Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

Hitelre viszik a benzint a betegszállítók

Csongrád megye - Hitelre, kannában hordja a benzint két szegedi betegszállító cég, hogy működni tudjon. A megemelkedett benzinárakkal nem bírtak: nem tudták rendezni a számlát, így letiltották benzinkártyájukat. Szegeden kétszer akkora lenne az igény betegszállításra, mint amennyit a cégek teljesíteni tudnak.

Az egekbe szökő benzinárak miatt vészharangot kongatnak a betegszállítók. Az újszülöttmentők után immár ők is azt mondják: elképzelhető, hogy bizonyos feladatokat nem fognak tudni ellátni, a hónap végére ugyanis nem marad pénz tankolni. Éppen ezért a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete újabb segítséget kért a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól és a Gazdasági Minisztériumtól. Tavaly két alkalommal kaptak támogatást a többletköltségek fedezésére, ám a folyósított összegek csak 50 százalékban tudták fedezni a szervezetek tényleges kiadásait. A hiányzó pénzt akkor a betegszállító szervezetek a gépjármű-amortizáció pótlására szánt összegből, valamint hitelekből fedezték.

Az egyesület számításai szerint ahhoz, hogy a tavalyi évi elmaradást és az idén kieső összeget is kompenzálni tudják, országosan 800 millió forintos támogatásra lenne szükség.

– A betegszállító cégek már kimerítették minden lehetőségüket. Nem kapnak hitelt, hatvan napon túli tartozásaik vannak, tartalékuk viszont semmi. Már nem tudnak hova nyúlni, hogy működőképességüket megtartsák – mondta el Tanács Róbert, az Országos Betegszállító Szolgálat Csongrád megyei szervezetének vezetője. – A kisebb vállalkozások már leálltak. Szeged még tartja magát, viszont feleakkora kapacitással dolgozik a négy cég, mint amekkora igény lenne rá. A hónap végére kettő közülük így is ellehetetlenült.

Betegszállító autó a Szemészeti klinika előtt. Fotó: Frank Yvette
Betegszállító autó a Szemészeti klinika előtt.
Fotó: Frank Yvette

Tanács Róbert elmondta: az év eleji drasztikus benzináremelés csak ennek a két cégnek félmillió forintos többletkiadást okozott. – A hónap végéig kellett volna kiegyenlítenünk az üzemanyagszámlát, de a teljes összeget nem tudtuk kifizetni, ezért letiltották a kártyáinkat. Hogy még működni tudunk, az annak köszönhető, hogy az egyik benzinkút hitelre ad nekünk üzemanyagot. Kannákban hordjuk az autókba a benzint – el lehet képzelni, milyen nehézkes és megalázó helyzet ez. S hogy erre is meddig van lehetőségünk, nem tudni. Egy biztos: több mint egy hétig ez lesz az egyetlen megoldás: február 6. előtt nem állítják vissza a kártyákat.

Hogy utána mi lesz, Tanács Róbert is csak találgatni tudja. Ha egy hónap alatt félmilliós többletkiadás keletkezett a benzináron, a jövő hónapban mennyivel lesz még ennél is nagyobb a számla? Egyben biztos: ahogyan a többi cég, a szegediek is kiköltekeznek nagyjából a hónap közepére.
Szerinte már évek óta tart a lejtmenet: a finanszírozás nem a működési költségek szerint történik. – Száz forintot kapunk kilométerenként, ebből 40 megy el benzinre. A maradék 60 forintból kell minden mást kigazdálkodni, bérektől az amortizációig. Ennyi pénzből dobozt sem lehet szállítani, nemhogy beteg embereket.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. racionalitás? 2012. január 25. 19:44
  „22. macs 2012.01.25. 18:25

  Látom figyelsz..orbanisztán-azaz viktátoria az egyenlő esélyek országa.”
 • 22. macs 2012. január 25. 18:25
  „Javaslom, hogy a betegszállítók nézegesség a pályázatokat, mert lehet, hogy találnak valamit. :-)
  Én ezt találtam:
  "Sok fogorvos eltátotta a száját a most megnyíló uniós pályázat láttán. A meglepetést nem az okozta, hogy vállalkozásaik az Új Széchenyi-terv keretében összesen 4,5 milliárd forint támogatást nyerhetnek el, zömmel eszközvásárlásra és piacfejlesztésre, hanem az, hogy a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szokatlan feltételt agyalt ki: csak az pályázhat, aki részt vesz a ,,fogászati turizmus területén innovációs hálózatot létrehozó Magyar Fogászati Turizmus Programban". A költségvetés tartalékából néhány nap múlva meg is érkezett egymilliárd forint a fejlesztési minisztérium turisztikai célelőirányzata számlájára. Csakhogy rögvest kiderült, hogy a fogturizmus fejlesztésére frissen létrejött cégcsoport társtulajdonosa az Orbán család fogorvosa, Bátorfi Béla."
  http://hvg.hu/itthon/20120125_orban_fogorvosa_batorfi_bela”
 • 21. racionalitás? 2012. január 25. 16:57
  „18. dokmed 2012.01.25. 14:58

  Igazad van.Én spec ennyit fizetek-nem kell nyugdíj innen-azt a pénzt-amit be kéne fizetni minimálbér után ---inkább elrakom....de:
  a nejem in hunnia keres főorvosként nettó 400 eurot...látod-hiába hajtom-hogy menjünk el innen---fél a nyelvtől...még-de már nem sokáig remélem---szóval ebből ő nem tudna kifizetni 600 eurot....ÖRÜLJ NEKI HOGY KINT VAGY-ÉN IS MENNÉK...UNDOROM VAN....NEM KICSIT NAGYON.

  AMIT ÍRTÁL-ANNNYI LESZ...6390....azt mind megkaphatják tőlem....de a lényeg-hogy kint az autók-40%-kal olcsóbbak-mint itt......és nincs írigy.”
 • 20. juriska 2012. január 25. 15:57
  „12. dokmed 2012.01.25. 11:04
  Szerintem senkit nem érdekel, hogy tőled mennyit vonnak le a németek. EBBEN az országban mindenki azt szeretné, ha némi rálátása lenne, hogy hová is megy el a pénze. Nem a taxira volt kisarkítva a véleményem, szomorú, hogy csak azt vetted le belőle. Egyébként mégegyszer elmondom, igenis sokszor taxinak használja Mari néni, Pista bácsi stb. a betegszállítót, hamarabb végez az orvosnál, még van ideje a piacra is kimenni. Természetesen tisztelet a kivételnek, sajnos, nagyon sok a beteg is. Csak az indokolatlan pazarlásra szerettem volna rávilágítani. Talán ha az irányításuk visszakerül a mentőkhöz, javul a helyzet. Nyilván ezért hőbörögnek legjobban.”
 • 19. dokmed 2012. január 25. 15:34
  „18. dokmed 2012.01.25. 14:58
  Ja, bocs:
  "Egészségügyi Járulékról" írtam természetesen. A TB- ben benne van a nyugdíj, munkanélküli ellátás is.
  Szóval havi 6390 Ft- os EÜ- járulék- az semmire sem elég- főleg, hogy csak 3,5 millióan fizetnek.”
 • 18. dokmed 2012. január 25. 14:58
  „17. racionalitás? 2012.01.25. 14:06
  Az 5500 Ft- ami idéntől amúgy 6390 Ft-ra emelkedett- mióta TÖBB havi 160 EUR- nál????
  160 * 300= 48.000 Ft.
  Az kicsit több, mint amennyit itthon az átlag befizet- és ugye csak 3,5 millió FIZET.
  Egyébként meg persze- tőlem 600 EUR-t vonnak havonta a németek....
  Ennek ellenére sose szeretnék kórházba kerülni- bár itt sokkal jobb a kórházak állapota- de ettől függetlenül egészségesen élek, mozgok, stb.
  Kórházba kerülni sehol sem leányálom, akármilyen jó az egészségügy.”
 • 17. racionalitás? 2012. január 25. 14:06
  „12. dokmed 2012.01.25. 11:04

  sajna hunniában több a tb mint pl németben ott már havi 160 euroért lehetsz tb-s...az kétharmada a hunniai minimálbéres elvonásnak...na ez a baj...én is nemsokára csak havi 5500-t fogok fizetni....támogassa viktátort aki akarja..”
 • 16. jonathan 2012. január 25. 13:16
  „Gyurcsány az oka ;)”
 • 15. Együgyű 2012. január 25. 11:52
  „Hitelre viszik a benzint a betegszállítók
  Most mi a baj polgártársak!
  Nem rólatok van szó! Csak a betegekről! Azok meg hulljanak (Hiszen a férgeseinek hullani kell!), hiszen a társadalom elesettjei közül valók. Azok már semmire nem fogják várhatóan vinni! Mondhatják egyesek. Csak arra vigyázzatok ti ne legyetek betegek és elesettek, de lehet, hogy a nélkül is azok lesztek. Örüljetek azonban, hogy egyeseknek Merci, luxus terepjáró, AUDI. Skoda Szuper bika ingyen és bérmentve rendelkezésükre áll! A vállalkozásokért ne aggódjatok! Egyesek tönkre mennek és létre jönnek ujjak! Ez a kapitalizmus!”
 • 14. Én2 2012. január 25. 11:49
  „Szerintem még álljatok ki a kormány mellett majd látjátok.Nem kiállni kellene hanem leváltani, hiszen teljesen, tudatosan tönkre teszi a kis embereket.”
 • 13. Kulik 2012. január 25. 11:13
  „6. Commander-V2 2012.01.25. 08:32

  Sok köze nincs a kettőnek egymáshoz de, mindegy is...”
 • 12. dokmed 2012. január 25. 11:04
  „11. juriska 2012.01.25. 10:15
  És szerinted Nyugaton mennyi TB-t fizetnek az emberek ezért?
  És mennyien a teljes lakosságból?
  Hát nem annyit, mint Te. És kb a lakosság min. 40-50%-a fizet is rendesen.
  Nagyon okos vagy- nem is értem a taxi miért nem jutott eszébe senkinek sem- sőt akkor már limuzin meg külön helikopter...”
 • 11. juriska 2012. január 25. 10:15
  „Az egyik évekkel ezelőtti statisztika szerint az egyik szolgáltató napi 2000(!!!) km-t futott, és nem tűnt fel az egészségbiztosítónak, fizette szépen a milliókat kifelé, egyesek pedig gyönyörűen meg is gazdagodtak belőle. Van olyan ország (pl. Ausztria), ahol a taxi is be van vonva a betegszállításba, a járóbetegek szállítása után pénzt kapnak az ottani OEP-től. Itt miért nem lehet megcsinálni valami hasonlót? Azt is meg lehetne nézni, hogy mennyire (nem) gazdaságos a betegszállítás: egy irányba megy pl. 2 autó 1-1 beteggel, át kellene vizsgálni a dokumentációt is, mennyire indokolt ez a fajta "taxi" stb. Éveken keresztül senkit sem zavart a pazarlás, most már savanyú a szőlő....”
 • 10. Qllancs 2012. január 25. 10:05
  „Ide nem jut pénz, de ami sokkal fontosabb a képviselők, politikusok üzemanyag kártyája SOHASEM fogy le !!!!
  Igen a háziorvoson múlik kinek rendeli meg a betegszállítót. Én is jártam velük egy párszor, járókerettel nem tudtam volna buszozni 60 km. rt, mindig tele volt a kocsi idős beteg emberekkel. Egyszer pénteki napon elvittek, majd ott is hagytak ,hiába telefonáltam a központba--senki nem vette fel a telefont már du. Hiába vártam v. ott alszom a rendelő folyosóján, v. taxival megyek haza, 7000.-ftért. itt tettem. Majd reggel felhívtam őket : és nagyon udvariatlanul, dúrván elküldtek --mikor reklamáltam amiért otthagytak -- " Ők nem taxi --akkor mennek ha ráérnek...." Többet nem is kértem őket. Ismerős pénzért hozott--vitt utánna.”
 • 9. eljensokaszeged 2012. január 25. 09:54
  „pazarlás a betegszállítás. 2008 óta csődben vannak. megírta a dm. úgyh ennyi. aki nyavalyog annak semmi baja, régi bölcsesség.

  http://www.delmagyar.hu/kecskemet/kuzd_a_betegszallitas_a_magas_uzemenyagarakkal/2259882/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/sporolnak_a_betegszallitok_-_orakat_varnak_rajuk_a_betegek/2255333/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/rossz_emeleten_kerestek_bako_jozsefnet/2234806/
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/orszagos_betegszallito_szolgalat_tulelheti_a_betegszallitas/2193925/
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/krizisben_a_betegszallitas/2189208/

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/csod_szelen_a_megyei_betegszallito_cegek/2060766/”
 • 8. dokmed 2012. január 25. 09:43
  „"Sürgős orvosi ellátásra" a mentőszolgálat van.
  Más kérdés, hogy Magyarba mindenkinek minden sürgős, ugye...
  Kellett a ZsOL- részvényekre 500 milliárd, ha még a benzinárat sem tudják legalább féken tartani.
  <moderálva>”
 • 7. szandokán 2012. január 25. 09:39
  „Ha Réthelyi Miklós hozzátartozóját kéne sürgősen orvosi ellátásba részesíteni ,kívánom neki,hogy várja ki a sorát amig jön érte a betegszállító,mert éppen üres a tankja.”
 • 6. Commander-V2 2012. január 25. 08:32
  „Majd jön a szobros Gyimesi és teremfocira 20 milliót követelő Kohári, megoldják zsebből.”
 • 5. Admin07 2012. január 25. 08:24
  „No problem! Matolcsy bácsi majd megoldja!”
 • 4. lamuria 2012. január 25. 07:42
  „le kell valtani a kormanyt -- ENJI ..!!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torma házhoz viszi az Abigélt

Minden feladatot komolyan és kihívásnak vesz Bánfalvy Ági színművész, aki egy gyerekeknek szóló… Tovább olvasom