Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Hófúvás: gyorsan jött, gyorsan ment, de a szél marad

Meglepte Szegedet a hirtelen jött hó szerda késő délután, mint ahogy az egész országban volt kisebb nagyobb havazás a hidegfront után.

– A hózápor lassan át is vonul felettünk, a front ugyanis nagyon gyorsan mozog, ezért további érdemi hómennyiségre már nem kell számítani – mondta érdeklődésünkre szerdánGyuris Ferenc meteorológus.

Ezzel együtt az intenzív havazásban a látótávolság helyenként 100 méter alá is csökkent és ez megzavarta a közlekedőket. A szegedi meteorológiai állomáson bő 3 centi havat mértek, máshonnan ennél valamivel többet is jeleztek "tudósítóink".

A hó tehát gyorsan "elment" az erős szél viszont csütörtökre is itt marad. Vagyis a hófúvás akár ma is folytatódhat, de az nem felülről érkezik, hanem a már lehullott, apró szemű havat kavarhatja fel újra és újra a szél.

Mint ahogy szerdán is kavarta, kollégánknak Szentesről Szegedre autózva meg kellett állnia egy időre, mert hóátfúvások nehezítették a haladást. Vagyis, arra sem felülről, hanem oldalról, metsző szél kíséretében érkezett az "égi áldás".

Olvasóink írták

 • 10. eleonóra 2012. február 16. 15:16
  „9.Kutya11
  Nem tegnap 22 órakor kellett volna kiállni, hanem már több, mint 1 hete és folyamatosan csinálni.Egyébkénz a hó már 18 órakor szakadt ! Igaz, hogy kb csak 1 óra hosszat.Mára szerencsére már olvad is.
  Én és több lakótársam a környező társasházakból a meglepődésünket hólapátolással lepleztük, besegítve a KHT-nak. Hozzátenném még, hogy nem házmesterek és takarítók vagyunk csak 60 évesen is a közösségért tenni akaró és még tudó lakók.”
 • 9. Kutya11 2012. február 16. 11:26
  „Eleonóra, Ki is lepődött meg?
  Ha az úttakarítók meglepődtek volna akkor csak nem álltak volna ki már 22 órakor, mint ahogy én is láttam többet. Talán az újságíró lepődött meg?? vagy te?
  a 8-as beszólónak.
  Akkor most hányják a havat vagy ne? Úgy láttam ha van sapka rajta az se jó, ha nincs az se.
  de gondolom azért fikázol mert feltörte lapát a kezed. De a fizikai munka nem szégyen, csak kellemetlen elszokik tőle az ember. Tudod akiket fikázol azok 2 hete dolgoznak -20 fokban is lapáttal minimálbérért, az ilyenekért mint te akik meg sem érdemlik, mert semmi se jó nekik. <moderálva>”
 • 8. h65535 2012. február 16. 10:03
  „7. Agáta 2012.02.16. 08:21
  Biztos ez a (vagy valami hasonló) jólszitulált bunkó volt nálunk is Tarjánban... 2 órás munkámat tette tönkre, és utána plusz 2 órát kellett utána havat lapátolni... Jól meg is fáztam a tenyerem frankón vizhólygos lett. Ez a barom meg biztosan röhög a markába, hogy elvégezte késve a dolgát...
  Egyik ismerősöm mondja, hogy 75ezret keresnek ezek a KHT-sok és beleszarnak, mert mindig alacsony a fizetésük és nincs téli pótlék. Jahaaa, de ritkán van ilyen tél hogy dolgozni kell és nyáron szinte mindig mogyorózás van...”
 • 7. Agáta 2012. február 16. 08:21
  „Nem is tudtam, hogy Afrikában élünk. A hó ugyanis legfeljebb ott lehet meglepetés télen (kivéve a nagyon magas hegyeket, mert ott is vannak).
  Tegnap Makkosházán megjelent egy hókotró. Köszönjük szépen (személyesen is megtettem) a VCT 073 rendszámú hókotró vezetőjének, hogy a Gát utcát nagyjából végig kotorta, felhalmozta a havat az összes garázs elé, majd az utca végén a Honfoglalás térre érve a tér közepén levő átjárót 1/2 m magas hótorlasszal zárta el. Mivel a téren körben egyáltalán nincs járda, így vagy hóbuckát mászva, vagy a hó miatt igen keskeny úttesten lehet megközelíteni a túlsó oldalon levő házakat (úgy 105 családról van szó).
  Tudom, nekem semmi sem jó, eddig az volt a baj, hogy nem takarítanak, most meg az, hogy igen. Kérem szépen, nem lehetne a munkát körültekintően, jól végezni?”
 • 6. nyomdasz63 2012. február 15. 22:38
  „Közép-Ausztriában/Kitzbüel/ tegnap reggel óta 60! centi hó esett,viharos+orkán erejű széllel.”
 • 5. CsImre 2012. február 15. 22:19
  „Nem csak meg, hanem el is lepte.

  De ez már vizes hó volt, hamar olvadni is fog, bár előtte még jegesedhet. Amúgy pillanat alatt jött és ment, a kettő közt meg nagy széllel tombolt a vihar.”
 • 4. eleonóra 2012. február 15. 20:51
  „Télen nem lehet meglepetés a havazás ! Legédesebb az egészben, hogy a " felkészült " úttakarítók lepődnek meg annyira, hogy takarítani sem tudnak.Felsővároson még mindíg dagonyázunk a bokáig érő hóban a kisebb utcákban .Ezen már nem lepődünk meg.”
 • 3. Zsoltee0716 2012. február 15. 20:15
  „moderálva, offtopic”
 • 2. Manstein 2012. február 15. 19:59
  „Itt a 20-30 fok közötti ideális, napos, tiszta időtől eltérő mindenféle körülmény meglepőnek számít. Különösen Szegeden, amennyire láttam. Télen hó? Na nem, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Eső? Ááá. Fagy? Csak a tömegközlekedés bénul le tőle.”
 • 1. Beroesz 2012. február 15. 19:51
  „"Meglepte Szegedet a hirtelen jött hó."

  Megjegyzem, hogy a jó egy héttel korábban jelzett február eleji hó is meglepte Szegedet. De nagyon.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beragadt diplomák

Nyelvvizsga-amnesztiának nevezték el a diákok a jogszabályba foglalt könnyítést. Tovább olvasom