott követelményeket az 5/1990 KHVM és a 6/1990. számú KÖHÉM-rendelet tartalmazza: elsősegélydobozból személygépkocsi, tehergépkocsi, oldalkocsis motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű, valamint a kizárólag menetrendszerű helyi járatban közlekedő autóbusz esetén B típusú szükséges, mely a lejárati idejéig, három évig használható fel. A dobozban egyébként ugyanannak kell lennie, csak kicsiben, mint egy mentőben. Például steril, illetve nem steril géznek, fertőtlenítőszernek, ollónak, gumikesztyűnek és háromszög kendőnek.

Olvasóink írták

 • 8. egy 2008. június 13. 14:46
  „sylvi69!
  Én elmentem a patikába, és kicseréltettem a lejárt dolgokat. 2500 Ft-ra jött ki. Inkább vettem 1600 Ft-ért egy újat a patikában...
  Igazándiból ha elolvassa mindenki figyelmesen a cikket, 1990-ben hozták a rendeletet, tehát azóta kötelező... Eddig (régebben) is nézték a rendőrök, de csak annyit mondtak, hogy cseréljem ki, figyelmeztettek, de büntethettek volna érte.
  A média hatására én is megnéztem a dobozomat, aztán vettem egy újat, mert 1998-ban lejárt, persze nem volt még felbontva... És az sem mindegy, hogy 1600 Ft, vagy legalább 3000 Ft ...
  Felesleges sírni rajta, mert kötelező régóta, tehát nem új keletű dolog.
  antirendőr!
  Egyik rendőr ismerős megmutogatta az egyik skodát. Megmondom öszintén, én is kérdeztem egyből a kötelező tartozékokat...
  Meg volt mindenük...”
 • 7. antirendőr 2008. június 13. 12:26
  „Kiváncsi lennék, hogy a rendőrautókban ki vannak-e cserélve ezek a dobozok? Illetve követi-e szavatosságát valaki? És őket ki bünteti meg ha valami nincs rendben a kocsiban????”
 • 6. Mementomori 2008. június 13. 10:51
  „Ez is csak egy csodálatosan megkreált sáp, a kiadás újabb formája amire ha nem áldoz az ember vagy megszívja, vagy sem...”
 • 5. Balogh Gábor 2008. június 13. 10:43
  „ez hasonlít a kötelező égőkészlet esetéhez ! Mondjuk az új járgányokban már csak a szervízben lehet izzót cserélni . . .
  bégé”
 • 4. pityesz76 2008. június 13. 09:20
  „ez is csak az elsösegélydoboz-gyártok jol megszervezett marketing fogása.......”
 • 3. illvill 2008. június 13. 07:03
  „már a kötszer is hiány cikk a patikákban.....”
 • 2. sylvi69 2008. június 13. 06:23
  „Nem kell az egész dobozt kicserélni, elég csak a benne lévő, lejárt szavatosságú termékekből újat vásárolni, és azzal feltölteni a dobozt. Így még talán olcsóbban is, ráadásul kötszert mindig lehet kapni, az nem hiánycikk.”
 • 1. maci52 2008. június 13. 06:11
  „Eltudom képzelni kedves Lukács tábornok úr és arany csapata amint amint az ön,vagy önök neje ilyen helyzetben kiszáll a kocsijából,műtősruhát vált,bemosakszik ,kesztyűthúz , szikét,tampont,szívást kér! A fiúk meg kávéznak az AGIP kúton.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autósok, biciklisek, gyalogosok is vétenek a KRESZ ellen

Szeged - Ha toporgunk, meglesz a böjtje – tanácsolják a szegedi közlekedők a bizonytalankodó… Tovább olvasom